Kínai sztárművész: Németország nem nyitott

2019. augusztus 9. 18:17

Az eddig berlini emigrációban élő Aj Vej-vej szerint Németországban alig van tér a nyílt vitákra.

Kiakadt Aj Vej-vej, a kínai származású világsztár művész Németországra, annyira, hogy el is hagyja az országot.

A 2015 óta családjával berlini emigrációban élő művész a Weltnek azt mondta „Németország nem nyitott társadalom”, hanem „olyan társadalom, amely nyitott szeretne lenni, de főleg saját magát védi”. Szerinte „a német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. 

Kifejtette: „Németország minden korábbinál szorosabb kapcsolatot épített ki Kínával, a német ipar jövője teljes egészében Kínától függ”. 

Arról is beszélt: „Minden nyugati politikus, minden nyugati üzletember pontosan tudja, hogy mi folyik, de nem mondanak semmit. Ki is akarná elveszíteni a kilátásban lévő nagy üzleteket. Nem ítélek el ezért senkit, de azt elítélem, hogy úgy tesznek, mintha mindez nem történne meg” - mondta Aj Vej-vej. Arról is szólt, hogy a Berlinale nemzetközi filmfesztiválon az utóbbi években egyetlen alkotását sem fogadták be. A német főváros szemléjének programjába csak olyan kínai vonatkozású filmet vesznek fel, amelynek bemutatásához hozzájárulnak a kínai hatóságok.

Hozzátette: még nem tudja, hogy hová költözik Németországból.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/153067

Ajánljuk még a témában