Kínai sztárművész: Németország nem nyitott

2019. augusztus 9. 18:17
Az eddig berlini emigrációban élő Aj Vej-vej szerint Németországban alig van tér a nyílt vitákra.

Kiakadt Aj Vej-vej, a kínai származású világsztár művész Németországra, annyira, hogy el is hagyja az országot.

A 2015 óta családjával berlini emigrációban élő művész a Weltnek azt mondta „Németország nem nyitott társadalom”, hanem „olyan társadalom, amely nyitott szeretne lenni, de főleg saját magát védi”. Szerinte „a német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. 

Kifejtette: „Németország minden korábbinál szorosabb kapcsolatot épített ki Kínával, a német ipar jövője teljes egészében Kínától függ”. 

Arról is beszélt: „Minden nyugati politikus, minden nyugati üzletember pontosan tudja, hogy mi folyik, de nem mondanak semmit. Ki is akarná elveszíteni a kilátásban lévő nagy üzleteket. Nem ítélek el ezért senkit, de azt elítélem, hogy úgy tesznek, mintha mindez nem történne meg” - mondta Aj Vej-vej. Arról is szólt, hogy a Berlinale nemzetközi filmfesztiválon az utóbbi években egyetlen alkotását sem fogadták be. A német főváros szemléjének programjába csak olyan kínai vonatkozású filmet vesznek fel, amelynek bemutatásához hozzájárulnak a kínai hatóságok.

Hozzátette: még nem tudja, hogy hová költözik Németországból.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németország zárt demokrácia, már majdnem diktatúra.

Englishman in New York.

Nem egészen. Azért ment oda, mert azt hitte, hogy Németországban vetíthetők lesznek azok a filmjei, amelyek Kínában nem juthatnak a nézők elé. Közben rájött, hogy tévedett. Kína ugyanis nyomatékosan tudatosította a külvilággal, hogy csak olyan országokkal áll szóba, amelyek nem ütik bele az orrukat a kínai belpolitikába, amelyek nem hozzák szóba a kínai szabadságjogokat, sem Tibet megszállását, sem az ujgurok kezelését. A németek pedig annyira nem hülyék, hogy lemondjanak a Kínával való bizniszről.

Válaszok:
Box Hill | 2019. augusztus 9. 20:53

A kommunisták alatt azt tanították, hogy ha egypárt rendszer kapitalizmussal párosul, az fasizmus. Tehát Kína az.
A különbség a nemzeti szocialista Németország és Kína között az, például, hogy Danzig akart Németországhoz tartozni, Hong Kong viszont nem akart Kínához.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés