A tálibok az „élet minden kérdését” a saría törvényeivel összhangban fogják szabályozni

2021. szeptember 8. 7:14
A tálibok fő vezetője szerint az új afgán kormány azokat a nemzetközi jogi normákat fogja betartani, amelyek nincsenek ellentmondásban a saríával.

„A jövőben az államigazgatás és az élet minden kérdését Afganisztánban a szent saría törvényeivel összhangban fogják szabályozni” – írta Hibatullah Ahundzada, aki 2016 óta legfőbb vezetőként a legmagasabb politikai, vallási és katonai hatalom gyakorlója a tálibok hierarchiájában.

Ahundzada gratulált a radikálisoknak az idegen uralom alóli felszabadulás alkalmából, és fogadkozott, hogy a tálibok újjáépítik a háború sújtotta országot. Közölte, hogy a tálibok átmeneti kormánya mihamarabb munkához lát.

A tálibok kedden jelentették be, hogy megalakult az átmeneti kormány Hasszán Ahund molla vezetésével.

A kormányfő első helyettesének tisztségét Abdul Gáni Baradar molla, a tálibok politikai bizottságának vezetője veszi át, míg a második helyettes posztjára Abdul Szalam Hanafi, a mozgalom katari politikai irodájának egyik tagja került.

Hírportálokon megjelent információk szerint Hasszán Ahund molla a radikálisok egyik kevésbé ismert vezetője, aki vélhetően a rivális tálib frakciók közötti kompromisszumos megoldásként került a kormányfői tisztségbe. A kandahári születésű Ahund a tálib mozgalom alapító tagjainak egyike, és úgy tudni, hogy a tálibok néhai társalapítójának, Omár mollának volt az egyik közeli szövetségese. Úgy tartják róla, hogy inkább vallási, mintsem katonai vezető, aki közel áll Ahundzadához.

(MTI)

Nyitókép: EyePress News / AFP

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés