Félmilliárd dollárért vehet rakétákat Magyarország Amerikától

2019. augusztus 28. 12:53
Az üzlet még nincs kőbe vésve, egyelőre még csak az exporthoz szükséges engedélyt adta ki az amerikai külügy.

Összesen 4,2 milliárd dollár értékű fegyvereladásra adott engedélyt az amerikai külügyminisztérium öt országnak – írja a portfolio.hu a Defens News nyomán. A portál hozzáteszi, hogy a „csomagban” megtalálható Magyarország is; mi 500 millió dollár (148,5 milliárd forint) értékben tervezünk 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát vásárolni az Egyesült Államoktól. 

A Defense News arról ír, hogy 500 millió dollár értékben vásárolna 180 darab AIM-120C-7 fejlett közepes hatótávú levegő-levegő rakétákat (AMRAAM) az Egyesült Államoktól Magyarország, az eszközöket a Raytheon gyártaná le. A rakétákkal a Honvédség Gripenjeit szerelnék fel, az amerikaiaktól az eszközök üzemeltetéséhez szükséges kellékeket és képzést is megkapnánk.

Fontos megjegyezni, hogy ezzel a vételi megállapodás még nincs kőbe vésve, egyelőre még csak az exporthoz szükséges engedélyt adta ki az amerikai külügy.

Magyarországon kívül még négy másik ország számára adott exportengedélyt a hivatal: Japán 73 SM-3 Block IIA víz-levegő rakétát, Dánia kilenc AN/AQS-22 ALFS szonárrendszert és 600 AN/SSQ-36/53/63 szonárbóját, Litvánia 500 darab JLTV MRAP-járművet, Dél-Korea pedig 31 MK 54-es torpedót vásárolna az Egyesült Államoktól. A most jóváhagyott tranzakciók közül messze a Japán rakétacsomag a legdrágább: az ázsiai ország 3,3 milliárd dollárt fizetne az eszközökért.

Előfordulhat, hogy a közeljövőben nem ez lesz az egyetlen rakétavásárlási megállapodás, melyet az Egyesült Államokkal lefolytatunk, Magyarország ugyanis föld-levegő rakéták beszerzését is tervezi.

(képünk illusztráció)

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olcsón megúsztuk az ikertesó meglátogatását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés