Orbán Viktor: Sokkal gyorsabban jöhet helyre a gazdaság, mint korábban hittük

2020. május 22. 8:50
A kormányfő a rendkívüli jogrendről, Kásler miniszter érdemeiről és a gazdaságról is beszélt szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

Orbán Viktor szerint Magyarország jól védekezett a járványhelyzetben, nálunk sokkal jobb anyagi helyzetben lévő országokat is megelőzve. A miniszterelnök szerint a védekezés kulcsa a fegyelem és az összefogás volt. A baloldal kihúzta magát ebből, de rajtuk kívül egész Magyarország összefogott. Az ellenzék folyamatosan csak támadta az intézkedéseket, de „most megkapják a magukét, mert szégyenszemre kulloghatnak a kertek alatt” – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a rendkívüli jogrend bevezetése az egyik legjobb döntés volt, hiszen ez tette lehetővé, hogy gyorsan reagálhassunk az új eseményekre, mindezt úgy, hogy nem kellett „ezzel a baloldali ellenzékkel huzakodni”. Mivel a szakértők véleménye szerint nyáron nem várható tömeges fertőzés, ezért nincs szükség a továbbiakban a rendkívüli jogrendre, ugyanakkor a kormányfő figyelmeztetett: járványhelyzet továbbra is van és amíg nincs vakcina addig járványhelyzet lesz.

Az operatív törzs tovább folytatja a munkáját, hogy készen álljunk az esetleges második hullám kezelésére is. Orbán Viktor elmondta: Kásler miniszter érdemei történelmiek, az ő ösztöneinek köszönhető, hogy Magyarország rendkívül gyorsan reagálhatott és nem lett tömeges fertőzés.

Az enyhítések az osztrák mintát követik

A lazítások jól haladnak, Ausztria a példa előttünk. A magyar vidék két héttel követi Ausztriát, míg Budapest két héttel követi a vidéket. Bár nyugati szomszédunkban újranyitottak az iskolák, mi nem szeretnénk felszámolni a digitális oktatást – tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök fokozott óvatosságra int, mert bár az élet újraindítása zajlik, de a veszély nem múlt el.

„Eddig az otthonmaradás volt a fő fegyver, most a távolságtartás”

– fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök az önkormányzatok szerepére kitérve azt mondta, hogy a polgármesterek előtt ott volt a döntés: az emberekre akarnak vigyázni, vagy pártérdekeket szolgálnak ki? A kormányfő meglátása szerint előbbiek kivétel nélkül jól teljesítettek a védekezésben, utóbbiak rosszul.

Brüsszel nem tett le a migránsok behozataláról

Az, hogy az élet kezd visszatérni a normális rendjéhez, abból is látszik, hogy a brüsszeli bürokraták magukhoz tértek – jelentette ki Orbán Viktor a tranzitzónák megszüntetése kapcsán. A járvány idején számos ítélet nem született meg, ezekre most kerül sor. A kormányfő szerint továbbra is arról szól a Brüsszel és Magyarország közötti vita, hogy ki döntse el, kivel élünk együtt a saját hazánkban. A baloldal a brüsszeli álláspontot támogatja, akik ki akarják cselezni a magyar jogszabályokat. Orbán Viktor hangsúlyozta: nemcsak hazánk, de Európa határait is védjük, mivel a görögök erre képtelenek jelenleg. Mintegy 130 ezer migráns van a balkáni útvonalon, ezek jelentős része a magyar határra fog nyomást gyakorolni, így nehéz hónapok előtt állunk.

A miniszterelnök a tranzitzónákkal kapcsolatos európai döntést úgy értelmezi, hogy tranzitzónát nem lehet fenntartani, ezért

a migránsok majd a kerítésen kívül várnak és az eddigiekkel ellentétben csak nagykövetségeken lesz lehetőségük beadni a menedékkérelmüket.

Ebbe a megoldásba minden bizonnyal bele fognak kötni a brüsszeli bürokraták, hiszen ők azt akarják, hogy a migránsok Magyarország területén tartózkodhassanak a kérelem elbírálásának ideje alatt. Ezt a magyar kormány nem támogatja.

Pénzügyi megfontolások is szerepet játszanak a migráció erőltetésében a kormányfő szerint. A brüsszeli bürokraták Soros György zsebében vannak, a nyerészkedőknek pedig szükségük van a migránsválságra. Ha válság van, a kormányok bajba kerülnek, ők pedig hitelt adnának, természetesen magas kamatra. Ha pedig nincs válság, annak megteremtésében is szerepet vállalnak, ezt láthatjuk most.

Gyorsabban jöhet helyre a gazdaság, mint hittük

A gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a munkahelyteremtés, nem pedig a segély a megoldás. Megismételte a jelszót, miszerint ahány munkahelyet a vírus megszüntet, annyit kell teremteni. Az eddigi adatok alapján több mint egymillió olyan ember van, akiknek munkahelyük megvédésében segítettek a kormány intézkedései. A kormányfő emlékeztetett: megduplázták a férőhelyek számát a közmunkaprogramban és a honvédség is várja a jelentkezőket. 

A statisztikai adatok tekintetében Orbán Viktor egy nehéz áprilisra és májusra számít, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az első negyedévben a magyar gazdaság növekedett, erre alig volt példa a járványveszély kirobbanása óta Európában. A kormányfő úgy véli:

sokkal gyorsabban találunk vissza a korábbi gazdasági helyzethez, mint hittük.

A következő hónapokban minden energiánkat a gazdaság újraindítására koncentráljuk és visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat – fogalmazott a miniszterelnök.

(MTI)

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Addig is mindent ellenkezni fognak.
Ha tényleg hamar rendbe jövünk, akkor a hitelminősítők biztosan leminősítenek.

Már nem:-) rájöttek, hogy különleges infrastruktúra és személyzet kell hozzá:-)
Sokáig tartott nekik, de rájöttek.

Ettől is gutaütést fognak kapni:-)))))


A Fidesz–KDNP EP-képviselője, Kósa Ádám tegnap Facebookon számolt be arról, hogy Gál Kingával, Járóka Líviával, Bocskor Andreával és Hidvéghi Balázzsal közösen írásbeli hozzászólásokat nyújtott be a május 14-i, Vészhelyzeti kormányzás Magyarországon és annak hatása a jogállamiságra és az alapvető jogokra című vitához. „Képviselőtársaimmal a vita tárgyát képező törvény szövegét nyújtottuk be írásbeli hozzászólásként, ezzel a törvény szó szerint bekerült az Európai Parlament 2020. május 14-i ülésnapjának jegyzőkönyvébe, örökre” – írta Kósa, aki emlékeztetett:
„a törvénynek köszönhetően a magyarországi védekezés az egyik legsikeresebb volt az Európai Unión belül”. „Remélem mostanra mindenki tisztán látja már, hogy az Országgyűlést nem függesztették fel, a különleges intézkedések pedig csak a járvány kezelésére korlátozódtak. Az írásbeli hozzászólásaink így az elmúlt tíz év legnagyobb álhírkampányának bizonyítékai lesznek” – írta.

Megint hülye vagy Tunya. Mondj egyetlen országot, ahol a járványnak nincs gazdasági következménye. Nincs egy értelmes mondatod, sem neked, sem a társaidnak. Vagy botrányos viselkedés, vagy hülyeségek szajkózása.

Az utókornak jó lesz, mert látják belőle, hogy a magyar ballib milyen hazudozó volt, a nemzetközi ballib meg milyen buta volt, mert hagyta magát megvezetni a magyar ballibnek:-))))
Az utókornak kell, a maik nem értik úgysem:-)))

Tunya' egy mutató sohasem mérvadó, ne legyél demagóg. Inkább a szélsőbalossá lett pártod parlamenti frakciójának szétesése miatt aggódjál.

Mostanában jól tromfolunk:-)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés