Deutsch Tamás: Soha nem kecsegtet jóval, amikor egy vezető német politikus izomból nyilatkozik

2021. június 8. 21:47
„Többé nem ejthetnek túszul azok, akik a vétóikkal megbénítják az európai külpolitikát” – fogalmazott korábban a német külügyminiszter.

Élesen bírálta a német külügyminisztert Deutsch Tamás az ATV Híradójának adott nyilatkozatában, miután Heiko Maas kifogásolta, hogy a magyar kormány megvétózta a Kínával kapcsolatos uniós határozatot.

Az európai baloldal, élén a német baloldallal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot. Most azért, mert nem volt hajlandó egy politikai súlyt és komolyságot nélkülöző közös nyilatkozatot aláírni Hongkong ügyében” – írta Orbán Viktor közleményében azt követően, hogy a német külügyminiszter kijelentette: meg kell szüntetni a tagállami vétó lehetőségét az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában. Heiko Maas úgy fogalmazott: „Többé nem ejthetnek túszul azok, akik a vétóikkal megbénítják az európai külpolitikát.”

„Rosszat akarnak az európaiaknak”

Soha nem kecsegtet jóval, amikor vezető német politikus izomból nyilatkozik” – ezt Deutsch Tamás mondta híradónknak a német külügyminiszter szavaira reagálva.

A fideszes politikus szerint „ezzel kapcsolatban szomorú történelmi tapasztalataink vannak”,

hiszen, „mikor a német politika, a német állam a lenyomatandó, legyőzendő ellenfeleket, riválisokat lát az európai országokból, akkor abból az európai emberek nem jönnek ki jól” – mondta. Deutsch úgy véli, akik arról beszélnek, hogy az európai együttműködés egyik alapját, a teljes egyetértésre törekvő döntéshozatalt meg kell változtatni, azok rosszat akarnak az európaiaknak. Hozzátette: „ha a nagy európai országok erő alapon létrehozott szövetséget akarnak kialakítani, ám tegyék, csak azt nem Európai Uniónak hívják.

Az egyszerre nem megy, hogy valaki papol[...], de két lábbal tiporja a legfontosabb európai uniós közös jogosultságunkat

Az egyszerre nem megy, hogy valaki papol, észt oszt, kioktatja a közép-európai, meg a kelet-európai országokat, hogy kéne igazán jó demokráciát csinálni, hogy kéne a jogállamiság állítólagos problémáin túllépni, de egyébként két lábbal tiporja a legfontosabb európai uniós közös jogosultságunkat” – mondta az EP-képviselő, aki a végén hozzátette: Orbán Viktor az üggyel kapcsolatban higgadt, visszafogott, tárgyilagos közleményt írt, ha neki kellett volna szóban vagy írásban kifejteni a véleményét, akkor sokkal keményebben fogalmazott volna.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az albán maffia által terített kokain állítólag nagyon príma cucc, csak kurvára drága.
Persze a tompiék meg szájerék meg borkaiék (igen, igen, az az újpesti önkoris MSZP-s is!) nem szoktak garasoskodni, ha a mi pénzünkről van szó.

Valamint az EP erőszakosságát le kell nyomni.

Az unió már megint belső feszültségeket gerjeszt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés