Így bánta meg a nemváltást Amerika egyik legismertebb transzneműje

2020. április 27. 18:13
Jamie Shupe lassan egy éve döntött úgy, hogy mégis férfiként kíván élni, miután több évig nőként, majd harmadik neműként élt. Szerinte a transzneműség és a nembináris nemi identitás pszeudotudomány és jogi fikció, a transzmozgalom pedig megfélemlíti a szakembereket.

Mióta Semjén Zsolt benyújtotta törvényjavaslatát azzal kapcsolatban, hogy ezentúl a személyi igazolványban a születéskori biológiai nemet kell feltüntetni, a magyarországi LMBTQ-mozgalom nemzetközi kampányt indított, mivel szerintük a javaslat, ha törvényerőre emelkedne, ellehetetlenítené a hazai transzneműek életét.

Annak ellenére állítják ezt, hogy egyébként a magyar állam méltányossági alapon jelentős részben támogathatja a nemváltó műtétet, pontosabban a genetikailag meg nem határozott külső nemi jellegek átműtését. Jó ha tudjuk ugyanakkor, hogy a valódi nemváltás lehetetlen. Sőt: egyre többen vannak, akik megbánják a nemváltó műtétet, s visszatérnek eredeti nemükhöz.

A leghíresebb visszatérő az amerikai transzmozgalom egyik leghíresebb, úttörő személyisége, James Shupe volt. Shupe 1963-ban született, 1987-ben házasodott meg, és feleségével egy lányuk van. 2013-ban kezdett transznemű nőként élni, s ekkor a James-t a semlegesebb hangzású Jamie-re cserélte. Az úgynevezett nemváltásban Shupe a hormonterápiáig jutott, aminek keretében irgalmatlan mennyiségű ösztrogént adtak neki. Erről így vallott

a nemváltásnek állítólag rendbe kellett volna tennie a mentális problémáimat, de azok inkább rosszabbak lettek.”

Sőt, háromszor kötött ki a hormonterápia miatt a pszichológián.

„Négy évvel ezelőtt arról írtam a New York Times-ban, hogy eldöntöttem: nőként élek tovább, és hogy »autentikusan a nőként szeretnék élni, aki mindig is voltam«, illetve hogy »sikeresen túladtam a fehér privilégiumomon, hogy Amerika leggyűlöltebb kisebbségének tagjává váljak«. Három évvel ezelőtt eldöntöttem, hogy nem vagyok sem férfi, sem nő, hanem nonbináris – és a címlapokra kerültem, miután egy oregoni bíró úgy döntött, hogy identifikálhatom magam harmadik neműként, mint sem férfi, sem nő. Most megint akként a férfiként szeretnék élni, aki vagyok”írta a The Daily Signalban egy évvel ezelőtt, 2019 márciusában Jamie Shupe, „Amerika első nonbináris személyisége”


James Shupe nőként

Shupe a cikkben kifejti: 2013-ban megfenyegetett egy nővért, hogy ha nem ír fel hormonkezelő szereket, megszerzi azokat máshogy: „A nővér ignorálta, hogy krónikus poszttraumás stresszem van, minthogy előzőleg 18 évig szolgáltam a katonaságnál. Ebben minden orvosom egyetért. Mások azt gondolják, bipoláris zavarom van (mániás depresszió) és valószínűleg borderline személyiségzavarom is. Meg kellett volna állítaniuk,

de a transzgender aktivizmus megfélemlítette a nővért, és nem mert nemet mondani.”

Shupe szerint a transzmozgalom szerint csak egy hormonterápiára és a pénisze vaginává operálására volt szükség: „legalábbis a transzmozgalom ezt a fantáziálást adta be nekem. Én pedig bevettem a hazugságot és hittem nekik.” Csak egy terapeuta próbált ellenvetést tenni, de Shupe őt beperelte. A transzmozgalom szerint az illető nő „kapuőr” pozícióban volt. „A professzionális szakma stigmái a konverziós terápia ellen lehetetlenné tette, hogy megkérdőjelezze a nemváltó motivációimat”, pedig „bőséges szakirodalom van róla a neten, hogy a nemváltás nem valós”. 

Jamie Shupe azt is megjegyzi, hogy gyermekkorában szexuálisan zaklatta egy férfi rokon, és szülei rendszerint verték. Majd összefoglalja Ray Blanchard elméletét, mely szerint kétféle transznemű van a férfiak között: a férfiakhoz vonzódó homoszexuálisok, illetve azok, akik a saját magukról, mint nőről alkotott képhez vonzódnak – ő maga az utóbbi. „Miután éveken át néztem pornót a hadseregben, és elvettem egy nőt, aki elutasította, hogy ideális nővé váljon, inkább én váltam az ideális nővé. Legalábbis a saját fejembem.”

Mindezt pedig a nőkre vonatkozó sztereotípiáknak való megfeleléssel próbálta megvalósítani. Ezt a feministák nem vették be: „nem a férfivá vált nők vívják a transzmozgalom háborúit. Hanem nőnek öltöző férfiak teszik ezt.” 

Shupe: „A transzneműség megcsonkítja a gyermekeket”

Shupe szerint egy intenzív terápiára lett volna szüksége, de „az orvosok ma annyira tartanak a transzmozgalomtól, hogy nem merik vállalni a Blanchard-féle diagnózist. A transzmozgalom megnyerte a csatát az orvoslásban, és megnyerte a nyelvi csatát is.”

Akármivel is próbálkozott – vallja be Shupe –, a modern orvostudomány minden hormonkezelése ellenére sem tűnt egyáltalán nőnek. Ezután inkább „nonbináris” akart lenni, harmadik nemű, sem férfi, sem nő, s ebben különösebb ellenvetések nélkül segítettek neki a doktorok is és a bürokrácia is. Mindebben segítségére siettek az LMBTQ-szervezetek is. 

Aztán amikor 2017-ben fellépett a transzneműek katonai szolgálata ellen és a nemiidentitás-zavarral küzdő gyermekek „sterilizálása és megcsonkítása” ellen, akkor kihátráltak mögüle: 

„egyik napról a másikra a liberális média kedvencéből konzervatív pária lettem.”

Shupe hozzáteszi: „az igazság az, hogy nonbináris nemváltásom tudományos és orvostudományi csalás volt.” Ugyanis „nincs semmiféle szexuális fejlődési zavarom. Minden szexuális zavarom a fejemben volt. Kezelni kellett volna engem. Ezzel szemben minden egyes lépésnél az orvosok, bírák és lobbicsoportok megerősítették álmodozásaimat.”

Például a bíró, aki kérdés nélkül aláírta kérelmét, hogy dokumentumain a a neme helyén egy „X” legyen feltüntetve, semmilyen orvosi vagy más bizonyítékot nem kért be. Egyszerűen meghozta a döntést; s később kiderült, hogy neki is „transznemű” gyereke van: „egy értelmes bíró udvariasan nemet mondott volna és nem írta volna alá a kérelmemet. Azt kellett volna mondani, ahogy a gender csak egy koncepció, és a biológiai nemünk határoz meg minket.” 

Jamie Shupe azzal zárta írását: „2019 januárjában, minthogy képtelen voltam tovább hazudni még egy napot, visszanyertem férfi nememet. A lelkiismeretemre nehezedő súly nehezebb volt, mint a az elnyert hírnév értéke, amit ebből a bonyolult svindliből szereztem. Két hamis nemi identitás nem rejtheti el biológiai valóságom igazságát. Nincs harmadik gender vagy harmadik nem. Akárcsak én, az interszex emberek is vagy férfiak vagy nők. Állapotuk a szexuális fejlődés zavarából adódik, segítségre és együttérzésre van szükségük. Szerepet játszottam abban, hogy terjesszem ezt az óriási tévedést.

Nem áldozat vagyok. A feleségem, a lányom és az amerikai adófizetők – ők az igazi áldozatok.”

2019 januárjában Jamie Shupe megkapta új katonai igazolványát, amiben újra férfiként van feltüntetve. Ugyanakkor megjegyzi: azon szerencsések közé tartozik, akiket hat évnyi testi beavatkozások után is van még visszaút, de „elmém örökké sérült marad”.

A PJ Mediának írt egyik 2019 decemberi cikke Shupe-t idézi, aki szerint a nonbinárisra való nemváltás jogi és pszeudotudományos fikció. S Donald Trump azon rendeletét is támogatta, ami megtiltotta a transzneműek szolgálatát a hadseregben.
 

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a nemváltásnek állítólag rendbe kellett volna tennie a mentális problémáimat, de azok inkább rosszabbak lettek."

Nemváltás nem létezik. Attól, mert egy férfinak levágják a tökeit, és plasztikai sebészek lyukat alakítanak ki a lába közé, attól még nem lesz nő.

Ugyan már. Ez egy itt lebzselő trollnak a buzi alteregója. Le kell tiltani azonnal.

Ezért mondom. Amint megjelenik valami buzitéma, rögtön itt terem. Tiltani kel a gecibe, nem diskurálgatni vele. A legótvarabb szart is bevédi, mint valami libsi droid.

Tavaly itthon volt erről konferencia, a magyar ballib rendesen be is támadta.

A namzetközi ballib szinte minden területen rúgkapál, mert érzi, hogy beszorult. Hosszú lesz ez még

Én is reménykedem, de több évtized kell még sajnos szerintem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés