Szabadcsapatok Orbán mellett

2021. június 19. 15:00

Németh Péter
Népszava
Mi tagadás, a sok fekete ruhás, artikulátlanul üvöltő ember látványa nem mindenkit dobott fel.

„Az ünneplő tömeg láttán, nekem spéci, görcsbe rándult a gyomrom – írta egy kolleganőm, amikor kedden, a portugálok elleni meccs előtt a felhevült szurkolók tüntetésszerű drukkolását látta. Mi tagadás, a sok fekete ruhás, artikulátlanul üvöltő ember látványa nem mindenkit dobott fel: sokakat emlékeztetett már csak a sajátos karlendítésük is fájdalmas időkre. Ez a többezer fiatalból álló csapat, mi tagadás, nem minden helyzetben tűnik valódi szurkolónak. Ha például az utcán vonulnak, sörös üvegekkel, dobozokkal, és nem feltétlenül a megszokott rigmusokat skandálva, akkor bizony van bennük valami ijesztő.

És ők erre is törekednek: az utcai vonulásuk, a felvett alakzatuk mást is akar sugallni azon kívül, hogy meccsre készülnek. Értem tehát a kolleganőmet. Nem véletlen, hogy ők azok, akik kifütyülik a szolidaritásból térdeplő íreket, és ők azok, akik semmi tiszteletet nem adva a vendég portugálokat is füttykoncerttel kísérik a pályára. És ők azok is, akiket nem akart megsérteni a magyar miniszterelnök, amikor a térdepelés kapcsán rabszolgatartó nemzetekről beszélt, valami sajátos szégyenérzetről, rossz kultúráról – miközben mi, magyarok tiszta kultúrájú nemzet vagyunk.

Igen, tiszta kultúrával küldjük el az idegent a melegebb éghajlatra, kormányfői biztatással. És hogy ne legyen egyedül ebben Orbán Viktor, gyorsan felsorakozik mellé Hollik és Hoppál mester, majd súlyos elvi meghatározottságot adva az ügynek Deák Dániel is. Mondanám szívesen, hogy mindannyian a kormányfő focimániáját akarják kiszolgálni, de sajna ennél többről van szó. Orbánnak ugyanis nagyon nagy szüksége van erre a szélsőjobb jegyeket felmutató társaságra, ők jelentik a biztos szavazóbázisát. Orbán tudatosan választotta őket akkor, amikor ráérzett: ebben az országban csakis nacionalista felhangokkal lehet megmozgatni tömegeket, olyanokat tud utcára vinni, akik vevők a soviniszta lózungokra, hajlandóak bármikor, bárkit céltáblának tekinteni, a magyar védelmének jegyében. Ez a nacionalista kánon mindig másról szól. Van, amikor Nagy Imre temetésén kell elővenni, van, amikor Bős-Nagymaros ügyében, van, amikor Gyurcsánnyal szemben lehet bevetni, van, amikor migránsok ellen, és van, amikor a focival hívja elő ezeket az érzéseket a Fidesz elnöke.”

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elmebeteg.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2021. június 20. 10:53

Kedvencem, a zsidó Heti TV szinte naponta közvetít Izraelből életképeket, zenei élményeket. Felemelő, amikor fiatalok fekete ruhában, fehér ingben - mint egykor a jobbikosok - kórusban, szólóban énekelnek. Ilyenkor jut eszembe, hogy most akkor Ők jobbikosok?

Jo, hogy szabadok azok a csapatok.
Kepzeld, ha szolgaiak es aprok lennenek...

Na, nem tudtam, hogy egy ilyen EB-meccs, ilyen fantasztikus teltháas fociélmény után min fognak majd vonyítani...

... ja, de hát tudhattam volna. "NÁCIZMUS."Ezek elmebetegek.

Ha kékruhásak lennének, az OK?

Németh Péter "tollából" a Cion bölcsei megszámlálhatatlan utó-lábjegyzeteinek egyikét hallhattuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés