Uniós jövő

Gulyás Gergely: A leghevesebben támadott politikai erők szerepeltek a legjobban az EP-választáson

2019. június 19. 19:53

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jó okunk van az optimizmusra az új uniós ciklus küszöbén. Gulyás Gergely szerdán arról is beszélt, hogy az EP-nél fontosabb intézmény az Európai Tanács, amelynek összetétele reménykeltő hazánkra nézve.

Az európai parlamenti (EP-) választáson azok a politikai erők érték el a legjobb eredményt, amelyeket a leghevesebben támadtak az elmúlt években, vagy akár a voksolás előtti hetekben; jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten egy az Alapjogokért Központ szervezésében tartott konferencián. 

Gulyás Gergely Az Európai Unió jövője: EP-választás után – szerződésmódosítás előtt? című tanácskozáson példaként említette a szavazás magyarországi, lengyelországi és olaszországi és osztrák eredményét.

A tárcavezető ugyanakkor azt hangoztatta, hogy távolról sem az EP az unió a legfontosabb intézménye. A legjelentősebb politikai döntéshozói fórum az Európai Tanács, amelyben az állam- és kormányfők határozzák meg a fő irányvonalat. Az Európai Parlament önmagában ehhez kevés, legfeljebb arra képes, hogy egy ideig blokkolja az Európai Tanács által kijelölt irányt – tette hozzá.

Mivel a legfőbb döntéseket az Európai Tanács hozza meg, „jó okunk van az optimizmusra" – mondta Gulyás Gergely.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150347

Ajánljuk még a témában