Becsapva érzi magát a házába esett meteoritot áron alul eladó indonéz férfi

2020. november 20. 11:37
Joshua Hutagalung 4 ezer dollárért (4,2 millió forintért) adta el egy amerikainak a házára esett meteoritot, ami ennél sokkal többet ér.

Becsapva érzi magát egy indonéz koporsókészítő, aki a házának tetejét átütő meteoritot 14 ezer dollárért (4,2 millió forintért) adta el egy amerikainak, de kiderült, hogy az űrkőzet ennél sokkal többet ér.

A jakartai média pénteken számolt be róla, hogy az Észak-Szumátrán élő Joshua Hutagalung házának tetejét három hónapja áttörte egy égből pottyant meteorit. A férfi a Jakarta Postnak elmondta, hogy a kőzetet egy amerikainak adta el 14 ezer dollárért, és csak most tudta meg, hogy valójában 1,8 millió dollárt (545 millió forintot) érhetett.

Ha ez igaz, akkor hazudtak nekem, és nagyon csalódott vagyok” – nyilatkozta az újságnak a 34 éves férfi.   

A 2,2 kilogramm súlyú űrkőzetből 1,8 kilogrammot adott el. A 4,5 milliárd éves kőzetet Jared Collins amerikai meteoritszakértő vásárolta meg tőle 200 millió rúpiáért (14 ezer dollárért). „A 200 millió rúpiát arra költöttem, hogy a családomnak és árváknak segítsek, hozzájárultam egy templom építéséhez és megjavíttattam a szüleim sírját” – mesélte. Hutagalung a Facebookon egy posztban írt róla, hogy a házába pottyant egy meteorit darab. Mint mondta, eleinte nem akarta eladni, de mikor Collins további 14 millió rúpiát (300 ezer forintot) ajánlott fel neki a tető megjavítására, beadta a derekát.   

Collins egy amerikai gyűjtőnek adta el a meteoritot, aki a brit The Sun értesülése szerint az Arizónai Állami Egyetem Meteoritkutatási Központjában helyezte el, ahol folyékony nitrogénben tárolják. Hutagalung elmondta, hogy a meteoritból nála maradt részt megosztotta a családtagjaival, és akármilyen értékes is, nem szándékozik eladni.

(MTI)

Nyitókép:  Meteorit becsapódása következtében megrongálódott falú és tetőszerkezetű cinkfeldolgozó üzem raktárépülete az oroszországi Cseljabinszkban 2013. február 16-án. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyrészt attól, hogy eladta, még érezheti magát becsapva. Másrészt - legalábbis a magyar jogrendben - létezik egy olyan kategória, hogy feltűnő értékaránytalanság, ami itt bejátszhat (bár pontosan nem ismerem a vonatkozó indonéz v. amerikai jogot).

Aztán hogyha nem jön az amerikai, lehet, hogy a kutya nem akarta volna megvenni a meteoritját, és otthon ült volna a lyukas tető alatt a meteorittal a kezében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés