Zár a gyárban

VDSZ-elnök: A jogellenes nyomásgyakorlás ellenére a végsőkig kitartanak a Hankook sztrájkolói

2019. március 13. 21:05

Az Audi után valóságos sztrájkhullám söpört végig az ország nagy termelőüzemein, jelenleg épp a Hankook-gyárban tartanak munkabeszüntetést. A sztrájk szervezésében oroszlánrészt vállaló VDSZ elnökét, Székely Tamást kérdeztük a fejleményekről, aki bizarr részleteket is megosztott velünk.

Napközben ellentétes nyilatkozatok láttak napvilágot: a Hankook vezetése szerint tiszteletben tartják a munkavállalók jogait, és a délelőttös műszak 70 %-a felvette a munkát. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) azt állította, hogy ennél nagyobb a sztrájkolók aránya, illetve jogellenes nyomásgyakorlás is érzékelhető a Hankook részéről. Székely Tamás szakszervezeti elnök a helyszínen tartózkodik épp, amikor telefonon utolértük.

Székely elmondta, hogy Hankook túlóráztatja azokat, akik pihenősök lennének, vagy vállalnak túlórát. Szerinte teljesen jogellenes nyomásgyakorlás is történik, felolvasott egy körözvényt, amin állítása szerint

a vezetőség megfenyegeti a sztrájkolókat, hogy munkabértől és a bónuszokról is eleshetnek, ha nem folytatják a munkát.

Kérdésünkre megerősítette a korábban megjelent hírt, miszerint a mongol vendégmunkásokat „mongol work!" kijelentések mellett nem engedik sztrájkolni. A VDSZ elnökét kérdeztük arról is, hogy meddig tarthat a munkabeszüntetés, mire Székely úgy vélekedett, hogy szerdán érkezhet el a kritikus pont, amikor elfogy a gyárban az anyag, és ez tárgyalóasztalhoz kényszerítheti a Hankookot.

Meglátása szerint hazugság a Hankook jelentése, szerinte már most komoly termeléskieséssel számolhatnak. Hozzátette, hogy a kifejezetten jó a morál a sztrájkolók között: „a csapat összetart, elszántak vagyunk, a jogellenes nyomásgyakorlás ellenére eltökéltek a dolgozók."

Megemlítette azt is, hogy

a nyomásgyakorlás részeként a Hankook biztonsági őröket bérelt fel, akik jelenlétükkel félemlíthetik meg a dolgozókat.

A sztrájk tanulságaként megfogalmazta, hogy sokak számára szerencsére egyre világosabban látszik, Magyarországon a szakszervezetek segítségével lehet csak eredményes sztrájkot folytatni.

***

Kép: VDSZ

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/144823

Ajánljuk még a témában