A Soroshoz köthető alapítványok készülnek Biden migrációs intézkedéseire

2021. február 18. 14:51
Egy új elnöki rendelet révén komolyabb szerepet kaphat a letelepítésben a közösségi finanszírozás és az alternatív modellek.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Joe Biden többször kijelentette, hogy prioritásként kezeli az elődje, Donald Trump által hozott bevándorlásügyi intézkedések felülvizsgálatát. Az elnök bevándorláspolitikájára az eddigi tervek alapján a kettősség lesz jellemző: egyrészt állampolgárságot adna a már az országban tartózkodó közel 11 millió – papírokkal nem rendelkező – bevándorlónak, másrészt a migrációt kiváltó okokat a kibocsátó országokban kívánja megoldani – írta elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Hangsúlyozták: ha az amerikai elnök valóban honosítja az Egyesült Államok területén jogszerűtlenül tartózkodó 11 millió embert, akkor új rekordot állít fel.

Ez a jogszabály ugyanis annyi illegális státuszú embernek adna állampolgárságot, amennyinek még soha az amerikai történelem során.

A megvalósítás tervezete

Mint azt a napokban megírtuk, a Biden-kormányzat ráadásul a korábbi ígéretekhez híven már tervezetet is kidolgozott az illegális bevándorlók letelepítésére. A Fehér Ház ugyanis kedden megerősítette, hogy

Joe Biden támogatná a tervezetet,

amely lehetővé tenné legalább 11 millió illegális bevándorlónak az amerikai állampolgárság megszerzését. A tervezet egy 8 éves procedúra alapján adna állampolgárságot az illegális bevándorlóknak. Ebből 5 év kellene a zöld kártyához és még 3 év az állampolgársághoz. Viszont azonnal megkapnák a zöld kártyát a farmon dolgozók, a fiatalkorú bevándorlók és azok, akik fegyveres konfliktus, természeti katasztrófa, vagy egyéb ok miatt nem térhetnek vissza a származási országukba. Ezáltal ők akár 3 év alatt is megszerezhetnék az állampolgárságot.

A tervezet egyelőre bizonytalan alapokon áll. Ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen, szüksége lenne 10 republikánus szavazatra a Szenátusban. (Emlékezetes: a Trump elleni második közjogi eljárásban 7 republikánus már együtt szavazott a demokratákkal – as szerk.).

Közösségi szponzoráció

Az Origo figyelt fel arra, hogy egy elnöki rendelet szerint 120 napon belül, az alkalmazott jogszabályokkal összhangban, az illetékes államapparátusnak  tervet kell benyújtania az elnök számára, amely „bővíti az Amerikai Menekültügyi Felvételi Program kapacitását a menekültek befogadására azáltal, hogy kiterjeszti a menekültek letelepítési ügynökségei általi közösségi szponzorációs és társszponzori modellek használatát, valamint új köz- és magánszféra közötti partnerségeket köt”.

A rendeletet üdvözölte a Global Refugee Sponsorship Initiative (GRSI), kanadai székhelyű szervezet is, amely a Nyílt Társadalom Alapítvány honlapja szerint 2018-ban 292 ezer dollárt, míg 2017-ben 405 ezer dollárt kapott Soros György alapítványától.

A GRSI vezetője, Jennifer Bond Twitteren adott hangot örömének: „hatalmas gratuláció minden olyan barátnak és szövetségesnek, aki olyan keményen dolgozott ezért a pillanatért. És különösen azoknak a szponzoroknak és újoncoknak, akik arra ösztönöztek minket, hogy álmodjunk nagyot” – írta. A Twitter-oldalukon így fogalmaztak:

várjuk, hogy minél több amerikai fogadja szomszédként az újonnan érkező menekülteket”.

Előkészületek

A Breitbart ehhez kapcsolódan azt írja, hogy a szervezet nem csupán örül a tervezetnek, de készen is áll annak kivitelezésére. Egyik társszervezete a Shapiro Alapítvány már több mint 1100 menekült letelepítéséért fizetett Kanadában 2018 és 2019 során azáltal, hogy a menekültek helyi közösségeinek szponzorait támogatta. A Shapiro Alapítvány összességében mintegy 20 millió dollárt költött menekültek letelepítési projektjeire 2018-ban és 2019-ben.

2020 szeptemberében, talán Biden elnöki győzelemére számítva, a menekültek közösségi szponzorálásának GRSI által már alkalmazott koncepciója az Egyesült Államokba is megérkezett, amikor a szervezet két támogatójához a Shapiro Alapítványhoz és a Nyílt Társadalom Alapítványához csatlakozott G. Barry Landrie, illetve Laurie T. Franz megalapítva a Közösségi Szponzorálási Katalizátor Alapot, „egy új alapot, amely segíti az Egyesült Államokbeli szervezeteket a közösségi szponzorációs programok kidolgozásában, végrehajtásában és továbbfejlesztésében.”

Az új finanszírozási rendszert Antony Blinken külügyminiszter készítheti el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A V4- most ülésezett, ha Viktorral összefutok, amire nincs esély, elmondom neki:
alakítsanak a V4-ek nemzeti TAO-pénzekből CIVIL ALAPÍTVÁNYOKAT, egyetemek finanszírozására, érzékenyítésekre, - végül is, Soros is lopta ezeket az ötleteket, mégpedig a középkori szerzetesektől, - NGO-KAT, médiát, V4facebookot ecetera, itt lenne az ideje...

Hajrá. Csak ezt lehet mondani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés