Szakértő: A tüntetések még nem érték el a kritikus tömeget Szlovákiában

2018. március 19. 09:41

Ugrósdy Márton szerint egyelőre nem érték el az előrehozott választások kiírásához szükséges kritikus tömeget a szlovákiai tüntetések.

Egyelőre nem érték el az előrehozott választások kiírásához szükséges kritikus tömeget a szlovákiai tüntetések – jelentette ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet helyettes vezetője hétfőn, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ugrósdy Márton közölte: főként fiatalok, értelmiségiek, a politikailag aktív nagyvárosi lakosság követeli a választások kiírását. Ugyanakkor a Robert Fico volt miniszterelnök törzsszavazóinak számító idősebb vidékiek egyelőre nem kapcsolódtak be a mozgalomba. Úgy tűnik, hogy a három kormánypárt – az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Most-Híd – egyezségre jutott Fico lemondása után a kormányzás folytatásáról – mondta a szakértő.

A Boros Bánk Levente Médianéző igazgatója szerint a mostani szlovákiai helyzet leginkább a korábbi romániaira emlékeztet, mert ott is korrupcióval vádoltak meg több kormányt és politikust „furcsa, alulról jövő kezdeményezésként”, amibe többen belebuktak. A szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában úgy fogalmazott, hogy Romániában permanens válságról lehet beszélni, és akár Szlovákia is eljuthat erre a pontra. A szakértő kérdésnek nevezte, hogy Andrej Kiska államfő meg akarja-e egyáltalán szilárdítani a belpolitikai helyzetet. Eddig egészen stabilan működött a szlovák rendszer – jegyezte meg.

A belpolitikai válság azután bontakozott ki Szlovákiában, hogy február végén - a rendőrség feltételezése szerint vélhetően munkájával összefüggésben - élettársával együtt meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót. Azóta lemondott posztjáról a belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök is.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126754

Ajánljuk még a témában