Két héttel csata előtt

Medián: Hiába Hódmezővásárhely, stagnál az ellenzék

2018. március 14. 17:04

A márciusi adatok alapján számottevően növekedni csak a Fidesz tudott, a teljes népességen belül is 50 százalék felett van a kormánypárt. Az ellenzékiek közül Karácsony a legnépszerűbb jelölt, de Orbánnal szemben ő is alulmaradna.

Nem tudott profitálni az ellenzék a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson történt győzelemből – derül ki a Medián a HVG számára készített közvélemény-kutatásából.

Csak a Fidesz örülhet

Ha bárki is örülhetett a pártok közül, az leginkább a Fidesz, akik a teljes népesség körében a januári 37 százalékról 39-re növelték táborukat, míg a biztos pártválasztók között 53 helyett 54-en van a kormánypárt. Ez azt jelenti, ha most vasárnap lennének a választások, valószínűleg még akkor is gond nélkül Fidesz-győzelem születne, ha a teljes ellenzék összefogna – ugyanis az ellenzéki pártok együttes támogatottsága kevesebb 50 százaléknál.

A stabil második helyezett továbbra is a Jobbik, ők a teljes népességben a januári 13 helyett 12 százalékon állnak, a biztos szavazóknak pedig 16 százaléka húzná be rájuk az x-et.

Ezzel szemben az MSZP-Párbeszéd, ha minimálisan is, de javulni tudott: a korábban még a 10 százalékos küszöb alá is mért pártszövetség a teljes népességben 9, a részvételüket biztosra mondók között pedig 12 százalékot szerezne.

A kisebb pártok továbbra is stagnálnak: a DK a teljes népesség 6 százalékának támogatását élvezi, Gyurcsányékra a biztos szavazók 9 százaléka szavazna. Az LMP ehhez képest épp csak becsúszna a parlamentbe 5 százalékos eredményével, de a 2 százalékos Momentum és Együtt sem tudtak profitálni a választási hajrából.

Egyre többen szeretnék a kormány maradását

A Medián ugyanakkor megjegyzi: a válaszadók 27 százaléka, és a biztos szavazók 12 százaléka továbbra sem tudja, vagy nem árulja el pártpreferenciáit: ez utóbbi arány mintegy hatszázezer aktív bizonytalan szavazót jelent, ám azt már nehezebb megjósolni, ők melyik pártra is voksolnának valójában.

Ugyanakkor 2014-hez képest egyelőre kevesebben terveznek az urnák elé járulni április 8-án: négy éve 62 százalék ígérte biztosra részvételét, most csak 60 százalék jelenne meg. Azonban a kormány maradását akarók egyelőre jóval aktívabbnak látszanak, 68 százalékuk lesz ott áprilisban, míg a kormányváltók csupán 59 százaléka mondja magát biztos szavazónak.

A kormányváltást akarók aránya is csökkent januárhoz képest: akkor 49 százalék akarta Orbánék távozását, míg 42 a kormány maradását szerette volna. Most ez a trend megfordulni látszik, ám 46-45 arányban még mindig a kormányváltást kívánók vannak többen.

Az ellenzékiek Karácsonyt szeretik

A Medián arra is rákérdezett, hogyan választanának az emberek, ha csak két miniszterelnök-jelölt lenne a porondon. Ebből látszik, hogy a Fidesz és az ellenzék tábora között nincsen átjárás, hiszen mind Karácsony, mind Szél, mind Vona, mind Gyurcsány jelöltségével számolva Orbán változatlanul, 46-47 százalékos aránnyal győzne. A legintegratívabb ellenzékinek Karácsony Gergely tűnik, az Orbánnal folytatott párharcban viszont ő is 46-28 arányban alulmaradna. Nem meglepő, hogy a legelutasítottabb Gyurcsány Ferenc, ő 47-19 arányban kapna ki a regnáló miniszterelnöktől.

Végül a kutatásból az is kiderült, hogy bár az emberek szinte biztosra veszik a Fidesz parlamentbe jutását, a többieknél úgy gondolják, jobban remeg a léc: a kormánypárt szerintük 93 százalékos valószínűséggel kerül be a törvényhozásba, míg az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik mutatója csupán 78 százalék. 51 százalék prognosztizálja az LMP, 49 a DK bejutását, az Együtt és a Momentum parlamenti helyét azonban szinte kizárják a megkérdezettek.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126586