Ki is az igazi keresztény?

2019. október 30. 13:12

Joó István
Mandiner
Nem méltányos épp azt a vezető politikust kifigurázni, aki akkor is vállalja hitét, amikor úgy tűnik, hogy a kereszténység nem a szavazatmaximálás hívószava. 

Napok óta terjed a világhálón, közösségi oldalakon egy különleges kompozíciójú fotó. Főleg jobbra szavazó, vallásos polgárok osztogatják. Elvileg semmi különös: két ember, a háttérben Budapest látképe. De az egyik ember úgy áll a budai várbeli kormányzati épület erkélyén, akár egy lábatlan sakkbábu.

A másik emberalak térdepel. Így alig magasabb a mellette imádkozó férfinál. Egy szinten vannak. Ráadásul a közös imádság hullámhosszán. A térdelő hagyományos-egyháziasan összekulcsolja a kezét, társa viszont csak feje lehajtásával tudja kifejezni az imahelyzetet. Utóbbi Nick Vujicic, ausztráliai szerb igehirdető, aki világszerte sportcsarnokokban nyújt lelki erősítést hívőknek, Istent keresőknek, mozgáskorlátozott sorstársaknak. Imatársa pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki az általa újabban hangoztatott „keresztény szabadság” szókapcsolattal majdnem akkora visszhangot vert Európában és itthon, mint korábban az „illiberális demokráciával”.

A kép vitathatatlan népszerűségét Balavány György, a 24.hu újságírója egy nem túl jó indulatú, de annál feltűnősködőbb hangvételű glosszával igyekezett ellensúlyozni. Ahogy az elején sietve leszögezi: „A végtagok nélküli sztárprédikátor és motivációs tréner természetesen nem azért tette a látogatást, mert legitimálni óhajtja a magyar kormányfő politikáját. Nick Vujicic szokása, hogy kvázi az evangélium diplomatájaként az országokban, ahol előadást tart, felkeresi a politikai vezetőket, az elmúlt években tizennyolcnál is több elnökkel találkozott.” Balavány ezzel feledtetni próbálja, hogy a világhírű prédikátor, bár találkozott tizennyolcnál is több elnökkel, de nyilván

nem mindannyiukkal elegyedett közös imádságba. Orbánnal viszont örömest. 

E visszájára elsülő figyelemelterelési kísérlet után az ellenzéki portál izgékony megmondóembere nekilát izzadtságszagú gonoszkodásának, ő ilyen imának látná létjogát: „Hazudtam, lehetővé tettem, hogy strómanokon keresztül elsíbolják a közpénzt. Nem neked adtam a dicsőséget, hanem magam köré építettem személyi kultuszt. Itt, ahol most vagyunk, százmilliókból építtetem csak a teraszt, hogy nagyzolhassak. Ugyanakkor egyáltalán nem törődtem a szegényekkel, az elesettekkel. Nem törődtem a mozgássérült emberek jogaival sem eleget, kilenc éves kormányzásom alatt sem lett teljes a közintézmények akadálymentesítése.

Néha pimasz dolgok következnek a demokráciából, a szólás- és sajtószabadságból. De hát akik demokraták, azoknak ilyenkor tűrni kell. Különösen igaz ez a kereszténydemokratákra, akik közül némelyeknek tényleges keresztény szabadságuk is van arra, hogy türelmesek legyenek Balavány György zsurnaliszta cikkével szemben, amely kicsúfolja két híres személyiség kétségtelenül megtörtént, valóságos közös imádságát. A 24.hu korábban már megírta: a lekapott jelenetet először a világhírű hitszónok twittelte, ezt vette át később a magyar kormányfő a Facebook-oldalán. 

A „közpénzelsíbolásról” mint közhelyes, sulykolt vádról bevillanhat sokunknak, hogy az önkormányzati választásokon vesztes fideszes önkormányzatok, megyei jogú városokban, budapesti kerületekben,

milyen jó állapotban adták át a szivárványkoalíciónak a kasszát.

Ferencvárosban például kiderült: Bácskai Jánosék 9 milliárdot hagyományoztak az új vezetésre. Baranyi Krisztina új ferencvárosi polgármester ekkor eresztette el szállóigéjét, hogy ha ennyi pénz van a számlán, annál inkább nem érti, hogy miért van még mindig annyi ferencvárosi vécé kint a gangon. Ki a szellemesebb vádolgató? Baranyi Krisztina? Vagy az újságíró, aki önkényesen kijelölte, milyennek kellett volna lennie Nick Vujicic és Orbán Viktor között annak az imádságnak – amelynek ő nem is volt tanúja? 

Ó, de könnyű odavetni, hogy Orbán személyi kultuszt épít, de bezzeg a közintézmények akadálymentesítése például nem haladt előre. Mi is hadd vessük könnyedén oda, hogy ennyit kormány még nem tett mozgáskorlátozottak, látás- és hallássérültek köztéri, közintézménybeli, sőt infokommunikációs akadálymentesítésért. 

Ám a miniszterelnök kéretlen imaírója csak ezután jut glosszája „mélységes tetőpontjára”, folytatván az álimádságot: „Kiforgattam a jogaiból a nyomorultat, a hajléktalant, a jövevényt.” Mármint hogy e szavakkal kéne töredelmesen bűnt vallania a miniszterelnöknek, természetesen a keresztény motivációs tréner jelenlétében. Kiforgatta-e a jogaiból Orbán Viktor a nyomorultat? Csak vaktában lövöldözöm a klaviatúrámon, nézzük a cigányságot. Hány tízezer roma jutott be ez idáig a Fidesz-KDNP kormány által felépített közfoglalkoztatásba, a

helyett, hogy a liberálisok ajánlotta „segílykével” hagyták volna őket további nemzedékekre bebetonozódni a munkanélküliségbe?

Hány ilyen, eredetileg mélyszegényégben élő, de a munka világára a közfoglalkoztatásban felkészített romának lett később állása az elsődleges munkaerőpiacon? A csok segítségével hány roma család szerzett élhetőbb hajlékot?

Mindemellett számos olyan jogszabály és intézkedés született tavaly, amely nem engedi a köztéren megfagyni a fedélteleneket akkor sem, ha – a növekvő férőhelyszám és javuló hajléktalan-ellátási körülmények ellenére – némelyikük télen is utcán akarna maradni.

Az ex-jobboldali publicista, aki a kormányzati családvédelmi politika kapcsán nemrég kinyilvánította, nincs abban semmi rossz, ha a magyarság eltűnik a porondról, új remekében azt is véli: Orbán „meghódoltatta a nagyobb egyházakat”. Próbáljuk aprópénzre váltani: netán olyasmivel van baja, hogy mondjuk egy tradicionális egyházi gyülekezet az újra indított általános iskolája működéséhez egyházi kiegészítő támogatást kap az államtól, vagy egyszeri támogatást óvodaépítéséhez, temploma felújításához? Ezek volnának a meghódoltatás nyilvánvaló bizonyítékai? 

A szólás- és sajtószabadság nagyobb dicsőségére nyugodtan lehet prolongálni a kormányfővel szembeni gyűlöletkeltést. De ha Balavány keresztényibb, mint amekkora keresztényiséget Orbán Viktornak tulajdonít, akkor magán kezdi a bűnvallást, amelyre persze mindenkinek naponta szüksége lehet. És nem próbálja kifigurázni azt a vezető politikust, aki lám, akkor is vállalja hitét, amikor úgy tűnik, hogy a kereszténység nem a szavazatmaximálás hívószava. 

Összesen 276 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Képzeljük el a következőt. Magyarországnak igazi "demokrata, európai és haladó" miniszterelnöke van, aki történetesen hithű zsidó. Egy fotón együtt imádkozik egy ismert rabbival. Érkezik Bayer Zsolt, és a Balaványéhoz hasonló "humoros" véleménycikket ír arról, hogy vajon ki az igazi zsidó.

Válaszok:
Antigoné | 2019. október 30. 13:37

Igazad van. Az elképzelt Bayer cikk ellen is "kéztördelő és siránkozós" posztot írnék, ha ez alatt azt érted, hogy ellenezném és elutasítanám.

Hol van a te "kéztördelős és siránkozós" posztod Balavány írásával kapcsolatban?

Azért ne add fel a reményt. Budapesten igazán "normális" emberre futotta... Valódi "európai és demokrata".

Bocs, véletlenül diszlájkoltalak.

Válaszok:
vendelin | 2019. október 30. 13:49

Tanulság: A baloldal csupa féregből áll.

Nincs 'igazi' keresztény, de törekedhetünk arra, hogy a minél kevésbé ne nem azok legyünk.

Látod-e, a mi "diktatúránk" már csak ilyen. Mindenki megtalálja benne a számítását.

Vagy mint az MSZP, Jobbik, DK, Momentum vidéken.

Biztos igazad van. De én sok budapestit ismerek, akik kiköltöztek "vidékre". És tudod, mi a furcsa? Ezek kivétel nélkül úgynevezett értelmiségiek, művészek. És ami talán még furcsább: a legtöbb nem kormánypárti. És jöjjön a hab a tortán: a nagy Demszky alatt költöztek ki...

Ja, és a Balaton-felvidék, a Káli-medence is hasonlókkal van tele nyaranta. Nekik jó "csenyéte" is.

Akkor jön a "demokratikus és európai" virágkor. Hajrá!

Ez is igaz. A legtöbb budapesti vidékiként kezdte. Vagy a Dunántúl gyermek, mint Orbán úr, vagy a nyírségi végeké, mint Karácsony úr.

Ki az igazi keresztény? Ezt csak a Jóisten tudja.
De, aki állítólagos református megtértként, - Balavány ezt írta magáról - olyan hangnemben ír, két imádkozó emberről, olyan "bűnbánati" imát ad a szájába Orbánnak az minden, csak nem református, minden, csak nem keresztény.
És ez már a sokadik húzása a reformátusoktól is megvetett Balaványnak.

Akkor ne magyarázd.

Donáth László egy rokonomat adta össze, aki evangélikus.
Evangélikus lelkész. Az, hogy milyen ember, mennyire képviseli a keresztényeket, mennyire igazmondó, arról már leírtam a véleményemet.

Ó köszönjük! És ezt magadra miért nem vonatkoztatod, tudod, amikor folyamatosan ítélkezel mások fölött? Most én beszéltem!

És képzeld, akkor OK!

Nem vallást, hanem hitvallást.

A Sulzbergeres New York Times, az megmondja, milyen a keresztény.
A Washington Post majd megerősíti, az is tőről metszett keresztény, mint Sulzberger...
"1929-ben Eugene Meyer (az I. világháború óta a War Finance Corp.-t vezetõ pénzügyész ) [31] titokban 5 millió dolláros ajánlatot tett a Posta számára, de Ned McLean megcáfolta. [32] [33] 1933. június 1-jén Meyer egy csõd-aukción vásárolta meg a lapot 825 000 dollárért három héttel azután, hogy lemondott a FED elnökségéről.

Az első szakasz rendben. A többi nem.

Jézus mást mond.

A közös ima.
Azt is mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól. Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.” Mt 18,19-20

Két ismert keresztény ember imádkozik.
Te jó ég, miket beszélsz? Szoktál te imádkozni? Imádkoztál már pl. a feleségeddel, barátnőddel?
Akik imádkoznak nem Istentiszteletet tartanak.
Az ima, beszélgetés Istennel. Akkor TV közvetítések se legyenek mise közben?

Ráadásul Balavány is reformátusnak tartja magát.

Valóban, nem térdeltek le? :)))

Dr. Németh Dávid a Károli Gáspár Egyetem teológia professzora

Számít a testtartás

Elvileg semmi szerepük nincs az imádságnak keretet adó formalitásoknak, gyakorlatilag mégis számíthatnak - mondja Németh Dávid. „Hozzátartozik a lelkünk működéséhez, hogy a testünk is működik, méghozzá együttműködik. A formák mindig hozzáadnak valamit a tartalomhoz, legalább annyit, hogy intenek, figyelmeztetnek valamire - az imádkozás setében összeszedettségre, koncentráltságra. A katolikusoknál nagy jelentősége van annak, hogy hogyan, milyen testtartásban imádkoznak. XXIII. János pápa mondta egyszer, hogy az ember akkor a legnagyobb, amikor térdel. Ebben az is benne van, hogy a gesztusban, a testtartásban kifejezek valamit, amihez hozzáigazodik a lelkem. Ha meghajtom a fejem, ha összeteszem a kezem, ha letérdelek, akkor lélekben is letérdelek, lélekben is összeszedetté válok, lélekben is megalázom magam Isten előtt."

Értem, hogy mi a gondotok. Az a fene fotó!

Orbán Viktor tanúságtétele ami fáj nektek.

Örülök, amikor a focisták keresztet vetnek meccs előtt, gól után. Ez is egy tanúságtétel.
Annak is, amikor a FIFA ezt be akarta tiltani.

Igazad van. Itt is ez történt. Ha meghívnak politikusokat, egyetemi tanárokat, évnyitón, évzárón a tanárokat, családtagokat, keresztelésnél
bérmálkozásnál,...kirakják a foglalt papírt, mert a vendégeket ültetik az első helyekre.
Mindenhol ez így van. Templomban, konferenciákon, stb.
"Ha tehát hivatalos vagy valahova, menj el, és foglald el az utolsó helyet, hogy amikor a házigazda fogad, ezt mondja neked: Barátom, menj följebb! Így megtiszteltetésben lesz részed az egész vendégsereg előtt. Mert aki magát felmagasztalja, az megaláztatik, aki magát megalázza, az felmagasztaltatik.” Lk 14,10-11

Nem Orbánra utaltál. Ezt írtad.

Censored 2019. október 30. 19:18

@agica38
az a nagy különbség, hogy közben mi nem térdelünk le imádkozni, mint ti. érted, ugye?

Azért írtam többes számban, bár gondolkodtam, hogy reális-e, de úgy döntöttem, hogy igen, mert többen kifogásoltátok ezt a felvételt, és egyáltalán az egész imádkozást.
Ez, csak egy ateistát zavarhat, de mint láthatjuk, őket titeket nagyon.

Emberek leírták.

Természetesen nem volt ateista, csak te nem értetted meg, hogy kiknek és miért szólt ez a beszéd.

Jézus azoknak a farizeusoknak beszélt, akik, ha eljött az imaórájuk, akkor az utcán állva imádkoztak, hogy mindenki lássa, hogy Törvénytisztelő emberek.
Mindig! Így imádkoztak amikor böjtöltek, azt is látványosan végezték.

Jézus is felment a jeruzsálemi Templomba imádkozni.
Orbán is a református templomban imádkozik és természetesen az otthonába is.
Ha Orbán csak az utcán állva imádkozna, akkor jogos lenne a szentírási szöveged.

Te egy másik Magyarországon élsz, ha ezeket nem láttad!!!!
Aztán még ő a maki...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés