DK: Áder is támogassa, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt itt!

2018. február 12. 16:14
A köztársasági elnöknek egy 1993-as felszólalása alapján most támogatnia kellene a DK azon kezdeményezését, hogy vonják meg azoktól a magyaroktól a szavazati jogot, akik nem élnek külföldön – jelentette ki Vadai Ágnes, a párt alelnöke hétfőn a Sándor-palotánál.

A Demokratikus Koalíció alelnöke arra szólította fel Áder János köztársasági elnököt, hogy csatlakozzon pártja azon kezdeményezéséhez, amelyik megvonná a szavazati jogot azoktól a határon túli magyaroktól, akik korábban nem éltek Magyarországon.

Vadai Ágnes hétfői, a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett azokra a sajtóhírekre, amelyek felidézték az államfő egy 1993-as parlamenti felszólalását, amelyben azt fejtette ki, hogy a Fidesz miért nem támogatja a határon túli magyaroknak adandó szavazati jogot.

Vadai Ágnes idézte Áder Jánost, aki akkor többek között azt mondta: „elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon, akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz”.

A DK politikusa úgy fogalmazott, a magyarok háromnegyede az államfővel, „pontosabban a 25 évvel ezelőtti Áder Jánossal” ért egyet a kérdésben. Azt mondta, a témában elindított aláírásgyűjtésüket eddig már közel 200 ezren támogatták. Vadai Ágnes közölte, hogy egy levelet és egy aláírásgyűjtő ívet szeretne átadni a köztársasági elnöknek, mert lehetőséget akarnak adni neki arra, „hogy visszataláljon korábbi önmagához és a magyarokhoz”.

A sajtótájékoztató végén a képviselő bement a Sándor-palotába, hogy személyesen adja át a papírokat az államfőnek. Miután kijött, azt mondta a rá várakozó újságíróknak, hogy noha Áder János éppen akkor érkezett vissza az épületbe, nem állt meg, hogy átvegye tőle az iratot, ezért azt a Köztársasági Elnöki Hivatal egyik munkatársának adta át.

(MTI)

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aztán ehhez az Áder idézethez mit szólsz??

"„elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon, akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz”.

Merthogy ez a lényeg.
A Fidesz által delegált államfő teljesen mást mondott 25 évvel ezelőtt, mint amit a párt most kommunikál.

És ezt nem a DK mondta, hanem a ma államfő egykori fideszes képviselő.

Ezt mondta Áder, avagy nem?????????
Ennyi és nem több.

Azon az 1 képviselőn múlt a 2/3-ad, szóval nagyon számítanak azok a "külhoni" szavazatok, mert a "külhoni" magyar állampolgárok döntöttek arról, hogy a Fidesznek 2/3-a legyen a Parlamentben.

A választás pedig arról szól, hogy az emberek arról döntenek, hogy ki költse el a befizetett adót. Lehet dobálózni a nagy szavakkal, de a lényeg ez. Aki pedig nem fizet adót, nem vesz részt a közteherviselésben, miért akar dönteni a mások által befizetett adóról????????????????????

Érdekes módon a külföldön dolgozó, bejelentett állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok nem szavazhatnak levélben, pedig évente több mint 1100Mrd Forintot hazaküldenek, aminek csak az ÁFA tartalma több mint 200Mrd Forint ami igen nagy bevétel a költségvetésnek.
De ök mégsem szavazhatnak, hiszen náluk biztos nem 96%-os lenne a Pártra szavazók aránya.

Vadai, Varjú, Gyurcsány.....stb akik soha nem dolgoztak, csak kistestű és más politikusok voltak ne szavazzanak!

Ugye Vadai, lehet még fokozni?

Vadai Ágnes, a DK akkor foglalkozzon a témával amikor kétharmada lesz. Ugyanis az Alkotmány és a választási törvényvény módosítására kétharmadra van szükség.

1993-ban a Fidesznek 5,44 %-os aránya volt a parlamentben. Vagyis egy nagyon szűk réteg támogatta. 2010-ben és 2014-eben pedig kétharmad. Ez is indokolja, hogy e témában változott a felfogás, tiszteletben tartva a választók véleményét. Alaptörvény 2012. január 1-jén

Folytatva
Az Alaptörvény 2012. január 1-jén lépett hatályba. 2014-ben pedig ismét kétharmada lett a Fidesz/KDNP pártszövetségnek. Ha a szavazáson résztvevő szavazók többsége jogtalannak tartotta volna a téma kapcsán érintett szavazati jogot, akkor nem szavaznak a Fidesz/KDNP pártszövetségre.

Folytatva

A teljes szövegkörnyezettel

„A FIDESZ nem támogatja a választójognak az ilyen értelmű kiterjesztését. A következő okok miatt nem támogatjuk. Nem támogatjuk azért, mert elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon, akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz. Nem támogatjuk a választójog kiterjesztését azért sem, mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága. Nem támogathatjuk azért sem, mert ez jelentősen növelné a költségeket. Erre vonatkozóan itt elhangzott egy szám: egymilliárd forintra vonatkozó összegről volt szó, ez állítólag egy belügyminisztériumi egyeztetésen hangzott el. Hogy ennek mennyi a realitása, ha a belügyminiszter úr reagálni kíván erre, nyilván elmondja. Nem támogatjuk azért sem, mert a választási eredmények végső megállapítását hetekig függőben hagyná. Úgy ítéljük meg, hogy aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra, és ebben az esetben természetesen semmi kifogásunk nem lehet, hogy akár aktívan, akár passzívan választójogát gyakorolja.”
http://www.parlament.hu/naplo3..

A szövegből kiderül, hogy azokról van szó akik önként elhagyták az országot. Nincs szó azokról akiktől a Trianoni békediktátum kapcsán megvonták a magyar állampolgárságukat.

"Ez szinte rá lehet húzni a határon túli magyarokra is...."
Na ja! Rá lehet húzni. Ahogy rád meg a macska hátsóját.

Vadai Ágnes Magyarországon él, de minek. Adót pedig az adózók pénzéből fizet. Tőle is meg kellene vonni a szavazati jogot.

Igazad van, hogy kihagytam az általad idézet részt. Szándékosan tettem, mert nem ismerem, hogy megelőzően az előkészítés során miről volt szó.
Amikor Antal József kijelentette, hogy 15 millió magyarnak akar a miniszterelnöke lennie, akkor is az volt a véleményem, hogy az elszakított területeken élőknek meg kellene adni a magyar állampolgárságot és az ezzel járó szavazati jogot.
Röviden: nem félmunkát végezzenek.

Súlyos hibának tartom, hogy az 1989-es Alkotmányból kimaradt, hogy legkésőbb mikor kell a végleges Alkotmányt elfogadni. Ez elsősorban a kerekasztal tárgyaláson résztvevők hibája, másodsorban pedig Sólyom Lászlóé aki az előkészítésben vett részt. Azt is mondhatjuk; „láthatatlan alkotmányozás” a későbbi "láthatatlan" AB, KE elnökével.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés