Varga Judit: A védekezésről szóló törvény addig lesz hatályban, amíg a veszélyhelyzet fennáll

2020. április 1. 9:55
„Igazi európaiak vagyunk, de kritikusak, és emiatt támadnak bennünket” – fogalmazott a miniszter.

Európában olyan jelenséggel állunk szemben, amely minden országot érint; minden ország ugyanazt a mintát követi: óvintézkedéseket vezet be, hogy életeket mentsen, megóvja az emberek egészségét, és legyőzze a gazdasági következményeket – emlékeztetett Varga Judit. Kifejtette: a parlamentnek nagyobb hatásköre van, mint általában, ugyanis bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, visszavonhatja a védekezésről szóló törvényt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy objektív tényezők fogják eldönteni: meddig tart a veszélyhelyzet.

Az Igazságügyi miniszter alaptalan vádaknak nevezte a kormányt ért bírálatokat. Leszögezte: Európában divat bírálni Magyarországot, mivel a nyugat-európai médiákat uraló liberális mainstream elutasítja azt a politikust, aki nem ért egyet velük. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány szabad választásokon egymást követően három alkalommal is kétharmados többséget kapott. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország több fontos kérdésben is konzervatív nézeteket képvisel. „Igazi európaiak vagyunk, de kritikusak, és emiatt támadnak bennünket” – tette hozzá.

A törvény azon paragrafusáról, amely szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő azok egy része, akik a járványügyi veszélyhelyzet alatt szándékosan hazugságot terjesztenek, azt mondta: ez arra hívja fel a figyelmet, hogy vészhelyzetben mindenkinek fegyelmezettnek kell lennie. Hangsúlyozta ugyanakkor: ahhoz, hogy valakit megbüntessenek, szándékosan téves állítást kell közölnie, amely az óvintézkedések hatékonyságát negatívan befolyásolhatja. Hozzátette azt is, hogy a valótlan állításoktól meg kell különböztetni a véleménynyilvánítást. A véleménynyilvánítás bármilyen formája nem tartozik ide, így a kormánnyal szembeni kritika sem, függetlenül attól, mennyire kemény a bírálat – szögezte le.

Varga Judit arról is beszélt: az alkotmány szabályozza azt, mikor kell választásokat tartani, és azt egyetlen más törvény sem helyezheti hatályon kívül. Így 2022-ben választások lesznek Magyarországon, az új törvénynek semmi köze ehhez – szögezte le. A parlament hétfőn fogadta el koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amely szerint a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Varga Judit előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében – sürgősséggel – szavazta meg az Országgyűlés. A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapít meg.

(MTI)

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kell aggódnod. Rád senki nem fogja azt mondani, hogy szervilis vagy, legfeljebb az: szenilis vagy.

Varga Judit tárgyilagos, érvelő, kikezdhetetlen, profi kormányzati problémakezelést mutat be. Persze, ahhoz, hogy értsék, le kellene vetni az ellenzéki torzító szemüveget, s ki kellene takarítani a lelkükben levő érdekorientált előítéleteket, a szemtelen politikai haszonlesés mocskát.

Hepax, de jó kis nicket választottál, mindjárt benne is van az
X

mozgó lelkész, kampókormámy, nick89, veled együtt megint pofára estetek?4
Van még bőr az arcotokon?
Emberi, az már régóta nincs, az nem vitás.

---"a parlamentnek nagyobb hatásköre van, mint általában, ugyanis bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, -----------"ahhoz, hogy valakit megbüntessenek, szándékosan téves állítást kell közölnie, amely az óvintézkedések hatékonyságát negatívan befolyásolhatja."----------
--- "a választási törvényt egyetlen más törvény sem helyezheti hatályon kívül. Így 2022-ben választások lesznek Magyarországon, az új törvénynek semmi köze ehhez"-------- –
A demokrácia ERŐSÖDÖTT, HÉTFŐN, MÁRC. 30-ÁN.
ORBÁN VIKTOR ÉS A FIDESZ-kdnp - A MAGYAR PÁRTOK - MUNKÁJA ÁLTAL.

Az a tapasztalatom, hogy itt évelő, normális hozzászólás miatt nem x-eltek ki senkit. Moderáció sincs.. Ha valaki személyeskedik gúnyolódik, nem tiszteli a másik meggyőződését annak kijárási egy x.
Engem ne soroljon senki egy a másik oldalon negatívan megbélyegzett, különböző jelzőkkel ellátott halmazba.
Tudtommal, demokrácia van így lehet más a véleményem, úgy tiszteljenek ezért.
Aki ezt nem vallja az nem igazi demokrata, így kijárási neki az x.

Kedves RPéter10 nem atya! Varga Judit tárgyilagos válaszát hatszor nem akarta a riporter érteni... 2. Varga Judit kikezdhetetlen, mert a hatályos törvényeket betartja, mégha ez valakinek nem tetszik, akkor is.

1.Nem tudom Ön ki. A megszólításban semmi "kulturálatlan" nem volt. Ha Ön "kulturálatlannak" érezte, arról én nem tehetek.
2. Varga Judit válaszát én tárgyilagosnak észleltem, te pedig a riporternek adsz igazat: 1:1.
3. Mindig mindenki nézhet egy történést jogi és morális szinten. Az adott összefüggésben én a jogi megközelítést választottam, sokféle okból. Ha bárki Varga Judit interjúja kapcsán moralizálni akar, megteheti.

A második pontban a tegezés véletlenül maradt bent, mert az első pontnál még átírtam, látván, hogy Ön önöz. Nem törekszem az Önnel való tegeződésre. Az Önt megszólító kezdés pedig csak egy ártatlan improvizáció volt, nem gondoltam, hogy ekkora problémát okoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés