Brexit Party

Brit EP-választás: Nigel Farage pártja több szavazatot kaphat, mint a Munkáspárt és a konzervatívok összesen

2019. május 12. 11:57
A Brexit-vezér új politikai formációja 34%-on áll, a toryk bezuhantak.

Nigel Farage nemrégen alapított Brexit Partyja több szavazatot szerezhet az EP-választáson, mint a Munkáspárt és a Konzervatív Párt együttvéve – derül ki az Observer megbízásából, március 8. és 10. között készült közvélemény-kutatásból, amit a The Guardian szemléz.

A Brexit-vezér új pártjának népszerűségre hétről hétre növekszik, jelenleg 34%-on áll. A toryk bezuhantak, csupán 11%-os a támogatottságuk, a Munkáspárt 21%-ra számíthat. A liberális demokraták megelőzik a konzervatívokat, 12% támogatja őket. Farage régi pártja, az UKIP tábora 4%-osra zsugorodott össze. 

A kutatásból az is kiderül: a parlamenti választásokon a konzervatívokra csupán 1 százalékkal szavaznának többen, mint a Brexit Partyra (22% és 21%). A Munkáspárt vezet 28%-kal, de az utolsó kutatás óta 5 százalékkal csökkent a támogatottságuk. 

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Weber, Timmermans egyre jobban rezeg a léc.

Majd meglátjuk. De milyen jól fog mutatni a kikényszerített EP választás után egy nagy támogatottságú brit EU ellenes párt az EP-ben! Majd lehet lóugrás szerű logikával magyarázni, hogy a britek miért EU pártiak.

Itt olvasható az EU utolsó jóslata a közvélemény kutatások eredményei alapján. Érdekes lesz majd visszaellenőrizni az eredmények ismeretében.
https://tinyurl.hu/6X8a/

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. május 12. 15:28

A választások után publikus lesz.

Egyelőre Weber és Timmermans lába alatt mozog a talaj.

Erről ír a hvg is. https://hvg.hu/gazdasag/20190512_Hasznos_szeretnek_lenni__mi_ez_ha_nem_kihivas_Manfred_Webernek

Ez egyértelmű - ám szűk, kb. 5%-os biztos jobboldali többséget jelent(ene).
Ha Weber abból indul ki nyilvánosság előtt: konzervatív Európa-patrióta politikát akarunk, ebben az esetben biztos lenne a győzelem.
De ő nem akarta a győzelmet.
Vereséget akart, azzal lehet együttműködni az életunt, el.urt bal-libekkel...

Miért nem számoltak be közvetlenül a hazai médiák (tisztelet a kivételnek) Magyarország EU-csatlakozásának 15 éves évfordulójáról?

Szégyelljük, hogy az Európai Unió tagjai vagyunk, nem tartjuk értéknek, adott körök kifele szeretnék vezetni az országot a közösségből?

Válaszok:
hhonor | 2019. május 12. 16:16
hhonor | 2019. május 12. 16:19
hhonor | 2019. május 12. 16:58

A társadalom véleménye:
"Magyarországon a lakosság 61 százaléka gondol pozitívan az uniós tagságra, az emberek 78 százaléka véli úgy, hogy az ország profitált a csatlakozásból." [portfolio.hu]

Keressük végig (google-vel), hogy az egyes médiák, hogyan viszonyultak országunk EU-hoz való csatlakozásának 15 éves évfordulójához.

Válaszok:
hhonor | 2019. május 12. 16:20

Azért ez nem kicsit gáz és önmagáért beszél.

Válaszok:
hhonor | 2019. május 12. 16:29

Összebeszéltek adott médiák, a háttérben történtek közös egyeztetések média/politikai szereplőkkel?

Válaszok:
hhonor | 2019. május 12. 16:33

"Donald Tusk a Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak adott interjút, amelyet a The Guardian című baloldali brit napilap is közölt online felületén. Az uniós állam- és kormányfők alkotta testület elnöke az interjúban kifejti: a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás – amelyen a kilépésre szavazók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe – "félreszámolt politikai kalkuláció" volt, és a Brexit következményeiről szóló tényleges vita nem a referendum kampányában, hanem csak a szavazás után kezdődött.

Tusk szerint ha most tartanák a népszavazást, az eredmény valószínűleg más lenne. Hozzátette: Nagy-Britanniában ellentmondásos módon a Brexit hozott létre EU-párti mozgalmat.

Az Európai Tanács elnöke kijelentette: hónapról hónapra válik egyre világosabbá, hogy Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból teljesen másképp néz majd ki, mint az a Brexit, amelyet (a kilépés hívei) reklámoztak.

Donald Tusk felidézte, hogy 2016-ban nem először tartottak népszavazást a brit EU-tagságról, hiszen az elsőt 1975-ben rendezték, két évvel azután hogy Nagy-Britannia csatlakozott az akkori Európai Gazdasági Közösséghez, és azon a referendumon a britek többsége a bennmaradásra voksolt.

– Ha azonban a 2016-os népszavazás meg tudta változtatni az 1975-ös referendum eredményét, miért ne lehetne ismét megváltoztatni?

Semmi sem visszafordíthatatlan mindaddig, amíg az emberek nem hiszik azt, hogy az – fogalmazott a pénteki interjúban a volt lengyel miniszterelnök.

Tusk kijelentette: ma már 20-30 százalékosra taksálja annak az esélyét, hogy Nagy-Britannia nem fog kilépni az Európai Unióból, és "ez nem kevés".

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, de az Európai Unióval novemberben kötött Brexit-megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette, és Theresa May brit miniszterelnök emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását az EU-nál.

Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet.

Donald Tusk a pénteken ismertetett interjúban kijelentette: szinte naponta hall olyan véleményeket, hogy ha Nagy-Britannia nem képes egyezségre jutni, akkor "le kell választani" az EU-ról.

Az Európai Tanács elnöke szerint azonban az ő feladata most elsősorban annak biztosítása, hogy az Európai Unió tanúsítson türelmet, annak ellenére is, hogy a kontinensen sokfelé tapasztalni e negatív érzelmeket.

– Azt mondogatom a kollégáknak, hogy várjunk még egy ideig. Most sikerült valamelyes időt nyernünk, a határidő októberben jár le, de ha szükséges, rá fogom venni őket arra, hogy (akkor se) csukjuk be a naptárat. Churchill szokta mondogatni, hogy ha egy problémát sikerül elodázni, akkor részben sikerült is megoldani – fogalmazott Donald Tusk a The Guardian által pénteken ismertetett interjúban." [szemlelek]

(vagy egyszerűen az aktuálpolitikai események, választások során ezen csendszünetet tartjuk célravezetőnek adott politikai megfontolások mentén, ezért hallgatunk a tényekről, történésekről, lényegében jubileumi eseményről, következetesen?)

Ügyes. A kollaboráns Weber elviszi baloldalra a Néppártot, és megpróbálják beadni, hogy azokból, akik az eredeti, Kohl féle irányt követik, akik helyben maradtak, ettől szélsőséggé váltak. Miközben a nyíltan bevállalt szélsőbalt is centrumnak tekintik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés