Történelmi távozás: először váltották le egy Bundestag-bizottság elnökét

2019. november 13. 13:00
Egy, a hallei merénylet kapcsán közölt twittje miatt kényszerült távozni tisztségéből egy AfD-s politikus.

A tisztséghez méltatlannak ítélt tevékenység miatt visszahívták a német szövetségi parlament (Bundestag) egyik bizottságának elnökét, a szerdán hozott döntésre nincs példa az intézmény történetében. A Bundestag jogi bizottságának eddigi vezetőjét, Stephan Brandnert, a jobboldali ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) képviselőjét politikai oldalakat átívelő egységben, az AfD képviselőcsoportján kívül valamennyi frakció közös kezdeményezésére hívták vissza az elnöki tisztségből. Előzőleg felszólították, hogy távozzon önként. A követelésnek nem tett eleget.

Brandner „sem emberileg, sem politikailag” nem alkalmas a jogi bizottság elnöki tisztségére, és „tarthatatlan ebben a funkcióban” – indokolták a döntést a visszahívást indítványozó frakciók a Bundestag közleménye szerint. Az AfD és Stephan Brandner tiltakozott a visszahívás ellen. A testület munkájának irányítását ideiglenesen az egyik elnökhelyettes vette át.

Az ügy hátterét az AfD radikálisan jobboldali – a német alaptörvénnyel ellentétes politikai irányvonal képviseletének gyanúja miatt a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) megfigyelése alá vont – irányzata, az úgynevezett A szárny (Der Flügel) legismertebb alakjai közé tartozó képviselő széles körben megütközéssel fogadott megnyilvánulásainak sora alkotja.

A visszahívását sürgető hangok különösen azután erősödtek fel, hogy a Halle városának zsinagógája ellen októberben intézett szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású és két halálos áldozatot követelő támadás után Twitter-oldalán megosztott egy bejegyzést, amelynek szerzője kifejtette, nem érti, hogy „mit ólálkodnak gyertyát szorongató politikusok mecseteknél és zsinagógáknál”.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval, ennyire megerősödött már az AfD?...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés