Gulyás: Elfogadhatatlan az Európai Bizottság friss klímacsomagja

2021. július 15. 19:21
Elfogadhatatlannak nevezte jelenlegi formájában az Európai Bizottság Fit for 55 elnevezésű, a többi közt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó javaslatcsomagját csütörtökön a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely fontosnak ítélte ugyanakkor, hogy a klímavédelem és a kibocsátás-csökkentés globális kérdésként jelenjen meg. Magyarország célkitűzésként szívesen támogat a jelenleginél ambiciózusabb célokat, de látni kell, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be – mondta.

A miniszter közölte: az Európai Bizottság olyan eszközöket választ, amelyek Magyarország számára elfogadhatatlanok, mivel a végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni. Ráadásul a rezsicsökkentés eredményeit a terv szétrombolja – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook posztban részletezte a magyar kormány kifogásait. 

„A Bizottság klímavédelmi tervének alacsony a környezetvédelmi hatása, hiszen egy, a háztartásokra kivetett karbonadó okozta áremelés tehát csak minimális mértékben eredményezné a fogyasztás (és így a károsanyag-kibocsátás) csökkenését, a hatása sokkal inkább a családok terheinek drasztikus növekedése lenne” –  írta a posztban Szentkirályi Alexandra. 

A kormányszóvicő szerint az Európai Unió tagállamai közötti jövedelmi különbségek miatt is méltánytalan lenne a javaslat, és ezért elfoigadhatatlan, hogy minden országban minden család fajlagosan ugyanannyit fizessen a károsanyag kibocsátásai után.

A magyar kormány álláspontja szerint az egységes költségek aránytalanul magas terhet rónának az alacsonyabb jövedelmű háztartásokra. „Nem illeszkedne a tagállami szabályokhoz, hiszen az egyes tagállamokban igen különböző fogyasztóvédelmi-, ár- és egyéb szabályozások vannak érvényben az üzemanyagok és különösen a háztartási energia tekintetében. Nincs társadalmi támogatottsága, hiszen az emberek többsége valamennyi tagállamban elutasítja a közös karbonadó bevezetését” – áll a posztban. 

(MTI, Facebook) 

Fotó: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A legnagyobbakon nem lehet ütni, mert ugye Kína dolgozik az egész világnak, Amerika az Amerika, marad az Únió, abból is a kisebbek...

Magyarország a CO2 kibocsájtás 0,14%-ért felelős. Nem vagyok hajlandó semmiféle karbonadót fizetni.

https://www.worldometers.info/..

Válaszok:
pollip | 2021. július 16. 8:38

Azt hiszem, az ellenünk folyó nagy erejű támadásoknak ez a valódi oka: mi ellenezzük. Ez bizony nagyon sok pénzről szól.
Az lmbtq-t csak karaktergyilkosságra
használják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés