Kiment százezer ember az utcára, de minek

2018. április 15. 18:24

Kerner Zsolt
24.hu

Orbán Viktor nem fog új választást kiírni, csak mert a tömeg azt szeretné. Miért tenne ilyet? És örüljünk is neki, hogy nem teszi, hiszen akkor a Fidesz nem kétharmadot, hanem négyötödöt szerezne vasárnap.

„Gulyás hosszan sorolta, hogy választási csalás történt, és közben összemosta a rendszer igazságtalanságait a különálló esetekkel, amikor felvetődött, hogy esetleg csalhattak a választásnál. Pedig nagyon fontos lenne tudatosítani, hogy ez két külön dolog. Ezt a választást nem csalták el, semmilyen bizonyíték nincs a szervezett, vagy legalábbis nagy változást okozó csalásra. Maga a választási rendszer viszont nem fair. A Fidesz nem véletlenül alkotta meg úgy, ahogy. Ebben a rendszerben egyetlen homogén politikai tömb uralkodik, és ez a rendszer a győztest jutalmazza. Ha valaki itt erős, akkor nagyot nyer, ha pedig megosztott, nagyot veszít. Ez lenne az a cél, amit tudatosítani kell.

De Orbán Viktor nem fog új választást kiírni, csak mert a tömeg azt szeretné. Miért tenne ilyet? És örüljünk is neki, hogy nem teszi, hiszen akkor a Fidesz nem kétharmadot, hanem négyötödöt szerezne vasárnap.

A választás egyértelmű tanulsága az volt, hogy hiába próbál Schiffer András és Sallai Róbert Benedek az agresszióig elmenve harcolni azért, hogy az LMP tartsa meg önálló identitását, a választás megmutatta, hogy ezeket a pártokat a választók már nem kezelik önálló identitásként. Arra szavaznak, aki meg tudja verni a Fideszt, és nem érdekel senkit, hogy hiteles baloldali, szociáldemokrata, keresztény-konzervatív, vagy liberális politikát folytatnak-e. Vannak olyan alapértékek, amelyekkel Orbánnal szemben állnak, mint az EU-barátság és ez meghatározó. Onnantól viszont hiába LMP-s, vagy szoci valaki, rá fognak szavazni, ha meg tudja verni a Fideszt.

És erre a tüntetés szervezői közül egyedül Gyetvai Viktor jött rá, aki azt követelte az ellenzéki pártoktól, hogy minél előbb egyezzenek meg, hogyan tudnak közös pártként funkcionálni és megverni Orbán Viktort a következő választáson. Ez az egyetlen értelmezhető és reális üzenet, amit ezeken a tüntetéseket át lehet adni. Gyetvai ráadásul jól és értelmezhetően is beszélt, talán a legerősebb szónok volt az egész tüntetésen, ami egyébként nem volt nagy kihívás.

Ezek a tüntetések el fognak halni, ahogy minden cél és fókusz nélküli tüntetéssorozat elhal. Amikor Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy az emberek majd megunják és hazamennek, egy dologban tévedett: ha van cél, amit el akarnak érni, nem unják meg. Ha nincs, akkor igen.

Az este egyértelmű vesztese viszont Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester volt. Márki-Zay simán lehetett volna az ellenzék legmeghatározóbb arca, ha eljön a tüntetésre és elmondja azt, amit a kampány alatt mondott. Ennyi kellett volna. A tömegben szinte várták, hogy felszólaljon, mert jelenleg kevés olyan politikus van, aki a Jobbiktól az MSZP-ig képes összekötni a tüntetőket. Ehelyett küldött egy levelet, amit valaki más rosszul felolvasott helyette. Így maradt le Márki-Zay Péter a történelemről.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128197

Ajánljuk még a témában