Oligarcha a koalíció ellen

Dodon poltikai ellentámadásba ment át

2019. június 11. 14:45

Súlyos korrupciós váddal illették a hivatalából felmentett moldovai elnököt.

A hivatalából alkotmánybírósági határozattal felmentett moldovai elnök kedden bejelentette, hogy rendelettel visszavonta a taláros testület által a helyére kinevezett Pavel Filip eddigi miniszterelnök rendelkezését a parlament feloszlatásáról és az előrehozott választásokról. „Alkotmánysértő a parlament feloszlatásáról és a szeptember 6-ra kitűzött előrehozott választásokról szóló rendelet, amelyet Pavel Filip aláírt, ezért döntöttem ennek a rendeletnek a semmissé tételéről” – mondta Dodon a nemzetbiztonsági tanács keddi ülését követően, a testület vezetőjeként tartott sajtótájékoztatóján.

Ion Ceban parlamenti alelnök kedden ismét felszólította a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Pártot (MDP), hogy oldja fel a kormányhivatalok blokádját, és térjen vissza a törvényhozásba, s ott ellenzéki pártként folytassa munkáját. „Nem változtattunk általános álláspontunkon, amelyet már tegnap kinyilvánítottunk. A Moldovai Demokrata Pártnak fel kell oldania a kormányhivatalok blokádját, eltakarítva híveinek a sátrait a kormányzati épületek elől, hogy beléphessenek oda a nemzetközileg elismert kabinet tagjai” – hangsúlyozta Ceban.

Moldovai tüntetők. MTI/EPA Fotó

A feloszlatás ellenére továbbra is ülésező parlament október 20-ra tűzött ki helyhatósági választásokat, és napirendre tűzte a Velencei Bizottság által is kifogásolt, 2017-es választójogi törvény megsemmisítését, amely vegyes választási rendszerre történő áttérésről rendelkezett. Az APA osztrák hírügynökség szerint a leváltott kormány tagjai a kormányhivatalokban sáncolták el magukat, a hivatali épületeket pedig különleges alakulatokkal őriztetik.

Vladimir Cebotari, az MDP alelnöke kedden ismét leszögezte, hogy pártja nem ismeri el Maia Sandu új kormányát, és feloszlatottnak tekinti a parlamentet. „Az alkotmánybíróság döntéseit végre kell hajtani. A parlamentet feloszlatták, az egyetlen kormány pedig Pavel Filip korlátozott felhatalmazással bíró ideiglenes kormánya” – húzta alá Cebotari. Kifejtette, hogy Dodon nem vonhatja vissza Filip rendeletét a parlament feloszlatásáról. Az MDP alelnöke ezekkel az előfeltételekkel párbeszédet szorgalmazott az ACUM/Most pártszövetséggel és a szocialistákkal.

Havi millió fixel Dodon könnyen viccelt?

A moldovai ügyészség kedden bejelentette, hogy illegális finanszírozás gyanúja miatt nyomozást indított az oroszbarát Igor Dodon államfő és a Szocialista Párt ellen, amely állítólag akár havi egymillió dollárt (mintegy 290 millió forintot) is kaphatott Moszkvától – írta a Balkan Insight regionális hírportál. Az ügyészség közölte, hogy olyan adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek megkérdőjelezik a pártok bevételeinek tisztaságát. A vizsgálat célja, hogy felgöngyölítsék az ügy részleteit, összegyűjtsék a bizonyítékokat és kihallgassák a tanúkat.

A nyomozást azt követően indították meg, hogy a Vladimir Plahotniuc moldovai oligarcha vezette Moldovai Demokrata Párthoz (MDP) köthető Publika tévécsatornán vasárnap közzétettek egy videót, amelyen Dodon és Plahotniuc egy új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyal.

A felvételen Dodon arról beszél, hogy Moszkva korábban havonta 700 ezer és egymillió dollár (203-290 millió forint) közötti összeggel járult hozzá a Szocialista Párt működéséhez, de április 1-je óta teljesen elapadtak ezek a források. A moldovai elnök ezt követően elárulta, hogy június 6-án megkérdezte Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettest, mihez kezdjen az ügyben. Kozak állítólag megígérte neki: beszél Plahotniuccsal, hogy bocsássa rendelkezésére a szükséges forrásokat.

Dodon hétfőn azt állította: a felvételt megvágták, kiforgatták szavait és kiemelték őket eredeti szövegkörnyezetéből. Az államfő ugyanakkor kitérő választ adott az újságírók kérdésére, hogy kapott-e pénzt az oroszoktól. Egy hétfő esti politikai beszélgetős műsorban Dodon elmondta: attól tart, hogy politikai gyilkosság áldozatává válik. Elemzők szerint ez csak egy elterelő művelet volt az elnök részéről. Moldovai médiaértesülések szerint Dodon az orosz nagykövetségen éjszakázott vasárnap, mert félt a letartóztatástól. Az államfő tagadta a hírt.

Oligarcha hívei szítják a tüzet

Moldova mély politikai és alkotmányos válságba sodródott az elmúlt napokban, aminek az az előzménye, hogy a február végi választások óta a pártok nem tudtak határidőre kormányt alakítani. A Maia Sandu vezette Európai Unió-párti ACUM/Most pártszövetség és az Oroszország által támogatott Szocialista Párt azonban a határidő után egy nappal, június 8-án bejelentette, hogy koalícióra lép egymással, a parlament pedig a szocialista Zinaida Greceaniit választotta házelnökké és Sandut miniszterelnökké. A Sandu vezette új koalíciós kormányt Oroszország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is elismerte.

Az előző kormányt adó, Vladimir Plahotniuc oligarcha vezette MDP alkotmánybírósághoz fordult, a testület pedig vele egyetértve vasárnap alkotmányellenesnek minősítette Greceanii és Sandu megválasztását, felfüggesztette tisztségéből a szocialista államfőt, Igor Dodont, amiért nem oszlatta fel a parlamentet, és Pavel Filip eddigi miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek. A demokratapárti Filip azonnal bejelentette a parlament feloszlatását, és szeptember 6-ára előre hozott választást írt ki.

Az alkotmánybíróság korábban úgy foglalt állást, hogy amennyiben a választási eredmények közzététele után kilencven naptári nap, vagyis június 7-éig nem alakul meg az új kormány, a törvényhozást fel kell oszlatni. A nyugatbarát ACUM/Most pártszövetség június 8-án megegyezett a kormányalakításról az Oroszország által támogatott Szocialista Párttal. A tömörülések azzal indokolták az egynapos késést, hogy úgy értelmezték: három naptári hónapot kaptak a kormányalakításra, vagyis a határidő nem június 7., hanem 9. volt.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149878