Von der Leyent meg fogják választani ma, és azt is elmondom, miért

2019. július 16. 14:00

Illés Gergő
Azonnali
Ha a felszínen nem is volt a legmeggyőzőbb bizottsági elnökjelölt, úgy tűnik, a háttérben jól ígérgethetett.

„Mindenesetre egyvalami biztosan látszott: a Renew kínosan ügyelt rá, hogy felszólalásaik folyamán ne nagyon támadják von der Leyent, maximum azért dorgálják meg egy kicsit, hogy nem indult Spitzenkandidatként. De ha valóban leszavaz von der Leyenre a liberális frakció, úgy látszik, Európa megújítóinak elég az, ha egy háttéralku folyamán odapasszolják neki az Európai Tanács elnökségét.
(Charles Michel belga exminiszterelnök lesz az).

És a többiek? A Zöldek és a szélsőbalos GUE/NGL már előre jelezte, hogy nem támogatják a bizottsági elnökjelöltet, pedig előbbieknek próbált is udvarolni bőven a német védelmi miniszter, beszédében tényleg a csillagokat is leígérte nekik. Ami nem csoda: ha a szocdemek és a liberálisok mégsem támogatnák olyan nagy számban az esti szavazáson, igen jól fog jönni egy pár lepottyanó zöld szavazat, akár még sorsdöntő is lehet majd.

Ezzel pedig az EU-s csúcspozíciók hiánya miatt (egyébként jogosan) elégedetlenkedő konzervatívokra és a Salvini-féle szélsőjobbos ID-frakcióra, pláne a Farage-féle brexitesekre nem is lesz szükség. Ursula von der Leyen ha a felszínen nem is volt a legmeggyőzőbb bizottsági elnökjelölt, úgy tűnik, a háttérben ügyesen lobbizhatott, jól ígérgethetett.

Ezért –  bár a szavazásig semmit nem merek biztosra mondani – egyre inkább úgy tűnik, hogy a néppárti-szoci-liberális paktum eredményeképp új elnöke lehet az Európai Bizottságnak.

Egy év múlva senki nem fog rá emlékezni, milyen körülmények között választották meg, s akkor már nem az előéletét, hanem a bizottsági elnökként végzett munkáját fogjuk boncolgatni. Viel Glück, Frau Präsidentin!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék szerint a "rezsimben" elég az igazságügyminiszterséghez az, ha valaki jól dekázik.

De bezzeg a mintademokratikus ajrópában már komolyabbak az elvárások. Ott jól kell ígérgetni... De azt is csak a háttérben...

Ez a történet nem elsősorban VDL-ről szól ma már.
"ha egy háttéralku folyamán odapasszolják a RENEW-liberálisoknak az Európai Tanács elnökségét.
(Charles Michel belga exminiszterelnök lesz az)."
Szóval: ha ez a belga balga ganaj lesz a Tanács elnöke: attól a naptól kezdve lehet visszaszámolni az Unió felbomlását...

A "családot" csak akkor keverjük a munkával, ha az illető politikus párja azonos nemű vele, igaz-e?

Sőt, a Momentumnak is tetszik! Mi van a Jobbikkal?

Semmi jót NEM várok., viszont Weber, Timmermans elfogadhatatlanokká váltak. számunkra (Fidesz). Weber nem volt különösebben okos, Timmermans áperte ellenség volt.

Junckernél nem lesz rosszabb. Más lesz, nyilván.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés