Közép-Európa jövői

2019. február 27. 13:05

Jeszenszky Géza
HVG
Nagy kérdés, mennyire lesznek józanok a magyarok.

„A jövő kifürkészhetetlen. A jelen tendenciái alapján ugyan lehet következtetni, mi várható, de csak rövid távra, mert a valóság igen gyakran rácáfol még a leglogikusabb, legvalószínűbbnek látszó előrejelzésekre is. Ráadásul a mai nemzetközi helyzet rendkívül képlékeny, kiszámíthatatlan, és ez nagyban meg fogja határozni Közép-Európa jövőjét is, ezért térségünk következő éveiről jósolni ugyan lehet, de a megvalósulás nagyon eltérhet minden rögzített várakozástól.

Két forgatókönyvet vázolok fel: egy optimistát és egy pesszimistát.

A pesszimista változat

Jelenleg a Nyugat egysége megrendült, Trump elnök a NATO otthagyásával fenyegetőzik, az Európai Unióban az elmélyülést kívánók állnak szemben a populista-szkeptikus irányzattal, az utóbbi előretörése esetén akár a felbomlás is bekövetkezhet. Oroszország és Kína ambiciózus, fegyverkező hatalom, céljuk a status quo megváltoztatása.

Ha ezek a tendenciák folytatódnak és felülkerekednek, tehát a NATO és az EU megszűnik vagy eljelentéktelenedik, akkor Közép-Európa országai újra válaszút elé kerülnek.

Orwell 1984-es víziójának, három vetélkedő nagyhatalom állandó szembenállásának megvalósulása esetén a közép-európai kisállamoknak önállóságuk legalább részleges megőrzése és gazdasági fejlődésük érdekében el kell majd dönteniük, kihez csatlakozzanak. Ez esetben csábító lesz a szűk többséget alkotó nacionalista választók és vezetőik számára feladni a visegrádi együttműködést és a többi, még lazább közös szerveződést (Közép-európai Kezdeményezés, Három Tenger Kezdeményezés), hogy önző érdekeik jegyében visszatérjenek a nagyhatalmi patrónusokra támaszkodáshoz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az optimista valtozat az lehet, hogy merjunk Aprok lenni?
Annyira azert nem vagyok kivancsi, hogy az egesz cikket elolvassam. A HVG- bol?!
Valamikor hogy szapulta az egesz Antal-kormanyt a hvg, es most egyutt jarjak a kanosszat. Hat nem szep latvany a meghasonulas!
Meltosagrol hallott-e Jeszenszky?

Hát ha az 'elmélyülést kívánók' csak az Európai Egyesült Államok létrehozásában gondolkodnak, akkor tényleg bajban vagyunk.

Nem. Viszonylag közeli rokonok voltak, Jeszenszky feltehetőleg beszélt németül, angolul, ambíciózus történész volt, jónak tűnt. NEM lett volna szabad az alapszerződésekbe belemenni garanciák nélkül.

Antall sem volt jó, le kellett volna a rabló privatizációt állítani.

Az nem elég, h. ez a társaság tényleg NEM saját zsebre dolgozott. Rendet kellett vona tartani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés