Magyar Nemzet: EP-választásokon legyőzhetetlen a Fidesz

2019. május 22. 08:35

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a napilapnak arról beszélt, hogy ellenzékváltó hangulat van.

„Sorozatban a negyedik európai parlamenti (EP-) választásokon aratott győzelmére készülhet a Fidesz, amely mindhárom uniós voksoláson több szavazatot szerzett, mint a bejutási küszöböt megugró többi párt együttesen” – jelentette ki egy rövid interjúban a Magyar Nemzetnek Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

Szavai szerint a győzelmi széria nem példa nélküli az Európai Unióban, annak mértéke azonban egyedülálló jelenségnek nevezhető. Ennek okairól a következőket mondta el: „Az első két EP-választáson a balliberális kormányokkal szembeni ellenszenv, 2014-ben pedig a második Orbán-kormány munkájával való elégedettség eredménye lett a Fidesz győzelme. Idén pedig a tíz évvel ezelőtti győzelmi arány túlszárnyalása sem elképzelhetetlen. Ennek oka az, hogy továbbra is ellenzékváltó hangulat van, a Fidesz kihívói pedig saját belső válságuk felszámolásával vannak elfoglalva tavaly április óta, mintsem az euró­pai víziókkal, ami a szimpatizánsaik egyre nagyobb arányú lemorzsolódását idézi elő.”

Tóth Erik úgy vélte, hogy a kormánypártok szuverenitást és keresztény identitást védő programja nemzeti konszenzust tud teremteni, amellyel szemben az ellenzéki erők tehetetlenek voltak. Szerinte ennek nyomán „a Fidesz lehet Közép-Euró­pa legeredményesebb és legerősebb demokratikus mandátumú kormányzó ereje”, az ellenzék viszont ismét egy elhúzódó felelősségkeresési vitára készülhet.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148807

Ajánljuk még a témában