Nemzeti érdek

Salvini: Olasz legyen az EU következő pénzügyi biztosa

2018. augusztus 20. 10:28

Jelentős pénzügyekkel foglalkozó olasz biztosra lenne szükség az Európai Bizottságban ahhoz, hogy megvédhessék azt a hatvanmillió olaszt, „akiket Európában folyamatosan ütlegelnek” – fejtette ki Matteo Salvini vasárnap este.

Olaszország jelentős pénzügyi vagy gazdasági biztosi helyet akar szerezni a következő Európai Bizottságban  jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője vasárnap este pártja egy helyi találkozóján. Matteo Salvini hangsúlyozta, Olaszország olyan biztost választ majd magának, aki „jelentős pénzügyekkel” foglalkozik, gazdasággal, iparral vagy kereskedelemmel, és képes védelmet nyújtani a 60 millió olasz számára, „akiket Európában folyamatosan ütlegelnek”.

A Liga vezetője a Firenze közeli Viareggióban rendezett pártvacsorán a jövő tavasszal esedékes Európai Parlamenti (EP-) választásokról, valamint az ezután felálló új Európai Bizottságról beszélt. Megjegyezte, a Matteo Renzi vezette előző olasz kormány „semmit sem tett az olaszokért”. Kijelentette, hogy a Renzi jelölte jelenlegi olasz biztos, Federica Mogherini az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője teljesen súlytalan, senki sem ismeri. Salvini hozzátette: a jelenlegi olasz kormány hiába alakult meg csak két hónapja, máris félelmet kelt, ezért a nemzetközi „pénzügyi hatalmak” megpróbálják majd elfojtani.

A római kormány sikeres politikai kísérlete „terrorizálja” a pénzügyi és bankvilágot, mivel ezek attól tartanak, hogy más országok is az olasz példát követhetik - jelentette ki Salvini a migráció ellenes Liga és a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) alkotta római kormányról. „Egy tapodtat se mozdulunk el, de ha ütlegelnek, szükségünk lesz rátok, a ti reakciótokra” – üzente a Liga választóinak. Elemzők szerint arra utalt, hogy a nemzetközi hitelminősítő intézetek szeptemberben Olaszország leminősítésére készülnek.

A Salvini vezette Liga a márciusi olasz parlamenti választásokon 17,4 százalékot szerzett, azóta azonban mintegy 30 százalékra emelte támogatottságát. Ezzel a második legnagyobb olasz párt lehet az M5S mögött, de a Liga a jobbközép koalíció többi pártjának támogatására is számíthat a 2019-es EP-választásokon.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134442