Ellenzéki háború

2018. május 18. 20:52
Molnár Gyula pártelnök arról szerződött Fodor Gáborékkal, hogy a szocialisták évente 60 millió forinttal támogatják a Liberálisokat. A Liberális párt elnöke elismerte, hogy létezik a megállapodás, de az szerinte egyáltalán nem volt titkos, ráadásul „szó sincs benne 60 milliós összegről.”

Péntek délutáni sajtótájékoztatóján elismerte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, hogy létezik az a megállapodás pártja és a Magyar Liberális Párt között. 

Tóth Bertalan azt állította, a saját dokumentumtárukban ezt a megállapodást nem találták, azt Fodor Gábor személyesen adta át nekik, és valóban pénzügyi kötelezettséget ró – vagy rótt volna – az MSZP-re. Ám ilyen döntést sem az MSZP elnöksége, sem a választmánya nem hozott, és az elnök sem rendelkezett felhatalmazással a megkötésére – mondta. A Figyelő birtokába jutott megállapodást ugyanakkor Karácsony Gergely, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is aláírta. Így Tóth Bertalan állítása meglehetősen sántít, hiszen nehéz elképzelni, hogy a párt elnöke és miniszterelnök-jelötje úgy ír alá egy ilyen megállapodást, hogy arról a szocialista párt nem tud – írja a Figyelő. 

Ez az ügy elsősorban nem a pénzről szól, hanem arról: mindent megtettek azért, hogy legyen együttműködés, „ám a partnereink a szóbeli és írásbeli megállapodásunkat nem tartották be, így pedig nem lehet”. A Liberális párt elnöke elismerte, hogy létezik a Zoom.hu által ismertetett megállapodás, de az szerinte egyáltalán nem volt titkos, ráadásul „szó sincs benne 60 milliós összegről.”

A pártelnök szerint a megállapodást februárban kötötték, és az olyannyira nem csak Molnár Gyula magánakciója volt, hogy mindhárom elnök aláírása rajta van: az övé, Molnáré és Karácsony Gergelyé is. Fodor nem cáfolta, hogy a megállapodás annak az alkunak az ellentételezése lehetett, hogy az MSZP február 10-i kongresszusa úgy döntött: az MSZP és a Párbeszéd állít csak közös listát a Liberálisok formális szerepeltetése nélkül, a listán pedig nem lesz rajta Fodor, csupán pártja egyetlen politikusa, Bősz Anett. A megállapodás Fodor szerint arról szólt, hogy megkötik a Változás Szövetségét, a közös együttműködés mellett azonban ebben a Liberális párt azt is vállalta, hogy lemond bizonyos dolgokról, például a hárompárti közös listáról, ami utóbb bölcs döntésnek bizonyult, mert nem érték volna el a három párt esetén már 15 százalékos parlamenti küszöböt, és ma nem lenne a szövetségnek egy képviselője sem a Parlamentben – írja a zoom.hu

Bősz Anett azt mondta, hogy ők az elmúlt időszakban mindig mindent megtettek annak érdekében, hogy a saját személyes érdekeiket háttérbe szorítsák, és a legvégsőkig kompromisszumkészek voltak. Jó példa erre, hogy lemondtak arról, hogy a nevük megjelenjen az MSZP-Párbeszéd közös listán. Ha ragaszkodtak volna ehhez, akkor 15 százalékot kellett volna elérnie a pártszövetségnek, ami a választási eredmények ismeretében nem sikerült volna –mondta a politikus. Nem láttam biztosítottnak a Liberálisok jogait ebben a szövetségen belül, nem képviselhettük megfelelő fajsúllyal a véleményünket – írja az Origo.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés