Magas sovány férfi tele kétségekkel

2021. május 8. 7:11

Almási B. Csaba
Mandiner
Nem lehet véletlen, hogy Karácsonnyal épp most készített portrét egy világlap, és őt hozta ki a legnépszerűbb miniszterelnök-jelöltnek a Publicus.

Karácsony Gergelyből azért lehet miniszterelnökjelölt-jelölt – tudomásunk szerint ezt a fantasztikus hírt vasárnap, az Európa-napon jelentik be –, mert megnyerte a főpolgármester-választást.

Nem azért állítom ezt, mert az azóta eltelt másfél évben olyan nagyszerűt alkotott volna Budapest élén – sőt! –, hogy csak az ő vezetésével szállhat szembe az ellenzék a Fidesszel. Sokkal prózaibb oka van annak, hogy miért kellett ehhez az önkormányzati siker. Ha ugyanis 2019 októberében megveri őt Tarlós István, mehetett volna vissza Zuglóba. Akkor pedig mese nincs,

elássák az elvtársak, mint ahogy ezt egy baráti csevejben ecsetelte anno.

És attól félünk, olyan sokat nem is túlozhatott Karácsony, mesélhetne erről az egykori 14. kerületi MSZP-s képviselő, Sápi Attila is; aki viszont nem tud mesélni, mert több mint öt éve ment le cigarettáért a boltba, és azóta sem talált haza.

Márpedig egy földbe temetett politikussal kissé bonyolult feladat kampányolni, bár a zöldek és vörösök (őt támogatja ugyanis a Párbeszéd mellett az LMP és az MSZP is) rendkívül kreatívak tudnak lenni, ha nagy bajban vannak.

Ám nem csak ez a 2019 szeptemberében nyilvánosságra került felvétel segíti Karácsony politikai pályafutásának az elemzését s teszi könnyebbé döntései mozgatórugójának értelmezését. 2017 decemberében, tehát az előző parlamenti választás előtt pár hónappal is kifakadt egy szűk körű megbeszélésen.

Imígyen szólt.

„Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem. Annyi hatása volt, a PM (segítünk, Párbeszéd – a szerk.) felment 0 százalékról 1-re, ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk.”

Karácsony tudását, politikai tevékenységét persze lehet és érdemes is komoly kritika alá venni, de azt sem senki nem vitathatja el, hogy remek váteszi képességekkel van megáldva. Ugyanis valóban semmi értelme nem volt annak, hogy 2018-ban ő indult az ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltjeként. Jött a Fidesz kétharmada.

Ilyen múlttal és főpolgármesterként pedig főleg nehéz lehetett magát rávenni, hogy újra ringbe szálljon,

kezdetben őszintén is gondolhatta, hogy a háta közepére se kívánja.

Ahogy aztán teltek-múltak a hónapok, lassan, de érezhetően változott meg a szóhasználata, amikor rákérdeztek, hogy újra megpróbálkozik-e. Mára pedig már mindenki kész tényként tekint erre. Ha valakiben mégis lenne egy kis kétség, olvassa el a The Economist portréját Karácsonyról – az időzítés nyilván nem véletlen –, a brit lap nemcsak egy szimpla jelöltként mutatja be, hanem egyenesen Orbán olyan kihívójaként, aki képes lenne megverni a jelenlegi kormányfőt.

Azaz a The Economist már gyakorlatilag most kihirdette a négy hónap múlva esedékes előválasztás eredményét, s mindezzel jól egybecseng, hogy a Publicus Intézet is épp pár nappal ezelőtt hozta ki Karácsonyt a legnépszerűbb miniszterelnök-jelöltnek, holott hetekkel ezelőtt még legfeljebb a dobogóért küzdött. Így egyre hihetőbbé kezd válni az a pesti flaszteren már régóta terjedő pletyka, hogy az

ellenzéki agytröszt már rég eldöntötte „abban a bizonyos füstös szobában”,

hogy a főpolgármestert küldik a ringbe. Az előválasztást pedig majd elbábozzák valahogy, amelyben Jakab, Dobrev, Fekete-Győr, Márki-Zay meg a többiek eljátsszák a rájuk kiosztott statisztaszerepet.

Az persze más kérdés, hogy Karácsonynak mennyire tetszik majd ez a szerep: azon se lennék meglepődve, ha pár hónap múlva előkerülne egy titkos felvétel, amelyen arról panaszkodik, hogy mi a faszért kellett ezt neki másodszor is elvállalnia. Akkor azonban már csak egy vigasza maradhat, mégpedig az, hogy végre világgá kürtölhette – ráadásul a The Economistban, azaz egy tekintélyes orgánumban –, hogy mennyire elégedett a magasságával és a soványságával. Bizonyára örül, hogy legalább egy dologban fölé tudott nőni a miniszterelnöknek.

Összesen 157 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

, végre világgá kürtölhette – ráadásul a The Economistban, azaz egy tekintélyes orgánumban –, hogy mennyire elégedett a magasságával és a soványságával. Bizonyára örül, hogy legalább egy dologban fölé tudott nőni a miniszterelnöknek.,

Hát az eszére, a szívére és a képességeire nem hivatkozhatott.

A végzettségének köze nincs a reáliákhoz, még csak nem is közgazdaság v. jog, és a mi nagyon kínos, angolul SEM beszél, pedig tetszik, nem tetszik, EZ a nemzetközi tájékozódás és kommunikáció nyelve, amit ma már egy magát valamire vinni és tovább tanulni akaró érettségizett tud.

Eddig két helyen bizonyítottan NEM volt sikeres, Zugló és a Főváros vezetőjeként.

Amellett NEM jó svádájú, gyors és eredeti gondolkodású, ügyesen a szavakat forgató jelölt.

Felejthetetlen, mikor volt képe 2018-ban a választás lezárulta előtt figyelmeztetni Ádert, h. miután ő fog győzni, nehogy Orbánt merészelje kormányalakítással megbízni.

A mai helyzet más lesz, a sok kis ellenzéki szerencselovag és hazugság-bajnok összeállt. A Fidesz győzhet, de nyilván nehezebb lesz.

Az, h. elvből NEM vezet, jogosítványa NINCS eleve kissé bizarrá teszi a kiválasztását, a sok más között, amit szintén NEM tud.

Magas szőke férfi, felemás cipőben.

Sokadszor teszem fel a kérdést:

Ilyenkor hol van a máskor oly lelkesen mucsaizó, bezzeg-nyugatozó libernyák média és kommentmező?
Miért KUSSOLNAK? 2022-ben az a világ vicce (persze 2018-ban is az volt), hogy egy olyan alakot jelöl minisztetelnöknek a progresszívhaladó oldal, aki konkrétan NEM BESZÉL ANGOLUL.

Tényleg ízlelgessük már.
Ilyen a világon nincs. Ez ma már Moldaviában vagy (nem is tudom, milyen országot kellene mondani, de tényleg...) a világ legeldugottabb sarkában is alapkövetelmény, és talán nemcsak kormányfők esetében.
Ez még fontosabb belépő a világba, mint a jogosítvány. Oh, wait...

Sorold fel a zuglói és fővárosi vívmányait.

Aztán akkor onnan folytatjuk.

Akikről azt mondta, hogy elássák. Akik saját bevallása szerint Zuglóban hatalmi kérdések közelébe nem engedték, megfenyegették. Nézz rá erre az emberre, vagy nulla az önértékelése, és azért vállalja, vagy nincs más választása. Az a bizonyos hangfelvétel mindent tartalmazott róla.

Azért ne ijedjen meg Karigeri, már nem olyan idők járnak, hogy ilyesmit az „Ön egy fejjel magasabb nálam, de ha tovább szemtelenkedik, a különbséget hamar megszüntetem” megjegyzéssel intézzenek el.

Szerintem az egész prolizást testületileg el is felejthetnénk. Vannak szinonimák. Ez nekem inkább közönséges.

Még akkor is, ha a Nagy Bayer és a NAGY Bencsik használja. Nekik sem áll jól.

Mindegy, szólásszabadság van.

Hát, többség dönt, de legalább nem kötelező. A tanulatlan, tájékozatlanban ez mind tényleg nincs benne.

Elsuhantál afölött, h. a proli főnév használatáról volt szó. Többen kitartanak mellette, teljesen mellékesen, de nekem inkább fülsértő. Mindegy. Szólásszabadság van.

A Nagy Mensáros tényleg mérvadó. Tényleg, egy csoda volt, h. kikkel élhettünk egy kultúrkörben. Mázli.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés