Az olasz belügyminiszter a menekültek kötelező tagállami elosztását szorgalmazza

2020. június 14. 18:18
Avvenire című katolikus napilapban Luciana Lamorgese az Olaszországba érkező migránsok menekültjogának bővítését, valamint az Európai Unió tagállamai közötti kötelező elosztást szorgalmazta és a visegrádi országokat is együttműködésre szólította fel.

Az Olaszországba érkező migránsok menekültjogának bővítését, valamint az Európai Unió tagállamai közötti kötelező elosztást szorgalmazta Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, aki a visegrádi országokat is együttműködésre szólította fel az Avvenire című katolikus napilapban vasárnap.

Luciana Lamorgese évszázados kihívásnak nevezte az egyebek között Észak-Afrikából a tengeri útvonalon Európába érkező migrációt. Hangsúlyozta, hogy ez alól az EU nem vonhatja ki magát, és minél gyorsabb megoldást kell találnia késedelem és a tagállamok közötti megosztottság nélkül.

Az olasz püspöki kar (Cei) napilapjának kérdésére válaszolva kijelentette, hogy a menekültek szétosztásában a visegrádi országokra is szükség van, a „fordulat érdekében közös elkötelezettség kell”. Emlékeztetett, hogy a szeptember végi máltai megállapodással a dél-európai országokból a többi tagállam önkéntes alapon vette át a migránsok csoportjait. A koronavírus-járvány időszakában az áthelyezések leálltak, ezt követően viszont Spanyolország, Görögország, Málta, Ciprus és Olaszország levélben sürgette az Európai Bizottságtól az elosztás kötelezővé tételét.

Konferencia lesz az emberkereskedelem elleni fellépésről

A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy Németország július elsejétől kezdődő soros EU-elnöksége félévében az észak-afrikai államokkal közös konferenciát rendeznek az emberkereskedelem elleni fellépésről. Hozzátette, hogy egységes uniós előírásokon dolgoznak a Földközi-tengeren tevékeny civilhajók munkájának szabályozására is. Akármilyen ország zászlaja alatt végezzék a kutatási és mentési tevékenységet, bizonyos műszaki feltételeknek meg kell felelniük – emelte ki a belügyminiszter.

Az Olaszországban tartózkodási engedéllyel nem rendelkező bevándorlók július 15-ig kérelmezhetik jogi helyzetük rendezését: a kormány eredetileg több mint 200 ezer jelentkezővel számolt, és elsősorban a mezőgazdaságban dolgozó idénymunkásokat akarta így letelepíteni. Luciana Lamorgese adatai szerint eddig 30 ezer kérelem érkezett, ebből húszezret dolgoztak fel, és többségében olasz családoknál háztartási alkalmazottként vagy idősgondozóként dolgozó külföldiek jelentkeztek.

Átírnák Salvini migrációs-biztonsági törvénycsomagát

Olasz sajtóértesülések szerint a kormány minél gyorsabban át akarja írni a Matteo Salvini volt belügyminiszter nevével fémjelzett, tavaly augusztusban hatályba lépett migrációs-biztonsági törvénycsomagot. A majdnem egy éve tervezett módosítást a baloldali Demokrata Párt (PD) szorgalmazza, a másik kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) tavaly nyáron még a Ligával közösen kormányzott.

A tervezett módosítások között szerepel a korábban eltörölt humanitárius menedékjog visszavezetése, amelyben a Líbiából érkező migránsok 25 százaléka részesülhet. A menekülteket anyakönyveztetnék, állampolgársági kérelmük elbírálását a jelenlegi négy évről kettőre csökkentenék. El akarják törölni az olasz partokon kikötő civilhajókra kivetett akár egymillió eurós bírságot, valamint a hajók lefoglalását is.

Január elseje óta több mint 5400 bevándorló érkezett Olaszországba, több mint duplája a tavalyi ugyanezen időszakban mért valamivel több mint kétezernek. Két évvel ezelőtt több mint 14 ezer volt a számuk.

(MTI)

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés