Július 4.

Szorosabb amerikai-magyar viszonyra törekszik az új nagykövet

2018. július 4. 21:16

David B. Cornstein, az USA újonnan kinevezett budapesti nagykövete a függetlenség napja alkalmából partit adott az amerikai nagykövetség Zugligeti úti rezidenciáján. A fogadáson elmondott beszédében Cornstein kiemelte: az eddigi legjobb amerikai-magyar kapcsolatok kialakításán fog dolgozni. Tudósításunk a helyszínről.

Kedd délután az USA újonnan beiktatott budapesti nagykövete, David B. Cornstein kerti partit adott július negyedike alkalmából, és egyúttal bemutatkozott Budapestnek. Több száz meghívott vendég érkezett a Zugligeti úti rezidenciára.

Cornstein röviden beszélt, a helyszínen összegyűlt több száz vendéget köszöntve elmondta: reméli, egy év múlva ilyenkor már minden jelenlévőt jól fog ismerni. „Július negyedike fontos ünnep minden amerikainak –  jelentette ki. –Vagyoni helyzettől és bőrszíntől függetlenül, az első- és a negyedik generációs bevándorlók egyaránt a szabadságukat ünneplik ezen a napon”. Hozzátette: az amerikaiak ezen a napon a jogállamot, a sajtószabadságot, a vallásszabadságot és a szólásszabadságot ünneplik. 

David B. Cornstein hangsúlyozta, hogy ezek nem pusztán szavak, a fontosságukat az USA tettei is bizonyítják. A diplomata ezután kiemelte: Magyarországgal az eddigi legjobb kétoldalú kapcsolatok kialakításán fog dolgozni.

Az új nagykövet június 25-én adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek, tehát az stábja alig tíz napja van Magyarországon. A diplomata beszédében figyelemreméltónak nevezte, hogy ennek ellenére az Egyesült Államok csaknem ezer barátját tudták meghívni a függetlenség napi fogadásra. Cornstein ezután átadta a szót Szijjártó Péternek.

„Nem túlzás azt állítani, hogy a következő időszakban a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatok újjászületésére lehet számítani – jelentette ki beszédében a külgazdasági és külügyminiszter. – Csakúgy mint az amerikaiak, a magyarok is igazi szabadságharcosok. Nagyra értékelik a szabadságot és a függetlenséget, amelyekért a történelem során sokszor meg kellett küzdeniük.” 

A külügyminiszter további párhuzamokat vont a két ország között, kiemelve azt, ahogyan a nemzetközi sajtó kezeli az amerikai és a magyar kormányt.

„Megígérhetem, hogy Magyarország sosem fog csatlakozni azokhoz az európai országokhoz, akik lassan hobbiszerűen kritizálják az USA-t – mondta a tárcavezető. – Mindig tisztelni fogjuk Amerika döntéseit, soha nem bíráljuk és kommentáljuk azokat” – utalt az amerikai kül- és belpolitikai stratégiára Szijjártó.

A külügyminiszter beszédében kitért arra is, hogy Magyarország nem pusztán szavak szintjén támogatja Washingtont, hiszen magyar katonák szolgálnak az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban, Afganisztánban és a Nyugat-Balkánon is.

Az amerikai elnök és Orbán Viktor közelmúltbeli telefonbeszélgetéséből azt a mondatot tartotta a legfontosabbnak, amelyben Trump a határok megerősítésére biztatta a magyar miniszterelnököt. Szijjártó Péter zárásul megjegyezte: tökéletesen megérti és egyetért Donald Trump álláspontjával a határvédelem kérdésében, „csakis egy adott ország döntheti el, kit enged belépni a területére és kit nem”.

Az eseményen részt vettek kormánytagok és ellenzéki politikusok egyaránt. Pintér Sándor belügyminiszter és Semjén Zsolt mellett felbukkant a tömegben Szél Bernadett, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András is. 

(fotók: Kovács Tamás)
  

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132088