Nézőpont: Európa legsikeresebb pártja lehet a Fidesz az EP választáson

2019. március 1. 9:40
A biztos szavazók 54 százaléka a Fidesz-KDNP-re szavazna – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Magyar Nemzetnek készült közvélemény-kutatásából.

A választási részvételüket biztosra ígérők 54 százaléka a Fidesz-KDNP pártszövetségre szavazna, ezzel a Fidesz lenne az Európai Néppárt legsikeresebb pártja, ha most vasárnap tartanák az európai parlamenti (EP-) választást – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Magyar Nemzetnek készült közvélemény-kutatásából.

A január 31. és február 22. között ötezer fő személyes megkérdezésével készült reprezentatív minta szerint a Trócsányi László által vezetett kormánypárti EP-lista a jelenleginél kettővel többet, 14 mandátumot szerezne.

A lap pénteki számában megjelent felmérés szerint a tavaly áprilisi országgyűlési választás óta csak a kormánypártok tudták növelni népszerűségüket, most hét százalékkal többen szavaznának a Fidesz-KDNP-re. A nagyobb ellenzéki pártok (Jobbik, MSZP-Párbeszéd, LMP) népszerűsége a 2018. áprilisihoz képest csökkent, egyedül a kisebb ellenzéki pártok támogatottsága (Momentum, Magyar Kétfarkú Kutya Párt) nőtt, sőt új pártként a Mi Hazánk Mozgalom is mérhetővé vált a pártpalettán.

A Nézőpont Intézet elemzői szerint az ellenzéki pártok egymás riválisai lesznek az EP-választás kampányában, mivel kevés mandátumon lesznek kénytelenek osztozni. A Jobbik a biztos szavazóknál már csak 13 százalékon áll. A Sneider Tamás vezette párt legfeljebb három EP-mandátumot szerezhet.  Az MSZP-Párbeszéd-szövetség jelenleg a biztos szavazók körében 11 százalékon áll és két EP-mandátumban reménykedhet. A DK hat százalékot kapna, az LMP öt százalékon áll, amely mindkét ellenzéki erő esetében egy-egy képviselői helyet jelentene az EP-ben. 

A mandátumszerzési küszöb közelében további három párt áll: a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt négy-négy, a Mi Hazánk három százalékot kapna egy most vasárnap tartandó választáson.

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP negyven, a Jobbik januárhoz képest egy százalékpontot csökkenve nyolc, az MSZP-Párbeszéd szövetség hét, a DK négy, az LMP három, a Momentum, az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom két-két százalékon áll.

(MTI)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A http://propeller.hu kozmetikázás

Enyhén csökkenő néppárti előnyt jeleznek a legfrissebb felmérések

"A tagállamokban külön-külön készített közvélemény-kutatások EP által összesített eredménye szerint a néppárt 181 mandátumra számíthat a következő ciklusban immár csak 705 tagú képviselőtestületben, míg a második helyezett szociáldemokraták (S&D) 135 mandátum megszerzésére esélyesek."

"A február 25-i állást tükröző felmérés szerint a 21 magyar képviselői helyből a Fidesz-KDNP-nek 13, a Jobbiknak három, az MSZP-Párbeszédnek három, a Demokratikus Koalíciónak kettő juthat."
http://propeller.hu/nagyvilag/3403924-enyhen-csokkeno-nepparti-elonyt-jeleznek-legfrissebb-felmeresek

Ha ilyen mandátumszámot érünk el, mi szavazók, az ellenzék forradalmat csinál.

Szerintem a 21 magyar képviselői helyből a Fidesz-KDNP-nek 15, a Jobbiknak egy, az MSZP-Párbeszédnek három, a Demokratikus Koalíciónak kettő juthat.

Válaszok:
pollip | 2019. március 1. 10:32

Mindegyik agresszív álmokat dédelget

A Mi Hazánk mozgalom szavazatait nyugodtan hozzá lehet adni a Fideszéhez.

Válaszok:
pollip | 2019. március 1. 10:47

Csak a magyarokat, a zsidókat és a cigányokat gyűlölik.
Abban igazad van, hogy az általad felsoroltakat szeretik.

Külön indulnak. Ha nem érik el az 5%-ot, a rájuk leadott szavazatok elvesznek. Nem értelmezhető, amit mondasz.

Nem értek egyet. Szerintem nem kompatibilisek a Fidesszel.

Válaszok:
Ján Fortunák | 2019. március 1. 11:46

Dehogynem. Kriptofideszesek. Úgy vélem, hogy híveik egyenesen a fideszre szavaznak, nem saját magukra.

Válaszok:
pollip | 2019. március 1. 13:00

Tipikus ellenzéki meglátás: a szavazó a hülye.

Szerintem sem lesz, aki utánuk megy, de ők maguk saját magukat képviselik és ez nekik elég.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés