Oeconomus: Magyarországon az átlagbérek 2018-ban és 2019-ben is a régió középmezőnyébe tartoztak

2020. szeptember 3. 13:45
Az Eurostat szerint az átlagbérek magasabbak voltak, mint Szlovákiában és Romániában, de nem érték el a Csehországban és Lengyelországban mért szintet.

Mindezt az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója mondta el csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Sebestyén Géza a rendezvényen mutatta be az alapítvány Ki előzött le kit? című elemzését, amelyben a régión belül főként a magyar és a román átlagbérek változására koncentráltak. Közölte, a vizsgálatban megállapították, hogy Magyarországon egy átlagos munkaképes korú ember éves jövedelme vásárlóerőparitáson számolva 3176 euróval nőtt 2018-ra 2010-hez képest, Romániában viszont  ugyanebben az időszakban csupán 2735 euróval emelkedett. Sebestyén Géza elmondta, a tavaly létrejött alapítvány mértékadó, objektív gazdasági elemzésekkel akarja bemutatni Magyarország helyzetét és egyúttal reagálni kíván a médiában megjelenő, a magyar gazdaság teljesítményével összefüggő álhírekre (fake news) is.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Azt is láthattuk, hogy a lengyelekkel szembeni hátrányunk egyetlen oka a 2005-2010 közötti elhibázott gazdaságpolitika miatti lemaradásunk, mely a csehek előnyének egy jelentős részét is magyarázza.

A valóban kiemelkedő romániai bérdinamika ellenére míg egy átlagos munkaképes korú magyar ember esetében a jövedelem vásárlóértéke 3.176 euróval nőtt 2010-2018 között, addig egy román ember esetében ugyanez az érték mindössze 2.735 euró volt. Azaz a különbségek nemhogy csökkentek, hanem még nőttek is."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában