A lelkek gyarmatosítása

2018. augusztus 9. 11:18

Vásárhelyi Mária
168 Óra

A „politikailag korrekt” beszéd a NER legfontosabb kohéziós erejét, a gyűlöletet oltaná ki.

„Nem véletlen, hogy az egyébként semmiféle ideológiai, erkölcsi tartalommal nem rendelkező NER, a Nemzeti Erkölcstelenség Rendszere a baloldaliság és a liberalizmus mellett a politikailag korrekt beszédet tekinti legfontosabb, megsemmisítésre ítélt ellenségének. Ennek csak az egyik oka az, hogy a rendszertől általában is kevés dolog áll távolabb, mint mindaz, amit a »korrektség« fogalma alatt értünk. Ennél fontosabb, hogy a »politikailag korrekt« beszéd a NER legfontosabb kohéziós erejét, a gyűlöletet oltaná ki.

(...)

Napjaink autoriter, diktatórikus rendszerei is saját, a propaganda céljaira kialakított nyelvhasználatukkal gyarmatosítják a lelkeket. Új szavak, szófordulatok, szóösszetételek, töltelékszavak uralják ezt az »újbeszél« nyelvet, és nemcsak a szóhasználat, hanem a mondatképzés, a beszédstílus és a hanghordozás is azonos kaptafára készül az idomított kormánypárti politikusok számára.

A Fidesz által meghonosított beszédmód legfontosabb jellemzői a szegényes szókincs, a leegyszerűsítés, az indulatok túlburjánzása, az erő kultusza, az agresszivitás és a nyelvi brutalitás.

Nemcsak a politikai, hanem a mindennapi élet barbarizálódását is híven tükrözi a politikai közbeszéd züllése. És ehhez a mintát a kormánypártok szolgálatába szegődött médiamunkások szolgáltatják. Már nem kell a sorok között olvasnunk, a kifejezések rejtett üzeneteit fejtegetnünk, a felfoszló csomagolást bontogatnunk ahhoz, hogy tetten érjük a kormánypárti médiában a rasszizmust, a kirekesztést, a politikai ellenfél megalázásának, dehumanizálásának szándékát és persze a legolcsóbb hazudozást. Nincs érdemi vita, nincsenek racionális érvek, nem számít az emberi méltóság, csak a mindent elborító löttyös indulat van.

A politikai ellenfél dehumanizálása a nácikon és sztálinistákon kívül az 5. számú párttagkönyv birtokosának, Orbán Viktor kebelbéli jóbarátjának is kedvelt módszere. Míg korábban bevett dehumanizáló szófordulata a »fehérjehalmaz« volt, a minap »nemes egyszerűséggel« csótánynak nevezte mindazokat, akiknek nem tetszik a miniszterelnök gazdasági favoritja által 2rule néven forgalomba hozott sportruházat.

A nyilvánvalóan antiszemita tartalmat hordozó »libsi« szó ma már a kormánypárti közbeszéd természetes része.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133979