Schüssel-formula

A Fidesz maga javasolta az osztrák formula alkalmazását – Janez Jansa a Mandinernek

2019. március 21. 18:42

A Fidesz maga javasolta, hogy önkéntesen távol marad a Néppárt munkájától addig, amíg a Bölcsek Tanács elkészíti jelentését – ez derül ki Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt elnökének lapunknak adott nyilatkozatából.

„A Fidesz kérte. A Fidesz kezdeményezte az EPP elnökségénél, hogy a 2000-es osztrák formulát alkalmazzák. Az EPP gyűlése ezt fogadta el nagy többséggel, beleértve a Fideszt és az SDS-t is” – nyilatkozta lapunknak Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt elnöke arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz kezdeményezte-e a felfüggesztést és a Bölcsek Tanácsának vizsgálatát.

Mint ismert, csütörtökön az Európai Néppárt politikai gyűlése elfogadta azt a határozatot, amely kimondja, hogy „az EPP elnöksége és a Fidesz közösen egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az EPP-ben addig, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül”.

Az Európai Néppárt elnöksége a szavazás előtti percekben változtatta meg azt, miről szavazzon szerda este a pártcsalád politikai gyűlése. Az elnökség eredeti javaslata a Fidesz tagságának felfüggesztése volt, azonban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy amennyiben a Néppárt felfüggeszti a Fideszt, akkor az kilép az EPP-ből. A Joseph Daul által vezetett elnökség ezt követően fogadta el Orbán Viktor kompromisszumos javaslatát arról, hogy a Fidesz nem vesz részt a Néppárt munkájában, amíg egy osztrák mintára, külön erre a célra létrehozott Bölcsek Tanácsa jelentést készít a magyarországi helyzetről.

A Bölcsek Tanácsát Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkotja. Legutóbb hasonló tanács pont Schüssel kancellársága idején működött Ausztriában.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145264

Ajánljuk még a témában