Karácsony és Gyurcsány szerkesztője – Gál J. Zoltán, az ember, aki mindig ott gépelt

2020. április 25. 8:01

Írta: Kereki Gergő
A magyar baloldal egyik legbefolyásosabb háttérembere Gál J. Zoltán, aki sorra felbukkant a kétezres évek legfontosabb balos eseményeinél, sőt, aktívan alakította is azokat. Az egykori újságíró, volt pártpolitikus az elmúlt napokban éppen egy pdf-fájl megszerkesztőjeként került a hírekbe.

Tengernyi cikket elolvastunk, hogy megnézzük, a válság idején ki suttoghat tanácsokat Karácsony Gergely fülébe. Végül arra jutottunk, hogy Gál J. történetében, mint cseppben a tenger,

valójában a felemás magyar rendszerváltoztatás minden kétarcúsága benne van.

Két évtized után fényt derítünk arra is, hogy a sajtószabadság nagyobb dicsőségére Gál J. hónapokig lehetett egyszerre a Népszava főszerkesztő-helyettese, és Medgyessy Péternek „kvázi a sajtófőnöke”.

2020. április 20-án, hétfőn 14 óra 56 perckor a főpolgármester stratégiai tanácsadója egy ezerszer ismételt műveletet végzett el. Lementetett egy írást. Gál J. Zoltán, aki korábban a Népszava főszerkesztő-helyettese, majd sok évig a szintén baloldali Vasárnapi Hírek főszerkesztője volt, most egy fővárosi idősotthon vezetőjének levelével dolgozott a saját gépén. Egy informatikus, Mernyó Ferenc révén tudhatunk erről, aki ennél is súlyosabb állításokat fogalmazott meg a levél születéséről. Karácsony Gergely kedden este azzal magyarázta a furcsa esetet, hogy a főigazgató levele egy e-mail volt, és azt konvertálta át stratégiai főtanácsadója egy pdf-be. Az e-mailt azonban azóta sem láthattuk, Skultéti József pedig csak annyit nyilatkozott az ügyben, hogy valóban kiküldte az ominózus levelet, de azt nem erősítette meg, hogy önállóan ő is írta azt.

Akármi is derül ki még a levél körül, egy dolog biztos. A Pesti Úti Idősotthon vezetőjének, Skultéti Józsefnek a második levele ellentmond egy korábban szintén általa írt levél tartalmának. Az április 11-én nyilvánosságra került, a Fővárosi Kormányhivatalnak írt dokumentumban ugyanis az intézményvezető arról írt, hogy „az intézmény egészségügyi ellátásában az orvosi ellátás továbbra sem biztosított (mellékleten küldöm az ÁNTSZ alátámasztó tegnapi, ismételt ellenőrzési jegyzőkönyvét)”, majd hozzátette: „a járványügyi zárlat alá helyezett otthonnak (határozat mellékelve) nincs orvosa és védőruházata!”. A mostani, Gál J. által „közvetített” dokumentum alapján viszont az orvos szerint „intézményünkben az ellátottak ápolása, a szolgáltatóval kötött szerződésnek megfelelően az orvosi felügyelet mindvégig biztosított volt”. További kutatás tárgya, hogy melyik állítás igaz. Az mindenesetre sokatmondó, hogy a kormányhivatal szúrópróbaszerű ellenőrzései a Pesti úti idősotthonban megerősítették, hogy nincs folyamatos orvosi ellátás a gondozottak mellett. Ezen a héten ugyanis összesen öt helyszíni ellenőrzés volt, abból négy alkalommal egyáltalán nem volt jelen sem főállású orvos, sem a szerződött háziorvosok egyike sem.

De vissza Gál J. Zoltánra. A róla szóló rengeteg cikk egy kis részének áttekintéséből is látható, hogy

a volt kormányszóvivő igazi sajtómágus.

Sőt, sajtós rutinjait a közhivatalba is magával vitte, viszont mintha időnként összekeverné egy kicsit a szerepeket. Figyelemreméltó megjegyzés, hogy a Magyar Narancs 2008-as portréja szerint 2006-ban „a választási sajtókommunikációt olyannyira kézben tartja, hogy még helyi ügyekben is maga fogalmazza a nyilatkozatokat.” A liberális hetilap cikkének címe egyébként valódi telitalálat, „A frontvonal mögé”. Gál J. ugyanis a pályaképét áttekintve azzal a szokásos háttérember-problémával küzd, hogy hiába ő a legügyesebb, ha senki nem tud erről. Ezért aztán újra és újra megpróbálja bevezetni az érdeklődő közönséget a színfalak mögé, és saját szerepét hangsúlyozza a baloldali gyár működésében. Nem véletlen tehát, hogy Gál J. Zoltán a politikusi életrajzíró Debreczeni József Gyurcsány-könyvétől a jelzett portrén át a balliberálisok fővárosi kampányát bemutató cikkekig újra és újra felbukkan, mint a dolgokat háttérből mozgató főmachinátor.

Már az apja is a tanácsokért felelt

Az 1973-ban született Gál J. pályája az előnyök miatti nehézségekkel indult.

Apja, Gál Zoltán a nyolcvanas években ért pártállami pályája csúcsára,

1983-ban megkapta a Munka Érdemrend arany fokozatát, majd 1987 végén, Grósz Károly kormányában a belügy „tanácsokért és közigazgatásért felelős” miniszterhelyettese lett. Gál a Nemzeti Kerekasztal tárgyalások idején belügyminisztériumi államtitkár, majd 1990 januárjától az első szabadon választott kormány megalakulásáig belügyminiszter. 1990-től szocialista parlamenti képviselő, majd házelnök.

 

Liberális ügynökvádak 
Mivel minden pereskedést szeretnénk elkerülni, amely Gál Zoltán belügyi pályafutásával kapcsolatos, igyekeztünk csak „tiszta forrásból” meríteni. Kerpel-Fronius Gábor jelenlegi főpolgármester-helyettes egy zárójeles megjegyzését idézzük, a Beszélőből, 2007 februárjából: „Talán az kelt némi hiányérzetet az olvasóban, hogy a Maradj velünk-kötetben Hafner Mónika egyértelműen a későbbi belügyminiszter, Gál Zoltán nevére oldja föl a Krassót az útlevelével zsaroló belügyi tiszt G. rövidítését. Ezzel szemben Modor Gaál Dezső alezredest nevezi meg, de sem arról nem szól, hogy ezt honnan tudja, sem arról, hogy az alapforrásául szolgáló könyv jegyzetei más következtetést tartalmaznak.” Egy 2003-as, az Index által közölt MTI-hír szerintaz egyes fontos tisztségeket betöltő személyeket ellenőrző bizottság ismét lemondásra szólította fel Gál Zoltán és Csehák Judit MSZP-s országgyűlési képviselőt (…) A rendszerváltozás előtt mindkét képviselő olyan politikai, illetve állami tisztséget töltött be, amelyben a BM III/III-as csoportfőnökség által készített jelentések alapján összeállított tájékoztatókat kapott.” 

Nem számított a diploma

Gál J. tehát túlzás nélkül a rendszer csúcsain, a „csendes problémamegoldások” belügyes vizein szocializálódott odahaza. Apja parlamenti életrajza szerint, amely már az 1994-es, a szocialisták győzelmét hozó választás után íródott, Gál J. éppen egyetemista. 2002-ben,

kormányszóvivősége és képviselősége idején tanulmányai körül kérdések merültek fel.

Kétségtelenül hallgatója volt a József Attila Tudományegyetemnek és az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek, de 2002-ig nem végezte el a kurzusokat. Érettségije után a Magyar Újságírók Országos Szövetségének szakiskolájában, a Bálint György Újságíró-iskolában középfokú képzettséget adó tanfolyamot abszolválta. Mindezzel semmi gond nem lett volna, ha az országgyűlés honlapján nem tulajdonítottak volna neki rögtön két diplomát is. Gál J. mindenesetre 2008-ban is felsőfokú végzettség nélkül kezdte az oktatást a Gyurcsány-féle Demos Alapítvány politika képzésén, miközben a hallgatók esetében elvárás volt a diploma megléte.


Gál J. Zoltán első cikke a Népszabadságban

Azok a kilencvenes évek…

Az ifjabb Gál mindenesetre egészen fiatalon, már 1993-ban a „szocialista napilapban”, a Népszabadságban kezdett írni. Az első írását az Arcanumban 1993. február 25-ei dátummal találtuk, az egészoldalas hátterezés a bősi vízlépcsőről szólt. Gál J. a kilencvenes években a Magyar Hírlapnál, majd a Népszavánál is dolgozott. A MaNcs róla szóló portréja egy ismerősét idézi: 

„Zoli lázadó korszakát élte, és kifejezetten rosszul élte meg apja belügyes múltját”.

Bármit is jelentsen ez, az ezredfordulóra rendeződhetett a viszony. Az is biztos, hogy Németh Péter főszerkesztő mellett lett főszerkesztő-helyettes az egykori szakszervezeti napilapnál.

Gyurcsány a Gál-konyhában a „kicsivel”

Amint azt látni fogjuk, Gál J. pályafutása szempontjából meghatározóbb lesz a Gyurcsány-szál, mint a Medgyessy mellett négy éven át végzett munka. Nem véletlen, hogy Debreczeni József Gyurcsány-könyvében Gál J. a névmutató szerint ugyanannyi oldalon kerül szóba, illetve nyilatkozik, mint Dobrev Klára. Gyurcsány az idősebb Gállal már 1995-ben együtt szerepelt a Képviselői Klub elnökségében mint az egyesület titkára. Legközelebb az említett könyvben az ezredfordulókor kerül elő ez a kapcsolat: „valamikor 1999-2000 környékén hívnak meg először, méghozzá, ha jól emlékszem, az öreg Gál. Egy magánlakásba, itt valahol Budán, az I. kerületben. Rendszeresen, havonta egyszer szoktak összeülni. (…) Az idősebb Gál Zoltán mellett a kicsi is bejárt időnként, én ott ismerem meg, ott találkozunk először”. 

2001-ben Medgyessy Péter leginkább a Népszavában nyomult Németh Miklóssal szemben a kormányfő-jelöltségért. Az akkori cikkeket elnézve érdekes az is, hogy

Medgyessy későbbi szóvivői, Gál J. Zoltán és László Boglár ekkoriban mindketten a lapnál dolgoztak.

Gál J. még 2001 nyarán Medgyessy kampányába igazolt, ahol elkezdett együtt dolgozni a szintén pártállami családból származó Dobrev Klárával, illetve a kampányban az év végére kulcsszerephez jutó Gyurcsány Ferenccel. 

Minderről maga Gál J. Debreczeni József „Az új miniszterelnök” című művében így számol be: „Medgyessy 2001 márciusában egy Népszava-beli interjúban jelenti be miniszterelnök-jelölti aspirációit. Az interjút Gál J. Zoltán főszerkesztő-helyettesnek adja. »Amikor az interjú szövegén dolgoztam, a biztonság kedvéért kétszer is felhívtam, hogy akkor ez valóban kimehet-e, mert addig a nyilvánosság előtt nem hangzott el semmi ilyesmi. Medgyessy a párttal való egyeztetés nélkül teszi meg a bejelentést, mindenki a Népszavából értesül róla. Azt mondta, hogy igen, ez így kimehet. Én ennek az interjúnak a révén kerülök vele szorosabb kapcsolatba, majd munkakapcsolatba is, mert ettől kezdve segítek neki a sajtószerepléseknél, interjúknál, kvázi a sajtófőnöke leszek. Másokkal együtt én ajánlom a figyelmébe Gyurcsányt, akinek akkor már nemcsak a cikkeit olvastam, hanem személyesen is jól ismertem abból a bizonyos asztaltársaságból.«” – idézi Debreczeni Gált.

Az alapállítás azonban tévedés, vagy a szerző és a beszélő véletlenül elárulták az igazat.

Vagyis hogy Gál J., azaz Medgyessy – leendő sajtófőnöke írta Medgyessy bejelentkezését. Az említett, 2001 március 17-ei cikket ugyanis Németh Péter és László Boglár jegyzik, és az interjúalany társaságában egy kép is készült róluk a lapba. Ettől persze még írhatta a végleges verziót Gál J., mint a lap főszerkesztő-helyettese, és mint Medgyessy leendő „kvázi” sajtófőnöke, ennek sajtóetikai viszonyait viszont olvasóinknak kell megítélni.

 
A Népszava említett cikke, amelyet saját bevallása szerint Gál J. írt, de nem ő jegyzett

Az mindenesetre furcsa, hogy a MaNcs már említett 2008-as portréja úgy ír erről, hogy „a közlést követően Gál J. Medgyessy sajtófőnökének szegődött, az év nyarától pedig kabinetfőnök-helyettesként már formálisan is beszállt a miniszterelnök-jelölt csapatába (időnként kampányszóvivőnek is nevezték a posztját).” Hasonlóan ír Csizmadia Ervin is „A Medgyessy-talány” című könyvében Gál J.-ről, amikor úgy fogalmaz, hogy „(…) a már sokszor említett Népszava-interjú után lett a Medgyessy-kampány közelebbi munkatársa. Mivel nem állt rendelkezésre »megörökölhető« csapat, ezért az említettek tanácsadókként és beszédírókként is tevékenykedtek”. 

A korabeli sajtóból ugyanakkor rekonstruálható, hogy a Népszabadság 2001. június 29-én írt egy kishírben Gál J. formális csatlakozásáról a kampánycsapathoz, de

a „sajtófőnöknek szegődött” fiatalember valójában még aznap is a Népszava impresszumában szerepelt, mint főszerkesztő-helyettes.

Ez azt jelenti, hogy a MaNcs állítása – és saját ezzel egybehangzó bevallása szerint – Gál J. úgy volt az egyik országos napilap főszerkesztő-helyettese, hogy a háttérben egy politikusnak „kvázi a sajtófőnöke” volt. Mindez mindent elmond a posztszocialista sajtóviszonyokról, illetve a sajtószabadság korabeli állapotáról.

Volt azonban a kampánynak egy neves külföldi tagja is, a gyűlöletkampányok magyarországi meghonosítója, bizonyos Ron Werber. Gál J. Werberrrel együtt rakta össze a szocialisták elszámoltató-kampányát, amely a „Tények és hazugságok” néven futott, pont úgy, mint a „Béke és szocializmus” című kiadvány 1973-as rovata. A „Tények és hazugságok” szlogen 2020-ban is eljön. Érdekesség, hogy a Pesti úti idősotthon kapcsán a Fővárosi Önkormányzat honlapján megjelent magyarázkodó szövegnek pont ez a címe: „Tények és hazugságok a budapesti önkormányzati idősotthonokban kialakult koronavírus helyzetről”. Nem elképzelhetetlen, hogy ez az anyag is Gál. J keze munkáját dicséri.

A következő részben feltárjuk, hogy nézett ki a 2004-es magyar House of Cards, azaz Medgyessy lecserélése Gyurcsányra. Megnézzük, hogy mi volt Gál J. szerepe a „főnök beszéde” kapcsán, de szó lesz arról is, hogyan távozott Gál J. Gyurcsány mellől, miközben ott volt a kormányfő lemondásáról szóló háttéregyeztetésen. Folytatjuk! 

Összesen 169 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a választási sajtókommunikációt olyannyira kézben tartja, hogy még helyi ügyekben is maga fogalmazza a nyilatkozatokat."

Ezek szerint ő írta a Karácsony gergőtől idegen hangvételű, undorítóan agresszív propagandanyilatkozatokat az utóbbi időkben.

A titkoszolgálati közös múlt köti össze Gyurcsánnyal, Gál J. Gyurcsány
meghosszabított keze a Városházán.

A balliberális oldal egész Európában, USA-ban a haláltáncát járja.
A "magyarok" a legaljasabb, legemberellenesebb vonalat képviselik.
A Fidesz - hibáival együtt - európai, sőt, világmércével mérve is: TELJESÍT, ami mögött TELJESÍTMÉNY ÁLL...
A balliberálisok erre képtelenek, pontosabban, teljesítenek ők is, ez minden esetben a negatív előjellel könyvelendő csak.
Ezért az egyetlen "siker"útvonaluk, ebben reménykednek: a mérhetetlen gyűlölet, gyűlölködés, fröcsögés, demagógia, egyszóval a sátáni erő használata.
Ez a nyomorult Gaál J., ha nem a nomenklatúra kölyke, nyilván lehetett volna értékes ember.
Amennyiben erkölcsi norma szerinti nevelést kap.
Nem kapott.
Mint a teljes "magyar" balliberális hiénahadsereg.

Érettségije van mint Kálmán Olgának. Ezért nem tud konvertálni a régi laptopján!

Ugye cseppet sem arányvesztés, hogy az ügynököket beszervező BM-es tisztek főnökének védelmében jössz a beszervezettek aktájával?

Mese amit elővetsz.

Konvertálás.

A Word dokumentumot meg kell nyitni és ment másként. Ha a gépen rajta van a pdf. program, akkor a lenyíló ablak felajánlja. Rákantikva a program elkészíti a pdf fájl.
Az adatlapon minden esetben a dokumentum készítője jelenik meg, aki automatikusan a gép tulajdonosa lesz. Ezt lehet javítani. Konvertálásnál a program ezt nem írja felül. Így joggal feltételezhető, hogy a Word dokumentumot is az készítette, aki a konvertálást végrehajtotta.

Számtalan esetben kipróbáltam a saját gépeben és így működik.

Válaszok:
vizesnyolcas | 2020. április 25. 15:15
vizesnyolcas | 2020. április 25. 15:17

Csak úgy szólok, hogy ha már a rendszerváltás elmaradásáról írsz, hogy az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát a Fidesz akadályozza ezerrel.
Esetleg akkor kiderülne, hogy mit csinálnak napjainkban a "vérkomcsik" és leszármazottaik??

Tudnál esetleg értekezni arról is, hogy miért szavazott le a Fidesz minden erre irányuló elterjesztést???????????????????

Válaszok:
Berecskereki | 2020. április 25. 13:58

Állításod valótlan.

Az 1989-as kirobbant, a Dunagate-ügy után vetődött fel először, hogy hozzák nyilvánosságra a titkos ügynökök névsorát, a Belügyminisztérium III-as főcsoportjához tartozó összes ügyosztályét. 1990. januárban a Fidesz és az SZDSZ közösen szorgalmazta ezt. Ennek ellenére csak 1994-ben az MDF kormány utolsó évében fogadták el az ügynöktörvényt, amely a lista nyilvánosságra hozása helyett csak politikai közszereplők átvilágításáról rendelkezett.
Az elmúlt évben a politikai pártok mindvégig ,,bunkósbotnak,, használták.
Máskülönben az igazságos akkor lett volna, ha vele együtt a tartótisztek névsorát is nyilvánosságra hozzák és törvénybe foglalták volna, hogy azok akik besúgók és tartótisztek voltak állami tisztséget nem tölthetnek be.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2020. április 25. 16:51

Te ezekről a programokról írsz.
https://helpx.adobe.com/hu/acr..

Én azonban nem erről írtam, hanem egy kész már lementett Word dokumentumot másként való mentésről a Wordben.
Számtalanszor készítettem így Word dokumentumból Pdf-et és az Adatlapon nem változtak az adatok. Másként fogalmazva megjelent az eredeti készítő, és az, hogy Microsoft Word.... készült.
Amiről Secnir ír, az konvertálás, amit én írtam az ugyanaz amit te is írsz.

Abban igazad adok, hogy helytelenül írtam a konvertálást, a megfelelő az exportálás lett volna.
Kösz a figyelemfelhívást.

Még egy kiegészítés

,,Fájl mentése PDF formátumban
Az 2007-es Microsoft Office rendszer alkalmazásai között több olyan is van, amelynek dokumentumait PDF (Portable Document Format) formátumban is mentheti. (Ez egy elterjedt,a dokumentumok megosztására használt formátum.),,

Úgy látom, glensi már megírta, amit a cáfolatodra én is ide akartam írni, de még egy körülményt hozzávennék: Ha lenne olyan e-mail, amelyet vagy amelynek word csatolmányát állítólag konvertáltak, akkor miért nem kenik el a "lakájmédia" képét azzal, hogy előveszik azt az e-mailt, és annak a képét lobogtatják fennen? Talán csak nem azért, mert ahhoz egy vagy kettő levelezőszervert is meg kellene hackelni, hogy visszamenőlegesen előálljon olyan levél?

Bocs! Az előbbi levelemet Secnirnek szántam.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. április 25. 15:29

Úgy látom, glensi már megírta, amit a cáfolatodra én is ide akartam írni, de még egy körülményt hozzávennék: Ha lenne olyan e-mail, amelyet vagy amelynek word csatolmányát állítólag konvertáltak, akkor miért nem kenik el a "lakájmédia" képét azzal, hogy előveszik azt az e-mailt, és annak a képét lobogtatják fennen? Talán csak nem azért, mert ahhoz egy vagy kettő levelezőszervert is meg kellene hackelni, hogy visszamenőlegesen előálljon olyan levél?

Nem azt írtam a linkhez kapcsolódóan, hogy te ....

A többi amit írsz az lényegében ugyanaz amit én írtam, ha a konvertálás szót kicseréljük exportálásra. Erről is írtam. Kár erőltetned a vitát mert egyről beszélünk.

Az utolsó bekezdésben röviden összefoglaltad, amivel maximálisan egyetértek.

Azonban más hiba is van. Amit most állítólag Skultéti József írt ez pontosan ellenkezője annak, amit korábban írt. Most azt írja, hogy miden rendben volt, korábban meg azt semmi sincs rendbe. Valamelyik levelében írtak nem fedik a valóságot. Vajon mikor mond igazat?
Ehhez kapcsolódik az origo.hu írása.
https://www.origo.hu/itthon/20..

Ez is arra utal, hogy valami nincs rendben ez utóbbi levélnél. Egyébként meg miért volt szükség a Wordben megírt levelet áttenni pdf-be?
Csak az történhetett, hogy valaki megírta Wordbe és pdf-be mentette le.

Nem gond. Enélkül is értettem, de így tisztább.

Itt a nacionáléjának időpontjai
https://www.abtl.hu/ords/archo..:5:::NO::P5_PRS_ID:24203

A tények nagyon makacs dolgok, mégha a híveket ezek hidegen is hagyják:

https://hvg.hu/itthon/20191119..

Válaszok:
Berecskereki | 2020. április 25. 20:20

De azért nem cáfolod amit ír.
Szóval hagyjuk ezt Piroska...

:DDDDDDDDDDDD

,,Nem-nem.
Te írod ugyanazt, amit én. :-),,

Most viccelsz velem? Egy és ugyanarról társalgunk és egyet is értünk. Ez már ténleg nevetségesség kezd válni.

HVG? 30 év után? Csak a III/III-sok? Hol maradnak a tartó tisztek? 1989-1990 kellett volna megszavazni úgy ahogy írtam és akkor nagyon sokan nem lehettek volna miniszterek, miniszterelnökök.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2020. április 26. 11:19

A bal-lib színvonaltalansága már az országra jelent veszélyt, mert rontja a nemzeti-patrióta oldal motivációját is.

OV úgy alakított át a szavazó gépezetével,
hogy barátja és üzlettársa mesés vagyont építsen fel magának
Budapest tizenhány kerületében, amelyek éppen OV ellenségei...
És még tizenvalahány vidéki nagyvárosban dettó.
Bolond ez az Orbán...
Bal-lib logika, így nem léptek előre, csak vissza és vissza.

2012 óta megállíthatatlanul - SZÜNET NÉLKÜL NÖVEKSZIK AZ ÁTLAGBÉR MAGYARORSZÁGON.
2 évvel az államcsődöt követően.
Ma 367 eFt. 10 éve 196 eFt volt,

Szerinted ez kin múlik?? Az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát folyamatosan leszavazó Fidesz már 10 éve uralkodik.
Ha akarták volna, simán dönthettek volna arról amit írsz. De nem akarnak erről semmilyen nyilvánosságot.
Szerinted miért félnek ettől annyira nagyon???

Ha ez nemzetbiztonsági kérdés, az csakis azért lehet, mert ma is aktív, kormánypárti politikus az (azok) aki(k) rajta van(nak) azon a listán.
Ha ellenzéki politikusok lennének, a Fidesz már rég nyilvánosságra hozta volna azt a névsort.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés