A Pride lezajlott, de a küzdelem az LMBTQI-emberek jogaiért folytatódik

2021. július 25. 21:52

Juhász Vanessza
Mérce.hu
Nem elég pusztán a szóban történő kiállás a hatalommal szemben.

„Azzal, hogy a kormány összemossa a pedofil bűnelkövetőket az LMBTQI közösséggel, továbbá a melegházasságot és a nem- és névváltást ellehetetlenítő rendelkezéseket hoz, nyíltan semmibe veszi a mindenkit megillető emberi jogokat.

A hatalom homofób retorikája ellenére azonban a Pride idén is megőrizte szabadságát, így a felvonulás nagyrészt kordonok nélkül zajlott, és az ellentüntetők maréknyi csoportosulása sem tudta érdemben megzavarni a rendezvényt. 

A rendezvényre meghívott felszólalók közt akadtak civilek, valamint külföldi és magyar politikusok is, akik egytől egyig a mozgalom fontosságát, az egymással való szolidaritást és a hatalommal szembeni kiállást hangsúlyozták. Szél Bernadett például a nőket érintő kirekesztő diskurzusra is felhívta a figyelmet, amely szerinte egy tőről fakad a kormány homofóbiájával. Karácsony Gergely a jászapáti romákkal és az egészségügyi dolgozókkal való szolidaritási tüntetésekre hívta a tömeget, továbbá kijelentette, kötelessége jelen lenni, mert ha ebben a városban, ebben a hazában valakit bántanak, akkor meg kell védeni őket.

A politikusok részéről a szervezők külön kérésére nem hangzott el kampánybeszéd. Fontos azonban megjegyezni, hogy a politika szereplőinek nem csak a karzatról kell szolidarítani a kisebbségekkel egy-egy tüntetés alkalmával, hanem folyamatosan azon kell dolgozniuk, hogy segítsék a mozgalmat abban, hogy társadalmi párbeszédet kezdeményezzen a kormány kirekesztő narratívájával szemben, és egyedül ők határozzák meg, mit jelent ma Magyarországon az LMBTQI közösséghez tartozni. 

A mostani Pride beszédei rámutattak arra, hogy a propaganda megdöntéséhez nem elég pusztán a szóban történő kiállás, a hatalommal szemben. A felvonulás után most itt az ideje  konkrét politikai célokat megfogalmazni.”

Nyitókép: Trenka Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te kis butuska, ezeket ti mossátok össze. Csakis ti!
Jó dolog a kormány ellen hangolni, gyűlöletet kelteni?

A gender a 21. század kommunizmusa/nácizmusa...

A politikai célokat a zsidók rég megfogalmazták:

Moshe Maya rabbi az izraeli parlamentben leszögezte: a Halakha törvénye szerint a homoszexualitás büntetése: halál.
Forrás: Ze'ev Chafets: Real Torah Judaism, The Jerusalem Report, 1996. január 25, 18.old.

"A Halakha (a zsidó törvény) megszabja, hogy a leszbikust nem kell halállal büntetni, mint a férfi homoszexuálist, sőt még pappal is köthet házasságot. Viszont tettéért fegyelmi büntetés jár: megkorbácsolás."
Forrás: Maurice Lamm: The Jewish Way of Love and Marriage (A szerelem és a házasság zsidó módja), Harper, 1980, 67.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés