Oroszoknak való kémkedéssel gyanusítják a lett szociáldemokratát

2021. június 11. 20:56
Előzetes őrizetbe helyezte pénteken egy rigai bíróság Janis Adamsonst, a lett parlament kémkedéssel gyanúsított képviselőjét, akit előző nap fosztott meg a Saeima a mentelmi jogától.

Az „Összhang” Szociáldemokrata Párt (Socialdemokratiska partija „Saskana”, SDPS) nevű ellenzéki párt parlamenti képviselőjét Oroszországnak való kémkedéssel gyanúsítják.    

 A bírósági döntésről beszámoló LETA lett hírügynökség szerint a határozat ellen egy héten belül lehet fellebbezni.     

A hírügynökség jelentése szerint Adamsons mellett egy másik ember előzetes őrizetbe helyezését is elrendelte a bíróság Oroszország javára történő kémkedés gyanúja miatt. A bírósági tárgyalásra a lett állambiztonsági szolgálat (VDD) munkatársai kísérték el Adamsonst. Sem a gyanúsított, sem az ügyvédje nem nyilatkozott a sajtónak.     

A parlament azután fosztotta meg Adamsonst mentelmi jogától, hogy a főügyészség a törvényhozás hozzájárulását kérte a politikus letartóztatásához.     

A korábban lett belügyminiszterként is működő Adamsons közölte: a leghalványabb fogalma sincs arról, hogy pontosan mivel gyanúsítják. Mint azt a TASZSZ orosz hírügynökség megjegyzi, Adamsons pártja, az SDPS ellátja a lettországi orosz nyelvű közösség érdekképviseletét. A politikus a Saeima védelmi, belügyi és korrupcióellenes bizottságának tagja, mindazonáltal nem fér hozzá államtitkokhoz. A LETA a VDD-re hivatkozva csütörtökön arról számolt be: a különleges szolgálatok jelenleg „sürgős jogi eljárásokat” folytatnak a kémkedés gyanújával szerdán megindított büntetőeljárás keretében. A VDD több mint 40 esettel kapcsolatban gyanúsítja Adamsonst – tette hozzá.

(MTI)

Fotó: Jānis Ādamsons, Wikipedia

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés