Pálfordulás

2019. november 20. 10:29
Bonta Miklós
Népszava
Matolcsy György megnyilvánulásait nem veszik komolyan, fenntartásokkal kezelik, és most fentről figyelmeztethették.

„S bár Matolcsy György odáig még nem jutott el, hogy az euróbevezetés előnyeit mérlegelni tudja, az azonban kétségtelen tény, hogy röpke tíz nap alatt felismerte: pompázatos víziója az ötszáz éves atlanti korszak végéről és az eurázsiai korszak hajnaláról, amilyen gyorsan felröppent, olyan hamar alá is hanyatlott. Az euróövezet tagállamainak már nem kell aggódniuk amiatt, hogy a magyar jegybankelnök által megjövendölt módon egy újabb valutaövezet tagjaivá kell válniuk. Sőt már Magyarország előtt sincs más út, mint előbb-utóbb elbúcsúzni nemzeti valutánktól.

Matolcsy György az MNB-nél eltöltött hat esztendő után tudatosította magában, hogy amikor 2004-ben hazánkat felvették az Európai Unióba, akkor kötelezettséget vállaltunk az euró bevezetésére. Céldátum ugyan még nincs, s a Pénzjegynyomda gépeit sem állították át forintról euróra, de az már biztos, hogy ha a csillagok állása is megfelelő lesz, akkor előbb-utóbb hazánk is az Európai Monetáris Unió tagjává válhat. A döntés joga a mindenkori kormányok privilégiuma.

A magukra valamicskét is adó nemzeti bankelnökök szavának súlya van. Amióta Matolcsy György tölti be ezt a tisztséget, csak szép számú, az unortodox monetáris politikát hirdető könyvéről mondhatjuk el ugyanezt. A szerző megnyilatkozásait nem veszik komolyan, fenntartásokkal kezelik. Most azonban a legfelsőbb helyről figyelmeztethették, hogy egy uniós tagállamnak tudomásul kell vennie a realitásokat. Egy az európai közösség GDP-jének 0,7 százalékát megtermelő tagállam nem kacsingathat ki egy olyan rendszerből, amely iránt elkötelezte magát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"előbb-utóbb hazánk is az Európai Monetáris Unió tagjává válhat. A döntés joga a mindenkori kormányok privilégiuma."

Az Alaptörvény szerint minősített többség kell pénznem váltáshoz. Amúgy meg Euroban szabadon lehet most is seftelni. Hogy Matolcsynak honnan szóltak felülről, azt csak a cikkíró tudja. De foglakozhatna UK-val, Dániával, Svédországgal, Lengyelországgal, a csehekkel, de akár Svájccal, Norvégiával, sőt Kanadával. Is. E

Vezesd be nalad otthon!
Minket ne kinozz az agyremeiddel, jo?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés