Pogátsa Zoltán szerint tévút a fiatalok adómentessége

2021. január 19. 8:50
A közgazdász szerint Orbán Viktor mindig adót csökkent, ha baj van.

A kormányfő péntek reggeli bejelentésével ellentétben Pogátsa Zoltán nem tartja a válságkezelés eszközének azt, hogy 2022-től a 25 év alattiak teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak – írta meg a 24.hu. Hozzátették: Pogátsa az ATV-ben azt mondta, Orbán Viktor minden gazdasági gondra adócsökkentéssel válaszol. Ez szerinte ellentétes az EU logikájával – írják.

A közgazdász ki is fejtette álláspontját: szerinte az Európai Unió az Ifjúsági Garancia Programmal azt támogatja, hogy a 25 év alattiak tanuljanak vagy dolgozzanak. Az EU beszedi az adókat, abból finanszírozza a képzést, oktatást. Aki segíteni akar a fiatalokon, az emelje a tankötelezettséget, a pénzt pedig költse azok képzésére, akik nem tudnak elhelyezkedni – írta meg a 24.hu.

Hangsúlyozták: a közgazdász, szociológus szerint a kormányfő bejelentése beleillik az elmúlt 10 év politikájába. „Orbán Viktor, ha gazdasági problémával szembesül rögtön az adócsökkentés jut eszébe. Adócsökkentéssel próbál reagálni bármilyen problémára.” Pogátsa Zoltán szerint azonban ez nem járható út, egy olyan progresszív adórendszer kellene, ami az összes felnőttre ugyanúgy vonatkozik, és a bevételekre koncentrál – írja a portál.

A 24.hu közölte: Pogátsa Orbán Viktor bejelentését választási ígéretnek tartja, szerinte a kormányfő az SZJA-eltörléssel a fiatalokat akarja megnyerni, mert a Fidesz a 30 év alattiak körében rosszul áll – írják.

(24.hu)

Fotó: MTI

Összesen 185 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Török Gábor közgazdászban...

Már korábban is tudtuk, hogy Orbán adócsökkentéssel veri át az
embereket. Minket is átvert. És hagyjuk neki!

"A közgazdász szerint Orbán Viktor mindig adót csökkent, ha baj van."

Ja. Mekkora egy genyó. :D Ahelyett, hogy rommá szopatná a középosztályt adókkal, és az ingyenélőket tömné ki vastagon, néhány év alatt megágyazva az adóelkerülésnek, a polgárok-, és az állam eladósodásának. Ahogyan azt a baloldal szokta csinálni.

Csak egy apróság az adókhoz és elvonásokhoz: Épp tegnap számolgattam, mennyi lenne a fizetésem, és ez mekkora bérköltséggel járna, ha a 2005-ös adórendszer lenne érvényben. Ebben ugye benne van minden közteher, amit a kifizetett bér után kell az államnak utalni, akár a "munkavállaló" terhe, akár a munkáltatóé.

Az jött ki, hogy az elvonások kb 61%-a menne az államnak, a nettóm így nagyjából a cég teljes bérköltségének a 39%!-a lenne, minden levonás után.

Ugyanezek a számok ma: Teljes bérköltség 44.12%- megy az államnak, 55,88%-marad nettóban. Nem keveset veszítenék azzal, ha a baloldali progresszív adóálom megvalósulna nálunk. Úgyhogy: LE A BALOLDALLAL!

Szoktam is előreutalni.

Pogácsa, ez a virtuális álközgazdász, mindig ugyanazokkal a baloldali baromságokkal jön: magas adó azokra, akik dolgoznak, alapjövedelem a semmirekellőknek, tanulási kényszer azoknak, akik nem akarnak tanulni.

Nekem általában véve nincs problémám az elvonásokkal, de szerintem nagyon nehezen indokolható az, ha az állam a jövedelmem több, mint felére igényt tart. Ez egy olyan lélektani határ, ami sokaknál ösztönözheti az adóelkerülést.

Még nem bukik meg Orbán, de már csak napok kérdése.
Ugyanis mindig, mikor adót csökkent, az így beszedett többletet Mészáros Lőrinccel lopják el.

Szerintem az egyén felelőssége és kötelessége megélhetésre alkalmas szakmát szerezni, tankötelezettség nélkül is. Egy jó szakmával remekül lehet boldogulni. Nem kell mindenkinek egyetemi diploma. Bún volt a remekül működő technikum hálózat fölszámolása. Mikor is, hogyan? Nem mentség, h. a mindenható EU direktívája volt.

Nagyon is helyes minden kedvezményt a munka világában kifejtett aktivitáshoz kötni. Még véletlenül se gondolhassa bárki, h. míg ő húzott az iskolában,. a munkahelyén, balek volt, mert anélkül még többre is juthatott volna anyagilag, igaz, mások, a többi balek befizetett adójából.

Ez egy feje tetejére állított világ lenne. Tényleg padlás lesöprés.

,, Az EU beszedi az adókat, abból finanszírozza a képzést, oktatást.,,

Hamis állítás.

Az adóztatás hatásköre a tagállamok kezében van, az EU e téren csak korlátozott illetékességgel bír. Az uniós adópolitika célja az egységes piac zökkenőmentes működése. Az EU forrásainak döntő része a tagállamok befizetései az általuk beszedett adókból.

Az EU a tankötelezettség alsó határát 15 évben határozza meg. Magyarországon ez 16 év.

Az egyetemisták, középiskolások, szakmát tanulók közül sokan a tanulás mellett és a nyári szünetben dolgoznak. Így az SZJA mentesség komoly összegű segítséget jelent számukra.

Az EU Ifjúsági Garancia programjának forrása is a tagállamok kifizetéseiből képzett alap, amellyel segítik a tagországok által létrehozott alapot. Magyarországnak is van ilyen tartalmú programja.
. https://ifjusagigarancia.gov.h..

Kapcsolódó EU dokumentum:
P8_TA(2018)0432
Az euróövezet foglalkoztatási és szociális politikája
Az Európai Parlament 2018. október 25-i állásfoglalása az euróövezet foglalkoztatási és szociális politikájáról (2018/2034(INI))
(2020/C 345/09)
https://eur-lex.europa.eu/lega..

Bizony, nálunk pl. ez szokott lenni, ha ti kerültök kormányra. 2000-es évtizedben úgy voltunk kiütve a családi adókedvezményből, hogy jogosultak voltunk a gyermekvédelmi támogatásra. Mert én gyesen, a férjem többet keresett egy picurkával brutto 8 millánál, így a nettonk fejenként nem érte el az egy főre eső 20 ezer forintot. Miközben a család felélte a vagyonát, abban az időben a kormányzatnak gazdagnak számítottunk. Lassan megérkezünk a 2002- es vagyoni szintünkre, ezért alig várjuk, hogy újra kifoszthassatok bennünket.... ja, nem!

Nem mellesleg tudtad, hogy 1995-ben egy pedagógus házaspár gazdagnak számított, ezért tőletek semmilyen családtámogatásra nem volt jogosult?

A főnöke, a Soros most a németeket akarja rábeszélni az örök kötvényre:-)

Igen, az a baj veletek, hogy elhiszitek a saját hazugságaitokat. Pedig csak hazugság...Horn még el tudta választani, ti már nem. A krumplit nem a fidesz, hanem a Jobbik "osztotta", felvétel van róla, ahogy a Jobbik standjánál jobbikos aktivisták címkézik a fidesz nevére és készít vágóképeket róla. Csak ez a ti véleménybuborékotokig ez már nem ért el...

Öcsém, te az vagy, aki már a saját nagyszülei nevét se tudja. A kormányaitok mind a pedagógus béremelés igéretével kerültek kormányra. Mesélj még a pedagóguskar presztizséről! Ha meg kiváncsi vagy a valóságra használd a google-t. Még nem működött rajta az Újmult kft.

Máté Péter:
Tévúton járok, sajnos néha-néha én,
de bárhová megyek, te ott állsz az út végén.

Évi brutto volt, nem havi... Ezt törvénykeztétek! Nettoban, havonta és eltartottra lebontva meg segély. Vágod? Gazdag volt, majdnem a fizetése felét leadózta. A maradékból pedig nem birta eltartani a családját. Megvan a politikátok nonszensz volta? Vagy kérjem meg a családom nyugdíjas pedagógusait hogy az általad vélt presztizsük segítségével magyarázzák el neked, hogy milyen érzés kiesni a középosztályból. Mert láthatóan nem értesz semmit?Az megvan, hogy a tudatlanságod, nem a fideszt erősíti?

Kivel is kellett volna szolidárisnak lennem, amikor nem váltottam ki a gyógyszert a gyereknek, reménykedve benne, hogy magától is helyre jön. Vagy hogy egy hónapos késéssel fizettem a közműveket, mert az volt a tartalék? Abban az évtizedben nem vásároltunk mi szülők magunkra ruhát, mert mi nem nőttük ki őket. De te még elvettél volna tőlünk,mint a nagyapád, mi!

A nagyberuházások,mint pl. a stadionépítés szerintem gazdaságélénkítő hatású, ahogyan a Budapest-Belgrád vasút is. Persze a ballibeknek nem az, hiszen nekik a nagy beruházások csak lopást jelentenek, ám nálunk felpörgették a gazdaságot. Én azért megkérdeztem volna pogácsát, hogy akkor mit kellene tennie, de az ATV -s kérdezőnek ez nem jutott eszébe.

A tech cégekben van annyi pénz, hogy legálisan fizesse az alkalmazottait. Az enyémek, a mérnök informatikus szekció, abban a pillanatban elköszön, ha valamelyik munkaadó meglebegteti, hogy kontraktorként kellene csinálni valamit és ilyenkor jön az "életem legszörnyűbb 36 perce", ha ismered a viccet. Az ilyen fejlesztők nem szoktak munkanélküli segélyen lenni. Az egyik fiam pl. Ykorlátlan szabadságot is kapott, nehogy kiégjen. Szóval, nem ez a szektor az, ahol a munkáltató csak úgy engedi elmenni az embereit...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés