Mérföldkőhöz érkeztünk

2019. november 13. 13:35

Szél Bernadett
Facebook
Az országgyűlési törvény most benyújtott módosítása a parlamentarizmus megcsúfolása.

„A Fidesz benyújtotta az országgyűlési törvény módosítását. Brutális. Kezdem itt. A rendszerváltás óta az országgyűlési képviselők számára biztosított jog a közintézményekbe való belépés. Az országgyűlési törvény ma is biztosítja, hogy a képviselői igazolvány felmutatásával beléphessünk bármelyik közintézménybe. Ez alapvető ellenőrzési jog egy demokráciában: ha előzetes egyeztetéshez kötik, értelmét veszti. És pontosan ez van a tervezetben.

Nem lesz lehetőség jogsértéseket feltárni vagy érdemben ellenőrizni azt, hogy az állam hogy végzi a feladatát. Az én képviselői munkám nagy része pont erről szól. Képviselői jogaimmal élve bemegyek olyan helyekre is, ahova mást nem engednek be, és feltárom azokat a körülményeket, amelyek között például egy zárt gyermekotthon lakói élnek. A belépési jog az ő jogaik érvényesülését garantálja és mindazokét az állampolgárokét, akiket kötelességemnek érzek tájékoztatni arról, mi zajlik az ország intézményeiben. Ezért járom a közintézményeket, a Nyugdíjfolyósítót, gyermekotthonokat, fogyatékossággal élőket gondozó intézményeket. Többnyire bejelentés nélkül. Mert volt olyan gyermekotthon, ahova előzetesen bejelentkeztem, és utána jött az információ, hogy előtte nagytakarítás és bútorok beszerzése ment egész éjszaka. De az igazgatóval sem volt lehetőségem nyugodtan beszélni: az intézménylátogatásaim alatt a minisztérium ugyanis új rendet vezetett be.

A fenntartó és a minisztérium emberével kellett elbeszélgetnem annak az intézménynek a vezetője helyett, akitől a tájékoztatást vártam és aki az adott intézményt a legjobban ismeri. A képviselői belépési jog kiüresítése nem ma kezdődött, de eddig legalább megvolt a lehetőségem arra, hogy akár váratlan látogatás keretében kérjek tájékoztatást. Most ezt is el akarja venni a Fidesz.
Az országgyűlési törvény most benyújtott módosítása a parlamentarizmus megcsúfolása. Ott tartunk, hogy a Fidesz napi gyakorláttá akarja tenni az ellenzéki képviselők kitiltását a munkahelyükről. A javaslat szerint kitiltás esetén szavazni sem járhatnánk be, de szavazhatna helyettünk az, akit ezzel megbízunk. És ha Kövér kitiltja az egész ellenzéket, a Fidesz fog helyettünk szavazni?! Vagy 8 napos kitiltást és 2 havi tiszteletdíj-megvonást kaphatunk, ha egy darab papírt felmutatunk a parlamentben. Mint itt a lenti képen. Én az országgyűlés egyik legtöbbet büntetett tagja vagyok, volt már szinte minden, szómegvonás, fizetések lenyúlása, de Strasburghoz fordulva nyertem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vége a parlamentarizmusnak, nem lehet "európai és demokratikus" módra lófaszozni...

Pont ilyen szabályokra van szükség ezzel a moslék ellenzékkel szemben. Mégis hogy képzelitek, hogy elálljátok az utat a pulpitus felé? Ez nem erőszak a polgárjog szerint?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés