A határérték százezerszeresével sugároz a harminc éve elsüllyedt atomtengeralattjáró

2019. július 10. 10:22
Mivel az 1989-ben szerencsétlenül járt Komszomolec roncsa mélyen a tenger fenekén nyugszik, ez a sugárszennyezettség az emberekre nem jelent veszélyt – állítják a norvég tudósok.

A szerencsétlenséget szenvedett tengeralattjáróból vett első vízminták szerint továbbra is szivárog radioaktivitás a roncsból. A norvég tudósok megjegyezték, hogy a mostani mérések valamivel magasabb szinteket mutatnak a 2007-es orosz expedíció által megállapítottaknál.

Részletesebben kielemezzük a mintákat, ahogy partra érünk. Az általunk helyben mért szint 100 becquerel literenként” – mondta a mostani kutatócsoportot vezető Hilde Elise Heldal. Kiemelte, hogy ez a sugárszennyezettség nem veszélyes. „Nyugodtan meg lehet enni az ezekből az északi térségekből származó halakat” – tette hozzá.

A kutatók némi furcsaságot is felfedeztek a Komszomolec roncsának vizsgálatakor. Időnként ugyanis „porfelhő” száll fel egy szellőztető csövön keresztül. Ez Heldal szerint arra utalhat, hogy a sugárzás löketenként szivároghat. A kutatók feltételezései szerint ez a szellőző nyílás közvetlen összeköttetésben lehet a reaktorral, az említett felhő pedig víz alatti áramlás hatására keletkezhet.

Az 1665 méter mélyen nyugvó roncsról egy távirányítású tengeralattjáróval készítettek felvételeket, amiket nyilvánosságra is hoztak.

Az 1983-ban gyártott, harmadik generációs atomtengeralattjáró, a Komszomolec 1989. április 7-én szenvedett végzetes balesetet. A fedélzetén tűz ütött ki, így elsüllyedt. 69 fős legénységéből 42-en vesztették életüket.

(MTI)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés