Orbán: Ha a jogállamisági viták akadályozzák a pénzügyi alap működését, lehetőség van kormányközi megoldásra

2020. október 1. 11:14
A magyar kormányfő szerint a mostani EU-csúcson a tervek szerint alapvetően inkább külpolitikai témák szerepelnek a napirenden.

Ha a jogállamisági és költségvetési kérdések összekötéséről szóló vita akadályozza a koronavírus-járvány miatt szükséges pénzügyi alap működésének elindulását, lehetőség van kormányközi megállapodásra, az EU intézményein kívül – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az MTI-nek Budapesten, mielőtt elindult az európai uniós csúcstalálkozóra, Brüsszelbe.

A kormányfő várakozása szerint a találkozón – formálisan vagy informálisan – biztosan szó lesz arról a nyáron meghozott döntésről, amely szerint a szokásos hétéves költségvetésen túl egy nagy arányú pénzügyi alapot hoznak létre a bajba jutott gazdaságok, az európai országok megsegítésére. Ennek a végrehajtásáról éles viták zajlanak, többen össze akarják ezt kötni jogállamisági kérdésekkel – jelezte. A magyar kormány álláspontja ugyanakkor az, hogy „most válság van Európában, most válságot kell kezelni, ezt a pénzügyi alapot minél gyorsabban elérhetővé kell tenni az országok számára, és nem lehet a sebességet lassítani jogállamiságról szóló vitákkal” – közölte Orbán Viktor. Így rossz ütemezésűnek és rossz időzítésűnek nevezte azt a szándékot, amely össze akarja kötni a jogállamisági kérdéseket pénzügyi kérdésekkel. Ha a viták mégis megakadályoznák – folytatta –, hogy a mostani keretekben megindulhasson a Következő Nemzedék nevű alap működése, akkor még mindig ott van az a lehetőség az európai államok előtt, hogy ezt a pénzügyi alapot kormányközi alapon hozzák létre, tehát az EU intézményein kívül, kormányközi megállapodással. Így tehermentesíthető az unión belül folyó vitáktól, és gyorsan el lehet juttatni az összeget a rászoruló országoknak – magyarázta.

Arról is szólt, hogy a mostani EU-csúcson a tervek szerint alapvetően inkább külpolitikai témák szerepelnek a napirenden, így a Törökországgal kialakítandó kapcsolat, a Kínával való hosszabb távú kapcsolat kérdése és a Fehéroroszországban kialakult helyzetre adandó uniós válasz. Utóbbival kapcsolatban a visegrádi négyeknek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) van egy önálló kezdeményezésük, egyfajta európai Marshall-segélyt szeretnének nyújtani a fehéroroszoknak - emlékeztetett. „Még nem kaptam választ, de most mindjárt indulok Brüsszelbe, és majd ott nyilván kapok” – mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy néhány napja levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben arról tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával, és álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.

Orbán Viktor az MTI-nek hangsúlyozta: a magyar álláspont továbbra is változatlan, az Európai Bizottság tagjainak, ideértve Vera Jourovát is, a törvények szerint pártatlannak és objektívnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy nem beszélhet tiszteletlenül egyetlen országról sem és egyetlen ország polgáraival sem. „Magyarország polgáraival sem beszélhet tiszteletlenül egyetlen tisztségviselője sem az Európai Uniónak” – jelentette ki. A kormányfő kiemelte: a kettős mérce elkerülendő, mert ha a biztos asszony ilyen hangot ütött volna meg és ilyen tiszteletlenül beszélt volna a németekről vagy a franciákról, akkor „biztosak lehetünk abban, hogy egyetlen percig sem maradt volna a hivatalában”, mert a németek és a franciák nem tűrték volna ezt el. És ha nem lehet a franciákkal és a németekkel így beszélni, akkor a magyarokkal sem lehet ilyen tiszteletlenül beszélni, és „ehhez az álláspontunkhoz továbbra is ragaszkodunk” – nyomatékosította.

(MTI)

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ettől a javaslattól agyhúgykövet fognak kapni:-)
Pedig jó és gyors megoldás:-)

Fel kell vetni, de inkább reflektorfénybe állítani:
a jelenlegi Soros EP helyett, mellett - lényegtelen, de - az EU 28 tagországának nemzeti parlamentjeiből kell valódi Európai Parlamentet létrehozni.
A jelenlegi európai Soros által megvett Parlament a választók által nem ellenőrizhető, nem elszámoltatható, míg a nemzeti parlamentek küldöttei saját hazájukban mindenkor, mindenhol elszámolásra kötelezhetők.

A hazaárulók ugatnak, a karaván meg halad.....

Véget kell vetni annak, hogy a Soros-fertőzöttek az EU közintézményeit ugyanúgy, vagy még annál is agresszívabb mértékben kihasználják, mint tette azt az NKVD, vagy a Gestapo...
Ez tűrhetetlen,
--- Az NKVD feladata szerteágazó volt, ide tartozott például a bűnügyi rendőrség, a közlekedésrendészet, a tűzoltóság, a határőrség, a levéltárak irányítása, de jelentőségét történelmi szempontból annak köszönheti, hogy ide tartozott az állambiztonsági szervezetrendszer irányítása is, így a Gulag és az Állambiztonsági Főigazgatóság (GUGB) is az NKVD részlege volt.
--- Az EU, intézményein keresztül, - melybe beletartozik a média, kitüntetett helyen, az egyetemek, oktatás, rendvédelem estébé - a Soros-terrorcsapatok irányítása alatt: UGYANEZT A TEVÉKENYSÉGET LÁTJA EL.

Szia! Ez megint egy olyan váratlan, magyaros megoldás:-)

És okosabbnak is, mint az ellenfél. Nos, ez a jelen esetben adott:-))))

Ismét okos, közérthető, ésszerű, nagyformátumú gondolatokkal megtűzdelt Orbán nyilatkozat!

Abban meg én vagyok biztos, hogy ha annak idején nem a bécsi cukrászdát, hanem az LMBTQ, vagy a gender ideológiát, a migránsok behívását, a nemzetállamok kikezdését, az európai egyesült államokat, a központi ideológia érdekében országok pénzügyi kiéheztetését írják a plakátokra, nem szavazták volna meg a belépést.

Eljön az idő, amikor rájönnek, hogy az EU-nak csak eredeti felállásban, gazdasági közösségként van jövője. Az ideológiát pedig rá kell hagyni az egyes országokra, abból nem lehet megélni. A lopás pedig megmarad az erre fogékonyak mantrájának.

Egy nagy csalás a közös hitelfelvétel.

Aki készfizető kezes volt tisztában azzal, hogy mit jelent a kezességvállalás és adott esetben milyen következménye lehet. Ha nem tud fizetni az adós, a hitelező a kezesen, kezeseken hajtja be a követelését.
Ilyen lenne az EU által felvett hitel is.

Az EU által felvett hitelt feltételekkel folyósítaná, hasonlóan mint az IMF hitel történik. Ennek következtében bele tudna nyúlni a tagállamok költségvetésébe, a gazdaság és társalom irányításába.
Ezt is láthattuk Görögország esetében, de saját esetünkben is.

A közös hitelfelvétel - figyelembe véve az előzőekben leírtakat - a tagállamok között még szorosabbra vonná az EU irányítását, amely ujabb megágyazása lenne az Európai Egyesült Államok létrejöttének kierőszakolásában.

Egyben nézve az egész történetek, mindez a demokrácia helyett a diktatúra felé viszi az eseményeket. A kérdés csupán: Ki bújik meg a háttérben diktátorként?

társalom jy. társadalom

:-))) valamint rá kell érezni az ellenfél lpgikájára és neki meglepőt húzni. Ezt nem lehet tanítani:-))))
Egyébként nem fogják megszavazni, de időt lehet nyerni vele. Minket nem annyira szorít az idő, mint a déli államokat. Brüsszel cselekvésre van késztetve, vagy így, vagy úgy.

És a 23 ezer fős csapat nem volt képes egy objektív jelentés összeállítására.
Ehelyett 12 NGO-t bíztak ezzel meg, és a 12-ből 11-et Soros nyílt Társadalom szervezete finanszíroz.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. október 1. 15:20

,,Szeretnél 27 ezer forintból megélni, mert az uniós támogatások nélkül többre nem fog telni. ,,

Légy szíves írjad le nekem tudatlannak, hogy az uniós támogatások miképpen befolyásolják a béreket.

,,És a 23 ezer fős csapat nem volt képes egy objektív jelentés összeállítására.
Ehelyett 12 NGO-t bíztak ezzel meg, és a 12-ből 11-et Soros nyílt Társadalom szervezete finanszíroz.,,

Optimista vagy, ha azt gondolod: az volt a cél, hogy objektív jelentés készüljön.
A Sargentini, vagy a korábbi Tavares jelentés objektív jelentés volt?

18 évig végeztem ellenőrzési tevékenységet. Több tucat ügy bíróságon végződött. Mindegyik ügyben jogerős döntés született, egyik sem végződött bizonyítékok hiányában megszüntetéssel.
Objektív eredmény, csak objektív adatokkal lehetséges, továbbá a vizsgált személy, szervezet véleményét is rögzíteni kell az összefoglaló vizsgálati jegyzőkönyvbe.
A 12 NGO nem nedvezhető objektívnek, mert szubjektív véleményeket állít elő, amely nem ellenőrizhető vissza.
Mindezek figyelembevételével végeredmény sem lehet objektív. Így egy bírósági eljárásban nem állná meg a helyét. Ezért is húzzák-halasszák a 7. cikkben foglaltak lefolytatását, lezárását.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. október 1. 15:28

Ezért lehet, kell - feljelenteni ezért a jelentésért - és a korábbiakért a vétkeseket, itt jelen esetben, a bizottságot
Igen, az Európai Bíróságon, amely ugyanúgy Soros zsebében van, mint a bizottság.
Mit lép majd, a feljelentésre.

Válaszok:
Gregorius | 2020. október 1. 16:39

Bőven elég volna, ha az Euro tagállamok - már amelyik akar - kötvényezgetnének. Egyezzenek meg, bocsássák ki a kötvényeket, majd meglátjuk ki jegyzi le. 8 évig semmi hozam, aztán unokáik fizetik. Vagy az új-németek..

Az EU-t Gyuri bácsi csicskáztatja és afrikai, muszlim, ázsiai népekkel árasztja el minden ellenállás nélkül. A kötvénykibocsátás a lényeg.

Nem kell ehhez Soros. Egyszerűen arról a kísérletről van szó, hogy 27 (autonóm/ saját érdekekkel rendelkező) bolhát megpróbálnak rábeszélni arra, hogy azonos irányban ugráljon.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. október 1. 16:54

Értem és ehhez nem kell a Soros.
Ez a magatartás spontán jön, az űrből, egyszerre, mind a 27-nél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés