Becsületrend

Le Monde: Orbánhoz közeli politikus kapott Francia Becsületrendet

2019. február 8. 20:31

Azon ritka nők közé tartozik, akiknek befolyása van a politikai többség által meghozott döntésekre – írja a Le Monde a nemrég Francia Becsületrenddel kitüntetett Novák Katalinról.

Miközben a francia és magyar politikusok nyilvánosan támadják egymást, a kulisszák mögött több hónapja diszkréten közelednek a felek. Ennek bizonyítéka, január 28-án Budapesten Orbán Viktor kormányának befolyásos személye kapta meg a Francia Becsületrendet – írja a Le Monde francia napilap.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt Lévai Anikó, Orbán Viktor feleségének részvételével a Francia Rezidencián lovagkereszt fokozattal tüntette ki Benoît Puga, a Francia Becsületrend nagykancellárja, aki kifejezetten ebből a célból érkezett az országba a francia nagykövet, Pascale Andréani meghívására.

Veszélyeztetett helyzetben a magyar jogállamiság a Le Monde szerint

Miközben január 30-án az Európai Parlament ismét a magyar jogállamiság veszélyeztetett helyzetéről vitázott, egy diplomáciai forrás arról tájékoztatta a Le Monde-ot, hogy a kitüntetett a „Frankofóniáért folytatott fontos tevékenységéért” kapta az elismerést és, hogy „ebben a kitüntetésben semmi olyan nincs, ami ne lenne normális”. A miniszteri funkciói mellett Novák asszony a magyar parlament Francia-Magyar Baráti Tagozatának elnöke – írja a francia lap.

A franciául nagyon könnyen beszélő családügyi államtitkár korábban frankofóniáért felelős miniszteri biztos volt, és késznek mutatkozott arra, hogy együttműködjön a nagykövetséggel a francia nyelv népszerűsítéséhez kapcsolódó projektekben. „Közép és Kelet-Európán belül Magyarország valódi missziós területe a frankofóniának” – tudatják diplomáciai körökben. „A helyzet történelmileg sokkal kritikusabb, mint például Romániában, ami nagyon aktív befolyást gyakorló diplomáciát követel”

A Le Monde szerint az európai parlamenti választások közeledtével Franciaország törekedne arra, hogy kilépjen az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett „illiberális” euroszkeptikusok és a Macron által vezetett „liberális” Európa-pártiak kettős szembenállásának logikából.

Novák azon ritka nők közé tartozik, akiknek befolyása van a meghozott döntésekre

Amikor ugyanis az Európai Unió reformjával kapcsolatos megállapodásokról tárgyalnak, Franciaországnak szüksége van azokra az országokra, amelyek 2004 utána csatlakoztak az EU-hoz. Novák Katalin pedig egy választott közvetítő. Tökéletesen frankofón, a francia kormány korábbi ösztöndíjasa, emellett a Magyarországon hatalmon lévő formáció, a Fidesz alelnöke. Novák asszony azon ritka nők közé tartozik, akiknek befolyása van a politikai többség által meghozott döntésekre – teszi hozzá a Le Monde.

Ugyanakkor a Francia Köztársaság nevében az államtitkárnak tanúsított tisztelet néhány keserű hozzászólást is generált – például az internetezők körében, akik szomorúságuknak a diplomáciai képviselet oldalán adtak hangot. A Le Monde szerint Novák Katalint egyre gyakrabban előtérbe helyezi a magyar kormány, hogy megtestesítse a Fidesz keményvonalas politikáját.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142910

Ajánljuk még a témában