Élet a NATO nélkül?

2018. augusztus 15. 14:44

Thürmer Gyula
A Szabadság

A magyar semlegesség ma nincs napirenden. De miért ne lehetne akár holnap? A világ most átalakul.

„A NATO nem az EU, innen viszonylag egyszerűen ki lehet lépni. Legutóbb éppen Trump fenyegette meg szövetségeseit, hogy ott hagyja a NATO-t, ha nem menetelnek egyszerre. Nem kell Canossát járni, elég bejelenteni, hogy ennyi volt, és nem tovább! Persze előtte nem árt néhány nagyhatalom hallgatólagos támogatását megszerezni. Tudják, hogy van ez, ne bízz senkiben, de legfőképpen szövetségeseidben ne bízz!

A magyar semlegesség ma nincs napirenden. De miért ne lehetne akár holnap? A világ most átalakul. A ma létező szövetségi rendszerek egy másik történelmi korban, más célokra jöttek létre. Az új helyzet kezelésére nem alkalmasak. Látszik ez abban is, hogy Ukrajna problémáját, vagy az Oroszország-Európa viszonyt nem lehet a NATO logikája alapján megoldani. A menekültügyre sem jó a NATO, igaz, az EU sem.

A tőkés világ vezetői törik a fejüket új szövetségi rendszereken, melyek a ma kérdéseire adnak választ. A magyar miniszterelnök például a közép-európai országok integrációját javasolta. Gyanítom, hogy titokban ők is felteszik a kérdést, hogy van-e élet a NATO nélkül. Mi nem csak feltesszük a kérdést, válaszolunk is rá: van, nagyon is van! Próbáljuk meg!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134261