Botrány: túl kevés meleg szereplő látható a hollywoodi filmekben

2018. május 23. 10:25
Csak a produkciók 12,8 százalékában jelentek meg meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű (LMBT) karakterek 2017-ben.

Bár idén a Szólíts a neveden! kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját, a Szépség és a Szörnyeteg című családi Disney-produkcióban pedig megjelent egy meleg karakter, egy friss jelentés szerint a hollywoodi filmekben 2012 óta nem volt olyan kevés LMBT-szereplő, mint tavaly. 

A homoszexuális és transznemű közösség érdekeit képviselő GLAAD szervezet felméréséből kiderül, hogy 2017-ben a 7 nagy hollywoodi stúdió 109 filmjéből mindössze 14-ben, azaz a produkciók 12,8 százalékában jelentek meg meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű (LMBT) karakterek. Az érdekvédelmi szervezet azt akarja elérni, hogy 2021-re az éves hollywoodi filmbemutatóknak legalább 20 százalékában, 2024-re pedig 50 százalékában szerepeljenek LMBT-karakterek.

A Wonder Woman és a Fekete Párduc jelzi a stúdiók nyitását a kisebbségek, a sokszínűség felé, „itt az ideje, hogy az LMBT-történeteket is belevegyük ebbe a párbeszédbe” – jelentette ki Sarah Kate Ellis, a GLAAD elnöke. A GLAAD elismerően szólt az olyan produkciókról, amint a Nemek harca című teniszfilm, valamint az Oscar-díjas A víz érintése és az Egy fantasztikus nő, ugyanakkor kritizálták a Thor: Ragnarok című produkciót, amelyből kihúzták az eredeti Marvel képregényben szereplő két biszexuális, illetve meleg szereplőt, valamint a Baywatch olcsó melegvicceit is.  

A GLAAD jelentése megemlítette, hogy idén javulhat a helyzet az olyan filmek révén, mint a fiatal felnőtteknek szánt Kszi, Simon, a Szűzőrség című tinivígjáték, a Mamma Mia-folytatás és a Freddie Mercuryról szóló Bohém rapszódia.

(MTI)

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem a föld népességének de még az USA lakosainak számával számolva is már túl vannak reprezentálva az ilyen emberek azzal a 12,8%-al.
Talán nem kéne átesni a ló másik oldalára...

Válaszok:
Csigorin | 2018. május 23. 10:45

Az "LMBTQ" aránya a népességben kevesebb, mint 10%. Ez a kezdeményezés kirekesztő a heteroszexuálisokra nézve..

mar regota megtortent az a bizonyos ateses, nem csak a lo masik oldalara estek at, de jo messzire el is szaladtak a lotol, annyira hogy mar nem is latni...

Mellesleg el se hiszem hogy csak ennyi. Grey's anatomytol elkezdve a Jobaratokig nincs olyan sorozat amiben ne lenne buzi.

Van egy szám, amit tartaniuk kell a filmeseknek, TV csatornáknak a műsoraikban, pl. az rtl- nek is.
Az 50 százalék az nem fedi a valós arányokat.
A fene kíváncsi, arra a sok selypegő pasira.

Válaszok:
Megtalálta | 2018. május 23. 12:41

Márpedig buzilobbi nem létezik.

Ez az egész kvóta-ötlet mesterkélt : vannak alkotók , vannak nézők . Mindenki alkot a világlátása szerint , mindenki válogat a filmek között , nézete és ízlés eszerint . Végül is , kik azok , akik itt előzetesen , felhatalmazás nélkül dönteni akarnak ? A GLAAD szervezet kit érdekel ?

Nekem őszintén szólva már a női hősökből is kezd elegem lenni.

Nemrég megnéztem a Wonder Womant, csak úgy kíváncsiságból, és bár elismerésem Gal Gadotnak, főként amiatt, mert az izraeli hadseregben is szolgált, de maga a film és az akciójelenetek is egyszerűen pocsékak. Élvezhetetlen. Alig bírtam végignézni.

És Hollywood állítólag ezt akarja tolni, mert az 50-50% nemek arányát össze akarják hozni a filmekkel. Én tartok tőle, hogy ez az egész csak felgyorsítja a hollywoodi filmgyártás döglődését.

Nem állítom, hogy nem léteznek női hősök, de azt rendesen meg kell ám csinálni, hogy hihető, hiteles legyen. (Alien: Ellen Ripley vagy a Terminator: Sarah Connor karakterei pl. azok). Egy hősnő jellemzően nem a férfit-férfiakat védi meg, hanem a gyereket-gyerekét, és ezen Hollywood sem változtathat, mert ez ösztönös dolog. Egy férfihőst egyszerűen kicserélni egy nőre egyszerűen nem működik.

Ami az LMBTQ propagandát illeti, ezt meg végképp agyrémnek tartom. A szexualitást nem hiszem, hogy tovább lehet kulturálisan alakítgatni. Az embernél, hogy mitől undorodik és mitől nem, szintén erősen öröklődő jellegű.

"Nem lenne jobb megőrizni az egészségest, az értékest, a normalitást?"

Dehogynem lehet. Jó példával kell szolgálni. Sokkal többet lehet elérni ezzel, mint bekapcsolódni ebbe a kulturális harcba, szerintem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés