Nemzeti hazugságok

2018. augusztus 5. 09:23

Németh Péter
Népszava

Kocsis Máté ártatlan képpel azt mondja: „nem gondolom, hogy jobboldali médiatúlsúly lenne.”

„A Fidesznek semmi köze ahhoz, ami a Hír TV-vel és TV-ben történt – mondta ártatlan képpel Kocsis Máté, a csatorna Kálmán Olgáét váltó műsorában, szerdán este. Ne firtassuk, hogy mikor és hogyan szervezték meg oly gyorsan az új szereplők felvonultatását a programban, mert nincs is jelentősége. Elvégre ahogy ők fogalmazták: visszavették a Hír TV-t. A kérdés csak az, hogy kitől és hogy kik vették vissza. Bár Kocsis frakcióvezető szerint nekik nincs közük az akcióhoz, mi több, határozottan vissza is utasítja, ha bárki azt állítaná, hogy a kormány vagy a kormánypárt egy lépést is tett volna az ügyben. Ők legfeljebb örülnek: az ellopott portéka visszakerült eredeti gazdájához. 

Igen ám, itt azonban döccen a logika, hiszen az eredeti tulajdonos, Simicska Lajos mégiscsak a Fidesz embere volt, és ha lopott, akkor saját magától lopott, bár Kocsis Máté szerint a polgári oldaltól, hiszen a polgári oldal építette fel és támogatta ezt a televíziót, saját tehetségének köszönhetően, miközben a tehetségtelen baloldal kormányon sem volt erre képes. Szóval itt az egyenletből kiiktatódott Simicska, aki mellett akkoriban még ott volt Nyerges Zsolt, a mostani új tulajdonos is, majd belépett egy másik Simicska, a tolvaj, aki immár nem a nemzeti konzervatív gondolkodókat támogatta, hanem az olyan figurákat, akiket most látni sem kívánnak a televíziójukban. Hogy kik ezek, arról nem akart beszélni, csak akkor, ha a műsorvezető kérdezi, őt azonban nem érdekelte. Az egész akcióról úgy beszélt immár Kocsis és az ujjongó „konzervatív” oldal, mintha nem egy jobboldali belháború eredményezte volna mindazt, ami három évvel ezelőtt történt. 

De mindez nem is különösebben érdekes, inkább koncentráljunk arra, hogy vajon miért lett alaptulajdonsága mára a nemzeti konzervatív oldalnak a hazudozás. Miért gondolják – és tehetik –, hogy nyugodtan belehazudhatnak az éterbe, kijelenthetik, hogy a Fidesznek és a kormánynak semmi köze ahhoz, ami itt történik. Nincs köze ahhoz, hogy bezárják a Népszabadságot, nincs köze ahhoz, az egyértelműen Orbán köreihez kapcsolódó személyek bukkannak fel az ilyen tranzakcióknál, hanem amit látunk, azt mind a piac rendezi el. Mellesleg az a piac, amelyben ez a keresztény-konzervatív-nemzeti oldal egyáltalán nem hisz; számukra csak a centralizáció, az egy kézből való irányítás az elfogadható forma. El akarják velünk hitetni, hogy Orbán ugyanúgy nézője az eseményeknek, és nem irányítója, és az is csak a véletlen műve, ha a Hír TV beköltözik Mészáros Lőrinc birodalmába. Abba a birodalomba, amelyet szintén csak a jobboldal tehetsége folytán építettek fel, és nem állami, uniós pénzek begyűjtése révén. 

Akárhogy is: lenyomnak a torkunkon minden hazugságot, elhitetnek velünk minden hihetetlent. A szemünk láttára kerítenek be bennünket, és szívnak el tőlünk lassan minden levegőt. És Kocsis Máté, ugyancsak ártatlan képpel azt mondja erre: »nem gondolom, hogy jobboldali médiatúlsúly lenne.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133766

Ajánljuk még a témában