Elhunyt Szeremley Huba – Jásdi István nekrológja

2021. május 16. 20:37

Borász, üzletember, balatoni és világ körüli vitorlázó, s egy életen keresztül kalandor: elhunyt Szeremley Huba. Jásdi István csopaki borász emlékezik meg a magyar üzleti és borászvilág különleges személyiségéről.

2021. május 16. 20:37
null

Jásdi István írása

 

Laci fia hívott. Meghalt Szeremley Huba. Legenda volt már életében. Legendás történetek és vagyon-legenda fűződött a nevéhez. Ő volt, aki fiatalemberként bohócot csinált a Varsói Szerződés határ- és légvédelméből.

Disszidálása után Burgenlandból kisrepülőgépen szállt le valahol a Sopron környéki országúton,

hogy magával vigye családját, mielőtt riadóztathatták volna a szerveket. Felszabadító hír volt. Röhögtünk a rabtartókon.

Közel-keleti és afrikai kalandjainak, üzleti sikereinek, vagyonának történetét saját magától hallhattuk. Hazatérése után Badacsonyban telepedett le. Borászatot alapított, amikor errefelé nem volt divat.

Állandóan olyasmit csinált, amivel meglepte a környezetét. Szőlőterületeket vásárolt, amikor mindenki eladni akart. Régi fajtákhoz, a Kéknyelűhöz és a Budai Zöldhöz vagy a Bakatorhoz meg ismeretlen újakhoz, a Zeuszhoz nyúlt, amikor ezek már-már eltűntek az országból. Az összefogást hirdette, amikor a Kádár-kor rosszemlékű közösködése után mindenki maga akart boldogulni. A badacsonyi termelők összefogását hirdette legnépszerűbb bora, a Szemelt Rizling. A minőséget hirdető magyar borászok egyesületének, a Pannon Bormíves Céhnek alapítója volt.

Aztán amire követők álltak mögé, Huba már szembe jött. Nagyszerű éttermet nyitott a hegy oldalában. Sokat tett a szürkemarha- vagy a vízibivalycsordák visszatelepítéséért.

Általában csak elindította a dolgokat. Aztán ráunt vagy mifene.

A működtetés, mint a legtöbb kivételes képességű embert, talán nem is érdekelte.

Egy időben politizálni kezdett. Torgyán József mellett tűnt fel. Nevét kapcsolatba hozták a Duna-parti kisgazda székház eladásával.

Sakkozott. Általában ugyanazzal a partnerrel. Vitorlázott hol a Balatonon, hol az óceánon. Hetvenesen is fiatalos volt. Negyedik házasságában élt és boldogan üdvözölte ötödik fia – Koppány – születését. A lélekvándorlásban reménykedett. Hogy Ő Koppányban… Születésnapját balatoni hajóján, a Vénusz II-n a víztől rettegő cigánybandával ünnepelte.

Az elmúlt évtizedben eltűnt a szemünk elől. Eladta a badacsonyi birtok legszebb darabjait. Ritka találkozásainkkor mérhetetlen lehangoltságot mutatott. Végül a maradék birtokot Laci vette át.

Huba egyre nehezebb helyzetekbe sodródott, az igazságszolgáltatás elé került, egészsége is leromlott. Néhány hete, amikor Lacit kérdeztem édesapja állapota felől, már nagyon pesszimista volt.

Május 15-én halt meg 81 éves korában.

Szeremley Hubával nagy formátumú barátot veszítettünk el.

Egy magyart, aki maga alakította a sorsát

egy olyan korban, amikor legtöbbünk nem tudott kitörni a ránk kényszerített rendszerből. Olyan kollegát, akinek ötleteire, munkájára oda kellett figyelnünk akkor is, amikor láttuk, nem ő fogja ezeket végigvinni.

Talán utolsó képviselője volt egy nem is 20., de 19. századi magyar embertípusnak, a dzsentrinek. Nagy hibákkal, de sokkal nagyobb erényekkel. Életéből, sorsából tanulnunk kellene.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
skripi1
2021. május 19. 10:43
Az Isten adjon neki örök fényességet. A kezdetekben Badacsonyban találkoztam vele néhányszor. Kedveltem! Köszönöm, hogy részt vehettem a borászat felépítésében a bölcsőnél.
kilincsucca
2021. május 18. 09:24
A badacsonyi Szt. Orbán vendéglő mindig nagy élmény volt!!!
ProfeSzeM
2021. május 17. 16:42
Más dimenzióban élt a négy dimenzióban. Egyike volt az utolsóknak, aki ősi, magyar, tudatalatti, tudatmögötti, mély bölcsességek hordozója volt. Még ha csak -többnyire- ritkán szólt is, jó volt a közelében lenni, különleges aurája volt. Hidegen hagyta, elismerik-e, még csak az sem érdekelte, mikor látta, egykori gúnyolói, alig tíz évvel később hogy hirdetik a maguk evidenciájaként a korábban kinevetett alapvetéseit. Az -általa is- megújuló magyar borászat története élő példája volt ennek. S persze a világ magyar vagánya is volt, mert úgy élni, ahogy szeretett. Cey-Bert Robi barátjával nem csak Párizstól Hong Kongig, Bécstől Tokióig, népszerűsítették a magyar borokat, de autóút híján lóháton tettek körutat "otthon" Ujgúriában. S hogy a nagy szívét hogy ötvözte a bohémsággal, arra jellemző eset volt a fent említett példa: ahogy egy magyar kenus elveszett az óceánon, ő vitorlát bontott, utána indult, hogy megmentse, 70 fölött is... R.I.P.
KatalinKormos
2021. május 17. 16:03
Amit bárki tanulhat Szeremley életéből és sorsából, az a következő: a magyar "főúr" reneszánszának az egyik elkövetője volt ő, aki mindent tett, de csak felületesen, morális tartalom nélkül. Minden tette egy belső ellentét gyümölcse, és végül csak egyéni, vagy szűk érdekhasznot hajtott, míg a tágabb magyar közösségnek kevés haszna származott belőle. A cikkben felsorolt "harcos" érdemek, valójában a személyi birtoklás egyszerű tényei voltak. És a legrikítóbb anakronizmus és lelki csalás lenne, ha azt hirdetnénk (a cikk ezt teszi sajnos), hogy ezeknek a "véres zúdulásoknak" a lelki alapja, valamiféle nagy magyar altruista koncepció, vagy a magyar társadalom tágabb közösségének az érdeke, jövője, fejlődése stb. lett volna. Hangsúlyozom, hogy részemről ez nem valamiféle morális ítélet, hanem a tényekből levont egyszerű következtetés csupán. Ha majd egyszer történetírásunk tényleg a magyar közösség tudománya lesz: akkor az egész magyar múlt, egy megszakítatlan sötét bűnkrónikája lesz a magyarországi arisztokráciának, s a benne regnáló, önmagáért való, ragadozó emberfajtának. Annak, amelynek csekély feltámasztását pillanthattuk meg, az aranyfüstös újkapitalizmus '90-es évei során, és amelynek Szeremley Huba is, akarva-akaratlanul, a részét képezete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik