Vészjósló ENSZ-főtitkár: Visszaüt a természet, ha trükközünk

2019. szeptember 19. 8:46
A klímaegyezmény után három évvel megállíthatatlannak tűnik a változás.

A párizsi klímaegyezmény célja a globális átlaghőmérséklet emelkedésének megállítása volt annak érdekében, hogy a felmelegedés 2 fok alatt maradjon az iparosodás előtti szinthez képest. Három év elteltével már fékezhetetlennek tűnik az üvegházhatás – olvasható az Euronews csütörtöki cikkében.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres épp ezért most úgy fogalmazott: „nem lehet trükközni a természettel, mert a természet visszaüt, ami nagyon súlyos probléma”.

Ahogy arra az Euronews emlékeztet, a párizsi megállapodás értelmében minden ország maga határozza meg saját hozzájárulását annak érdekében, hogy enyhítse a globális felmelegedést. A páneurópai hírportál szerint ha nem csökkenti az emberiség a fosszilis energiaforrások használatát és a légkör szennyezését, a következő évszázadra 7 fokkal emelkedhet bolygónk átlaghőmérséklete, ez pedig az emberiség létét veszélyezteti.

A 2 fokos emelkedés is károsítja az ökoszisztémát, de a legradikálisabb intézkedésekkel tarthatónak valószínűsítik ezt a vállalást.

Egy éghajlatkutatót, Pascale Braconnotot idézi a portál, aki szerint a teljes társadalomnak támogatni kell a klímavédelmi törekvéseket, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentését.

A Bloomberg összesítése alapján a megújuló energiák csak tizedét adták az áramtermelésnek globális szinten. Eközben a fosszilis légszennyezés két százalékkal nőtt, vagyis tizenötször annyi szén-dioxidot juttattunk a levegőbe, mint amennyit a megújuló energiaforrásokkal megspóroltunk. Ezért szükséges a jelenleginél nagyobb mértékben átállni a zéróemissziós technológiák használatára.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Ejrónyúznak azt sem hiszem el, amit kérdez. Az ENSZ-es bolsikhoz hasonlóan viszonyulok.

Amíg a migránsok seggét nyaljátok, addig szarok a klímaparátokra, gennyes rohadékok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés