Kirúgták az egyetemi tanárt, mert azt az Othellót vetítette le, amelyben egy fehér játszik feketét

2021. október 19. 10:44
A kínai-amerikai oktató utána kétszer is bocsánatot kért, de a diákok szerint nem tanúsított igazi megbánást. 

„Hogy történhetett meg ilyen egy olyan helyen, amelynek biztonságos közegnek (safe space) kéne lennie?” – tette fel a kérdést a Michigani Egyetem egyik allgatója arra reagálva, hogy oktatója egy órán levetítette a William Shakespeare Othello című művén nyugvó, azonos nevet viselő filmet 1965-ből Laurence Olivier színészlegenda főszereplésével. 

Az Index cikkében azt írja: a problémát az jelentette, hogy a filmben Othellót játszó Olivier-t feketére festették, így az úgynevezett „blackface” gyakorlatát elevenítette meg a filmvásznon, ezt pedig egyes hallgatók úgy tűnik nem értékelték.

Már nem számított a bocsánatkérés

A filmet az elismert Bright Sheng zeneprofesszor, zeneszerző és karmester vetítette le, ami

annyira kiverte a biztosítékot, hogy a kínai-amerikai oktató kétszer is bocsánatot kért: először a diákjaitól, utána az egész zenei tanszéktől.

Mindhiába. A Michigan Daily napilapnak nyilatkozó hallgatók szerint eléggé gáz volt, hogy bár Sheng elismerte, a film faji szempontból manapság érzéketlen, második bocsánatkérésében felsorolta az összes afroamerikait, akivel munkaviszonyba került. A megilletődött diákok szerint ezzel a kínai származású professzor csak magát mentegette, nem tanúsított igazi megbánást. 

Nyitókép: Twitter

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyorsan állást ajánlani ennek az oktatónak valamelyik magyar egyetemen.

Közben meg készülnek a sorozatok, ahol középkori európai királynékat feketék játszanak, alig történelemhamisító módon.

Odaát a kínai is fehérnek számít, persze, hogy csakis rasszista lehet.
Azzal természetesen semmi gond, ha a történelmet folyamatosan meghamisítják, a fehér történelmet folyamatosan négerekkel és feministákkal töltik fel, ezt ünnepelni kell.
Innen látszik, hogy a hatalom hármas felosztása igazából négyes, ott a média is.

Igazából az számít, hogy a távol-keletiek be akarnak illeszkedni, a feketék-latínók nem. Tehát az ázsiaiak is jobban keresnek az átlagnál, nem is kapnak arra az ötletre, hogy a gazdagok a hibásak.

És mindez tulajdonképpen azért, mert ma már nem lehet kimondani, hogy a humán személyiségjegyekből a legfontosabból, az intellektusból a néger rassz képviselőinek oly keveset juttatott az anyatermészet.

Azért jó , hogy a "Trópusi vihar" című alapművet még sikerült leforgatni a téboly ébredése előtt...

Ez a minimum. De még jobb, ha elmégy Berlinbe a háza elé tüntetni a mocskos rasszista ellen.

Javaslom össze fehér embert ábrázoló köztéri szobrunk eltávolítását. Még viccesebb lenne, ha nem távolítanánk el őket, csak a kompozíció megőrzése mellett feketére cserélnénk a figurákat.

Hát, attól függ. Tisztelet a kivételnek (és itt ezt most maximálisan komolyan gondolom), viszont az átlagkereset jóval az országos átlag alatt van, ennek megfelelően a bűnözés pedig felette. Persze a feketék statisztikája még rosszabb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés