Videón, ahogy Szijjártó tolmácsol Karácsonynak

2021. május 11. 7:00
Egy tavalyi felvétel bizonyítja, hogy Karácsony önállóan nem tudja megoldani a nemzetközi diplomáciai tárgyalásokat – szúrta ki a drót.info.

Tavalyi videóval bizonyítja a drót.info nevű blog, hogy Karácsony Gergelynek problémái lehetnek az angol nyelvű tárgyalásokkal. A videón az látható, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter, a főpolgármester és a dél-koreai nagykövet megemlékezést tart a Hableány-tragédia egyéves évfordulóján. Az esemény végén

a koreai nagykövet angolul elhangzó mondatait Szijjártó Péter volt kénytelen lefordítani a főpolgármesternek.

Ennek kapcsán érdemes felidézni: Kubatov Gábor 2020 augusztásában a Mandinernek adott interjúban már felelevenítette a főpolgármester számára kínos jelenetet. A Fidesz pártigazgatója a beszélgetés során arra is kitért, hogy Karácsony Gergely „úgy akar egy világváros vezetője lenni, hogy egy szót sem beszél angolul”. 

„A haladó értelmiség őt jelölte ki, azt mondták, ő lesz a megfelelő ember Budapest vezetésére. Nekik nem gond az sem, hogy a városvezetéshez sem ért” – fogalmazott Kubatov a hamarosan a miniszterelnök--jelöltségért is bejelentkező párbeszédes politikussal kapcsolatban.

A Kubatov Gábor, valamint a drót.infó által felidézett jelenet az alábbi felvétel utolsó három percében látható:

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 195 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ZSENIÁLIS! :))))))

És ez a mindenre alkalmatlan tökfilkó a komplett moslék szupersztárja, Messiása, jolly jokere: egy ilyen alakot bírt kitermelni 10+ év után az összes ellenzéki párt együttesen, mint leendő KORMÁNYFŐT...

Vicc.

Bájos, ahogyan a védhetetlent próbáljátok védeni... a progresszívhaladók azt bizonygatják, hogy 2022-ben nem baj, ha egy EU-állam kormányfője NEM TUD ANGOLUL... hát ezt is megértük.

Pontosan.
Mindenki akcentussal beszéli az idegen nyelveket, nem ez a lényeg. Orbán igen magas szinten használja eszközként az angolt.

Egészen elképesztő, hogy még ebbe az utcába is belemennek a ballib trollok, na de tényleg frusztráló lehet, hogy nekik egy Karácsonyra futotta...

Ez pontosan így van.

Abszolút nem igaz.
Az angol semmivel nem könnyebb idegen nyelvként, mint a többi hasonló eurólai nyelv. Sőt. Abban pl. majdnem biztos vagyok, hogy vákuumban az olasz, de talán még a spanyol is picit könnyebb lenne. És lehet hogy még jó pár másik is.

Csak hogy nem vákuumban vagyunk, hanem MINDENHOL az angol áramlik a fülünkbe, szemünkbe, agyunkba... ezért tűnik az angol "könnyűnek", nem azért, mert abszolút értelemben könnyebb lenne megtanulni.

Miért nem a Gy. Németh fordított neki?

Igen, ez is benne van.

Az angolnak elképesztő nagy a szókincsr, valószínűleg pl. többszöröse pl. a neolatin nyelvekének. Csak hát a nyelvtanulót a maga mondjuk 3 ezer szavával kevéssé zavarja, hogy mondjuk cirka 100 ezer szóval bír az a nyelv, és nem mondjuk 40 ezerrel. :)

Elismerésem, ritka az ilyen józan hang.

"Tényleg, a londonival hogyan beszélt?"

Szerintem urdu-ul. Ez egy közismerten könnyű nyelv, még Boborján is vágja. https://www.youtube.com/watch?..

Nem önmagában az a baj, hogy nem tud angolul, vagy hogy nem tud autót vezetni, hanem hogy az égadta világon semmihez sem ért. Csak vigyorog, meg "kommunikál".

Kígyóul is tud!

(Ez így önmagában is háromnyelvűség! :-)
(Egyébként dk maga elismerten jól tud szövegelni több idegen nyelven is)

Tanultam, és a német pl. nekem könnyebb volt.

Válaszok:
Gregorius | 2021. május 11. 11:42

Karácsony Boborjánnak mindegy, hogy urdu vagy pastu.

SzP szépen beszél angolul, KG már kevésbé. Ez a nagyon fontos személyes megbeszéléseken ( vacsora után etc.) jelent hátrányt neki, amikor már nincs mindig tolmács és a személyes szimpátiák, kapcsolatok is itt alakulhatnak ki. Különben a hivatalos tárgyalásokon mindig vannak profi tolmácsok, mert az angol nyelv ( vagy a francia, amelyik a diplomácia nyelve volt régebben) is van olyan gazdag, hogy valaki véletlenül olyat mondjon, amit egyáltalában nem akart, egy egyszerű kifejezés vagy szócserével.

Egy bizonyos, középszintig az angol könnyebb, az "anyanyelvi" szint elérése viszont pokoli nehéz.

Válaszok:
ThunderDan | 2021. május 11. 11:46

Szijjártó és kis-Karácsony angoltudása úgy aránylik egymáshoz, mint a Fidesz-kormány tudása-felkészültsége az ellenzéki roncs-koalíciójéhoz.

Tudomásom szerint a mai angol két nyelvből jött össze. Az (angol) szászból és a kora középkori franciából. A szigetet meghódító ( 1066) normandiaiak ( viking származékok) ugyanis akkorra már franciául beszéltek és az Udvar nyelve egészen talán a XIII. század végéig a francia volt, utána olvadt össze a két nyelv.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés