Közlemény az Auróra bezáratásáról

2017. június 29. 11:45

Auróra
Facebook
A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az Auróra minden létező hatósági előírásnak megfelelően és a szükséges engedélyek birtokában működött. (...) Az Auróra közösségi házként továbbra is működni fog, megtartjuk programjainkat.

„Az első és legfontosabb, amit mindenképp ki szeretnénk hangsúlyozni, hogy az Auróra eddigi működése során soha, semmilyen jogsértést nem követett el. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az Auróra minden létező hatósági előírásnak megfelelően és a szükséges engedélyek birtokában működött.

Sem eddig sem ezután sem fogunk jogsértő magatartást folytatni, így – noha ezzel elsődleges bevételi forrásunktól elesünk – a vendéglátó tevékenységünket felfüggesztjük. De az Auróra nem zár be, programjainkat továbbra is megtartjuk, és a Józsefvárosi Önkormányzat jogszerűtlen eljárása ellen fellebbezzünk és bírósági keresetet nyújtunk be.

Csütörtökön a Phiren Amenca szervezésében az Aurórában a zsidó-cigány magyarság, és a többségi társadalom együttéléséről lesz egy rendezvényünk, beszélgetésekkel a közösségi összefogás jelentőségeiről, színházzal, koncertekkel.

Most van igazán szükség az összefogásra és a támogatásra, ezért arra kérünk benneteket, hogy jelenlétetekkel és adományaitokkal támogassátok az Aurórát, hiszen az önkormányzat legfőbb bevételi forrásunk ellehetetlenítésével az Auróra létét sodorta veszélybe.

De mi is történt valójában?

Szerda délután a Józsefvárosi Önkormányzat alkalmazottai egyszerre három határozatot kézbesítettek személyesen. Az első kettő az Auróra utca 9. és 11. szám alatt a Marom Klub Kft. által működtetett vendélgátóipari egységek bezáratásáról szól, melyet a VIII. kerületi jegyző, Danada-Rimán Edina szignózott. A harmadik határozat a 9. szám alatti Auróra Kert működési engedélyét vonta vissza dr. Kocsis Máté polgármester megbízásából Iványi Gyöngyvér főépítész.

Az ügyben azért fontos a Kertet és az épületben, Kioszk néven működő vendéglátóhelyet külön kezelni, mert a két helyet más-más indoklással, de egyszerre záratták be.

Auróra Kert

Az Auróra Kert egy hivatalosan építési telekként nyilvántartott terület. Az ideiglenes haszonsításra és vendéglátás üzemeltetésére április 12-én adtuk be először az engedélyezési kérelmeket. Hosszas huzavona, és hiánypótlások és fellebbezés után végül június 9-én kaptuk meg a működési engedélyt. A kertet csak ez után nyitottuk meg, tehát nem igazak azok hírek, miszerint a Kert engedély nélkül működött volna.

Szerdán, június 28-án kaptuk meg azt a június 19-i keltezésű határozatot, melyben a főépítész – egy a működési engedélyhez szükséges – településképi határozatát visszavonja. Ugyanaznap, június 28-n kézbesítették nekünk azt határozatot, mely a 19-i döntésre hivatkozva el is veszi a működési engedélyünket, esélyt sem adva a jogosan járó fellebezésnek.

A településképi engedély visszavonásának indoklása, hogy a Kertben található épületek alapterülete meghaladja a 20nm-t, ami szigorúen nézve igaz is: az egyikük 20,1nm, a másik 26nm. Érdekes, ugyanakkor, hogy a majdnem két hónapos engedélyeztetési procedúra folyamán, a mintegy 16 személyes egyzetés során egyszer sem merült fel, hogy létezik egy 20 négyzetméteres limit, sőt, ez az eredeti engedélyen sincs feltüntetve kitételként.

Auróra Kioszk

Az épületben működő vendégtér esetében más az indoklás. Ott a határozat egy 1999-es törvényre hivatkozik, mely szerint ha az üzlet működésével összefüggésben büntetőjogi eljárás van folyamatban, akkor a hely azonnali bezáratására jogosult a jegyző. Ugyanakkor sem az Aurórát sem az azt működtető Marom Klub Egyesületet nem tájékoztatták arról, hogy bármely hozzánk tartozó társaság vagy személy ellen büntetőjogi eljárás lenne folyamatban.

Nagy visszhangot kapott a június 10-i, Aurórában tartott razzia mely során 15 embert állítottak elő kábítószer-fogyasztás gyanújával: náluk csekély mennyiségű marihuánát találtak.

Az általunk szintén jogsértőnek tartott razzia utáni nyilatkozatunkban leírtuk, hogy már ez az eljárás sok kérdések vetett fel. Nem szokásos eljárás a hatóságok összehangolt egészpályás letámadása (30 rendőr az önkormányzat munkatársaival és a katasztrófavédelemmel együtt tartotta a razziát, mely 14 órán át tartott) azért, hogy elkapjanak néhány fogyasztót kis mennyiségű kábítószerrel. Ha bármelyik budapesti szórakozóhelyen vagy akár közterületen ellenőriznének ugyanúgy 100 fiatalt, ahogy azt az Aurórában tették, nagyjából hasonló arányban találnák fogyasztókat, mint nálunk. Az pedig minden alapot nélkülöző hazugság, – mely a PestiSrácok megjelent, – hogy az Aurórában bármilyen kábítószerterjesztés folyt volna akár a razzia napján, akár korábban bármikor. Az is kérdéseket vet fel, hogy a PestiSrácok 10 perccel az előtt adott hírt az Aurórát bezárató határozatokról, mint ahogy az önkormányzat alkalmazottai kézbesítették volna azokat.

Az Auróra továbbra is működik

Az önkormányzat jogsértő határozatai ellen minden lehetséges jogi eszközzel élni fogunk, fellebezést adunk be, és bírósági keresetet is benyújtunk. Az Auróra közösségi házként továbbra is működni fog, megtartjuk programjainkat, mert fontosnak tartjuk azok üzenetét.

Az Auróra engedélyeinek visszavonásával a ház bevételének 80 százalékát jelentő vendéglátást tették tönkre. Ezért arra kérünk mindenkit, aki egyetért céljainkkal és tevéknységünkkel, hogy támogasson minket!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az általunk szintén jogsértőnek tartott razzia "
Milyen az a jogsértő razzia?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés